Naslovnica Vijesti Sisak Održana komemoracija za žrtve Dječjeg logora u Sisku

Održana komemoracija za žrtve Dječjeg logora u Sisku

Na Dječjem groblju u Sisku u subotu su Srpsko narodno vijeće i sisačko Vijeće srpske nacionalne manjine organizirali tradicionalni Dan sjećanja na djecu, ratnu siročad, stradalu tijekom Drugog svjetskog rata u dječjem logoru u Sisku.

Ustaški dječji logor, na nekoliko lokacija u gradu, utemeljen je 3. kolovoza 1942. godine kao Prihvatilište za djecu i djelovao je do siječnja 1943. godine.

Logor je formiran kao “Prihvatilište za djecu izbjeglica”, nakon ofenzive na Kozari. U logoru je upraviteljstvo evidentiralo boravak 6693 srpskih dječaka i djevojčica s Kozare, Banije, Korduna i iz Slavonije, od novorođenčadi do tinejđera. Sisački mrtvozornik dr. David Egić službeno je zabilježio smrt 1152 djece, koja su pokopana u Sisku, a kasnija evidencija petrinjskog učitelja Ante Dumbovića utvrdila je smrt 1630 mališana.

Upravo je Ante Dumbović bio jedan od pokretača akcije spašavanja srpske siročadi, a koja je rezultirala udomljavanjem brojnih mališana čime su im spašeni životi.
„Kad god se sjetimo užasa koji se ovdje svalio na nedužnu djecu, kad god se sjetimo zla ustaškog režima, važno je da se sjetimo i Ante Dumbovića, Diane Budisavljević, Kamila Breslera, Dragice Habazin Majke, Jane Koh i sestara Crvenog križa i brojnih drugih znanih i neznanih koji su djecu iz logora vodili svojim kućama i svojoj djeci“ – rekla je na komemoraciji Aneta Lalić iz Srpskog narodnog vijeća.

U Sisak su dovođena djeca koja su odvojena od dvojih roditelja nakon ratnih operacija na Kozari i Šamarici, uglavnom s područja Potkozarja, Korduna, Banovine i Slavonije. Prema nekim evidencijama i svjedočenjima, iz logora je roditeljima ili najbližim rođacima vraćeno 1.200 djece, dok su njih 2.200 preuzeli građani Siska i okolice, tako ih spasivši od nepoznate sudbine. Nažalost, veliki broj ih je umro zbog bolesti i loših uvjeta života.

U nazočnosti preživjelih logoraša, predstavnika udruga logoraša iz Srbije i BiH, predstavnika Veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj, sisačke gradonačelnica Kristine Ikić Baniček i drugih, parastos je služio sisački paroh, jerej Veselin Ristić u suradnji s umirovljenim parohom Petrom Olujićem.

Uz spomen obilježje Dječjeg groblja, koje krasi skulptura kiparice Milene Lah, položene su bijele ruže i zapaljene voštanice.

FOTO: Dolazak transporta djece u Dječji logor Sisak (arhiva Spomen pdoručja Jasenovac)

Komentirajte