6 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Domovinska koalicija predstavila socijalni program

- Marketing-spot_imgspot_img

“Zakonom ćemo utvrditi minimalnu plaću dovoljnu za nužne potrebe i život, zakonom ćemo odrediti i minimalnu mirovinu dovoljnu za egzistenciju, a nezapsolenima omogućiti dovoljnu ekonomsku pomoć do novog zapošljavanja” – rekao je to u Sisku u ponedjeljak mr. sc. Miroslav Rožić, prvi na listi Domovinske koalicije u 6. izbornoj jedinici.

Članovi koalicije u Sisku su predstavili socijalni program s kojim na izbore izlazi ova koalicija koju čine HSP AS, Desno, USP, HDS i HKDU Dr. Marko Veselica.

Osnovna teza socijalnog programa je socijalna sigurnost građana Hrvatske.

“Socijalnu sigurnost ne predstavlja socijalna pomoć, već pravo na rad, plaću i mirovinu. Naš socijalni sustav je preuzet iz Ustava bivše Jugoslavije. Od brojnih standarda, od Europske unije jedino nismo preuzeli socijalne standarde jer to državi ne odgovara. Nama treba krovni zakon o ostvarivanju socijalne sigurnosti, a ne da se to područje regulira s pedesetak drugih zakona. Moramo ostvariti pravedan odnos plaća, mirovina i socijalnih davanja, uvažavajući imovinski, a ne dohodovni cenzus”,rekao je mr. sc. Miroslav Rožić.

“Mladi ne napuštaju Hrvatsku jer je veća plaća u Kanadi nego zato što nemaju socijalnu sigurnost u Hrvatskoj. Obitelj može 30,40 godina ispunjavati sve svoje obveze prema državi, a onda sutradan ostati bez svoje kuće i postati beskućnici, a država ih zaštititi neće.” – dodao je Rožić istaknuvši kako,  uz političke mjere koje treba provesti, socijalna sigurnost znači i reformu sustava socijalne skrbi, uvođenje imovinskog cenzusa i drugo. Sve će se okruniti jedinstvenim socijalnim zakonikom.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik HSP AS i nositelj liste za X. izbornu jedinicu Ivan Tepeš prof. istaknuo je kako je stranka okupila kvalitetne i stručne kadrove, koji su na 35 stranica sačinili ovaj program. „Zauzimamo se za utemeljenje Ministarstva iseljeništva, jer moramo zadržati vezu s našim mladim iseljenicima kako bi se oni mogli vratiti čim se za to ostvare gospodarski uvjeti. To je ujedno pretpostavka za poboljšanje demografske i socijalne slike Hrvatske“, naglasio je Ivan Tepeš prof.

O brojnim socijalnim problemima u Sisačko-moslavačkoj županiji prigodno je govorila druga na listi u VI. izbornoj jedinici, članica Predsjedništva HSP AS iz Siska dr. sc. Vlatka Vukelić. „Za brži gospodarski razvoj Siska i županije nisu iskorištene prometne mogućnosti koje bi mogla pružiti autocesta Sisak-Zagreb, čija se izgradnja mora nastaviti do granice s BiH. Isto tako su zapostavljeni riječna plovidba i željeznica, koja još nije ostvarila bržu vezu između Siska i Zagreba. Moramo sve učiniti da Sisak ne bude spavaonica Zagreba, već njegova hraniteljica“, istaknula je dr. sc. Vlatka Vukelić podsjećajući na socijalne razlike između sjevernog i južnog dijela ove izborne jedinice.

“Tu nejednakost treba mijenjati i korištenjem europskih fondova” – rekla je dr.sc. Vlatka Vukelić, druga na listi u 6. izbornoj jedinici koja izlaz vidi i u eko poljoprivredi.

“No, uz eko poljoprivredu ne može ići odlagalište nuklearnog otpada kao ni razne spalionice koje se najavljuju u Sisku” –  dodala je Vukelić.

Na tiskovnoj je sudjelovala i zviždačica Vesna Balenović, nezavisna kandidatkinja na listi Domovinske koalicije u 1. izbornoj jedinici.

“Ključno je za Sisak vraćanje sisačke rafinerije u hrvatske ruke. Toga nema dok ne padne ugovor kojom je MOL preuzeo INU i obvezao se modernizirati rafinerije, što nije učinio.” – rekla je Balenović.

Zadnje novosti
Ostale novosti