Naslovnica Vijesti Kultura Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Glazbenoj školi Fran Lhotka

Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Glazbenoj školi Fran Lhotka

Ovaj petak, 8. prosinca, u Glazbenoj školi Frana Lhotke, s početkom u 20h, cjelovečernji koncert održat će Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci iz Zagreba.

Radi se o vrlo kvalitetnom zboru, sastavljenom od profesionalnih i poluprofesionalnih glazbenika. Zbor uspješno djeluje dugi niz godina. Osvajajući nagrade na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima te priređivanjem čestih koncerata diljem države obogaćuje kulturnu ponudu ne samo grada Zagreba, već i cijele Hrvatske. Repertoar obuhvaća cijeli niz skladatelja klasične glazbe, od srednjeg vijeka do današnjih dana. Dirigent zbora je Jurica Petar Petrač. U nastavku nalazi se kratka biografija zbora i dirigenta te podaci o programu kojeg će izvoditi u Sisku. Jako mi je drago da ih imamo priliku ugostiti i u našem gradu, osobito u ovo predbožično vrijeme, te Vas ovim putem pozivam da dođete i uživate u glazbi koja će vas zasigurno oduševiti. Ulaz na koncert je besplatan.

CANTORES SANCTI MARCI, Oratorijski zbor crkve sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, osnovao je 1988. godine Neven Valent, nastavivši time tradiciju slavnog Oratorijskog zbora sv. Marka osnovanog 1920. godine. Zbor se sastoji od tridesetak pjevača koji izvode sakralnu glazbu različitih epoha, a za osobiti cilj imaju promicanje hrvatske zborske glazbe. Zbor je osvojio prve i druge nagrade na različitim nacionalnim kao i međunarodnim natjecanjima (Zagreb, Zadar, Neerpelt, Bratislava, Ohrid, Riga). Dosad je gostovao u desetak europskih zemalja, kao i diljem Hrvatske: na Varaždinskim baroknim večerima, Večerima u sv. Donatu, Muzičkom biennalu Zagreb i Dubrovačkim ljetnim igrama. Zborom su tijekom njegove povijesti ravnali istaknuti hrvatski zborovođe i glazbenici: Franjo Dugan, Mladen Pozajić, Vladimir Kranjčević, Ivan Repušić i Tomislav Fačini. Početkom 2011. godine glazbeno vodstvo Zbora preuzima Jurica Petar Petrač. Kao recentna postignuća ističu se dvije zlatne medalje osvojene na prestižnome međunarodnome natjecanju „European Choir Games Riga 2017“, dvije zlatne diplome i posebna nagrada za najuspješniji rezultat na „Natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava Zagreb 2016.“ u organizaciji Centra za glazbu Zagreb te kompaktna ploča Osanna va višnih – Hrvatske mise u crkvi sv. Marka objavljena u izdanju Croatia recordsa 2017. godine.

JURICA PETAR PETRAČ (Zagreb, 1985.) glazbu je studirao na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, diplomiravši studij glazbene teorije (2009.), a danas nastavlja studij orkestralnog i zborskog dirigiranja. U dobi od 17 godina osniva Mješoviti pjevački zbor Capella miércoles koji djeluje u crkvi sv. Kvirina na Pantovčaku. Od 2008. do 2014. godine bio je i glazbeni voditelj pjevačkog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Capella juris s kojim osvaja nagrade na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Ohrid, Prag, Split, Varšava). Od 2011. godine postaje i glazbeni voditelj Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, Cantores sancti Marci, s kojim osvaja niz međunarodnih nagrada (Niš, Bratislava, Zagreb, Ohrid, Riga). Profesor je glazbenih teoretskih predmeta u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Program:

Joseph Gabriel Rheinberger: Cantus Missae, op. 109
– Kyrie
– Gloria
– Credo
– Sanctus
– Benedictus
– Agnus Dei

Arvo Pärt: 7 Magnificat-Antiphonen
– O Weisheit
– O Adonai
– O Sproß aus Isais Wurzel
– O Schlüssel Davids
– O Morgenstern
– O König aller Völker
– O Immanuel

Glazbeni intermezzo na glasoviru izvodit će pijanist Petar Ćulibrk koji će svojim improvizacijama muzički povezati dva skladatelja i njihove kompozicije.

Komentirajte