Naslovnica Vijesti Kultura Hrvatska premijera djela “Menu” španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera

Hrvatska premijera djela “Menu” španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera

Hrvatska premijera djela “Menu” španjolskog skladatelja Carlosa Pellicera će se održati u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja u petak, 1. prosinca 2017. s početkom u 20 sati. “Menu” će izvesti Gradska limena glazba Petrinja.

Pellicer pripada krugu priznatih europskih dirigenata i skladatelja te je za svoja djela višestruko nagrađivan na međunarodnoj sceni. Ovom izvedbom Gradska limena glazba Petrinja sudjeluje u lančanom projektu svjetskih premijera ovog djela (“premiere in chain”) kojeg je osmislio sam skladatelj Pellicer sa željom da se jedno od njegovih djela prije službenog izdavanja premijerno izvede u svakoj zemlji. “Jedna premijera u jednoj državi” – kako navodi sam autor.

Trostavačna kompozicija “Menu” premijerno se izvodi u ukupno 18 država svijeta. Gradska limena glazba Petrinja, lokalni amaterski orkestar, na taj se način nalazi u probranom društvu profesionalnih i akademskih ansambala iz Španjolske (gdje je djelo praizvedeno), Japana, Singapura, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Meksika, Tajvana, Francuske, Nizozemske i ostalih država, a Petrinja se ovim upisuje na svjetsku glazbenu kartu ravnopravno s kulturnim metropolama.

GLG Petrinja, osvajač je Zlatne plakete s pohvalom (cum laude) i ukupno prvog mjesta u C kategoriji koncertnog programa na ovogodišnjem 31. susretu puhačkih orkestara Hrvatske u organizaciji Hrvatskog sabora kulture te nagrade Hrvatskog društva skladatelja za izvedbu Rapsodie Croatice Josipa Magdića. Ove nagrade podstrijek su našem pomlađenom orkestru za uključivanje u zahtjevan, no iznimno atraktivan međunarodni glazbeni projekt.

Dodatne informacije o projektu pronađite na mrežnoj stranici skladatelja (http://carlospellicer.es/chain-menu/)

Komentirajte