7 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

Datum:

Marketing

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

 

Servis pvc stolarije je posao koji svatko može uraditi uz par savjeta i malo volje. Nije potrebno plaćati i tražiti majstore koje je ionako teško dobiti za sitne popravke. Sav posao je moguće napraviti sa okretanjem inbus ključa i to je jedini alat koji će Vam trebati.

Na slikama prikazujemo podešavanje prozora i balkonskih vrata ( 1 slika ) a na trečoj slici prikazujemo podešavanje ulaznih vrata i kliznih stijena.

 

Pvc prozori se znaju s vremenom “raštelati” iz raznih razloga; krivo su podešeni prilikom montaže prozora ili uopće nisu ni podešavani, krivo su postavljeni u vodenu vagu pa se prozori sami otvaraju ili zatvaraju.

Čest je slučaj da se s vremenom i sami materijali od kojih je napravljen prozor prilikom upotrebe “sjednu” pa ih je potrebno podesiti nakon čega obično nije više potrebno podešavati duže vrijeme. Također uputno je par mjeseci nakon ugradnje prozora napraviti mali servis odnosno podešavanje jer to je vrijeme kad materijali obično odrade svoje utezanje.

Postoje i razlike u okovu koje utječu na veću mogučnost “raštelavanja” prozora. Naime, kod prozorskog okova postoje okovi sa gljivastim čepovima i okov na kojem su obični  valjkasti čepovi .

Gljivasti čepovi prilikom zatvaranja prozorskog krila ulaze u sigurnosnu upadicu koja ima utor sa unutarnje strane i na taj način kod zatvaranja se praktički krilo fiksira sa doprozornikom jer ga drže gljivasti čepovi. Krilo se ne može “raštelati” a ujedno je to i veći sigurnosni moment jer se krilo ne može sa vanjske strane obiti nekom vrstom poluge.

Klizna vrata i ulazna vrata se također podešavaju inbus ključem i na sljedećoj slici ćemo Vam prikazati mogučnosti podešavanja:

Servis odnosno podešavanje  pvc ulaznih vrata je jednostavan posao.

Najčešći problem koji se može pojaviti kod ulaznih vrata uslijed “raštelavanja” je da krilo zapinje o dovratnik ili aluminijski prag. Također se može dogoditi da se krilo teško zatvara jer je loše podešen središnji prihvatnik koji prihvaća bravu . Na tom prihvatniku postoje dva vijka koja se lagano odvrnu ali ne do kraja i nakon toga se podesi tvrdoča zatvaranja. U zimskom periodu bilo bi dobro malo podmazati dio koji  izlazi iz brave jer se tako smanjuje trenje i vrata se lakše zatvaraju.

Na pantima za ulazna vrata moguće je podesiti odnosno centrirati vratno krilo u odnosu na dovratnik. Sa donje strane je utor za inbus i tu se podešava visina a sa strane je utor za inbus i tu se centrira širina krila u odnosu na dovratnik.

Klizna vrata se također znaju “raštelati”.

Obično se događa da se klizno krilo ne zatvara glatko, zapinje o štok i sl.

Potrebno je maknuti ukrasne maske sa donje strane okova i na samim kolicima postoje dvije matice ili inbus utora ( jedna sa lijeve strane a druga sa desne strane) koje je onda potrebno podesiti. Okretanjem u smjeru kazaljke na satu cijelo klizno krilo se podiže a okretanjem u kontra stranu klizno krilo se spušta.

Na taj način se ujedno centrira i širina krila u odnosu na doprozornik.

 

Centro okov za pvc stolariju je potrebno jednom godišnje podmazati kako bi okov duže trajao ( utori na mjestu gdje se nalaze čepovi ) a ujedno i bolje funkcionirao.

Otkrit ćemo Vam još jedan trik:

Ako imate bijele prozore i želite da budu što duže čisti i bijeli onda je najbolje da se jednom godišnje detaljno očiste od prljavštine a nakon toga ih možete ispolirati krpicom i običnim baby uljem i na taj način će prljavština koja se hvata za površinu i ostati na površini umjesto da uđe dubinski i promijeni boju plastike pa ćete prilikom sljedećeg pranja stolarije samo ukloniti prljavštinu koja se nataložila na površini.

 

Napominjemo još da objekti u kojima ima duhanskog dima a slabo se provjetravaju utječu na pvc stolariju i takva stolarija u pravilu brzo požuti pa je dobro da se takvi prozori češće poliraju uljem kako bi održavanje bilo lakše.

 

 

 

Ako imate dodatna pitanja u vezi servisa i podešavanja pvc stolarije posjetite http://www.pvc-stolarija.hr i pitajte nas. Bit će nam zadovoljstvo podijeliti koji savjet .

Također pogledajte sve o servisu i popravcima kuhinje i kuhinjskih elemenata.

Sponzorirani članak

Ostale novosti

Policija u pretrazi pronašla više komada oružja, eksploziva i streljiva

U četvrtak, 4. siječnja, na području Petrinje, temeljem naloga...

U prometnoj nesreći teže ozlijeđene dvije maloljetne osobe

Jučer, 4. siječnja, oko 15.15 sati, na kutinskom području...

Krađa suhomesnatih proizvoda na novljanskom području

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je u razdoblju...

U prometu zaustavljen alkoholizirani vozač

U četvrtak, 4. siječnja oko 18.40 sati, na području...
Marketing
Marketing