5 C
Sisak
Srijeda, 29 studenoga, 2023

Domovinska koalicija predstavila socijalni program

Datum:

Marketing

“Zakonom ćemo utvrditi minimalnu plaću dovoljnu za nužne potrebe i život, zakonom ćemo odrediti i minimalnu mirovinu dovoljnu za egzistenciju, a nezapsolenima omogućiti dovoljnu ekonomsku pomoć do novog zapošljavanja” – rekao je to u Sisku u ponedjeljak mr. sc. Miroslav Rožić, prvi na listi Domovinske koalicije u 6. izbornoj jedinici.

Članovi koalicije u Sisku su predstavili socijalni program s kojim na izbore izlazi ova koalicija koju čine HSP AS, Desno, USP, HDS i HKDU Dr. Marko Veselica.

Osnovna teza socijalnog programa je socijalna sigurnost građana Hrvatske.

“Socijalnu sigurnost ne predstavlja socijalna pomoć, već pravo na rad, plaću i mirovinu. Naš socijalni sustav je preuzet iz Ustava bivše Jugoslavije. Od brojnih standarda, od Europske unije jedino nismo preuzeli socijalne standarde jer to državi ne odgovara. Nama treba krovni zakon o ostvarivanju socijalne sigurnosti, a ne da se to područje regulira s pedesetak drugih zakona. Moramo ostvariti pravedan odnos plaća, mirovina i socijalnih davanja, uvažavajući imovinski, a ne dohodovni cenzus”,rekao je mr. sc. Miroslav Rožić.

“Mladi ne napuštaju Hrvatsku jer je veća plaća u Kanadi nego zato što nemaju socijalnu sigurnost u Hrvatskoj. Obitelj može 30,40 godina ispunjavati sve svoje obveze prema državi, a onda sutradan ostati bez svoje kuće i postati beskućnici, a država ih zaštititi neće.” – dodao je Rožić istaknuvši kako,  uz političke mjere koje treba provesti, socijalna sigurnost znači i reformu sustava socijalne skrbi, uvođenje imovinskog cenzusa i drugo. Sve će se okruniti jedinstvenim socijalnim zakonikom.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik HSP AS i nositelj liste za X. izbornu jedinicu Ivan Tepeš prof. istaknuo je kako je stranka okupila kvalitetne i stručne kadrove, koji su na 35 stranica sačinili ovaj program. „Zauzimamo se za utemeljenje Ministarstva iseljeništva, jer moramo zadržati vezu s našim mladim iseljenicima kako bi se oni mogli vratiti čim se za to ostvare gospodarski uvjeti. To je ujedno pretpostavka za poboljšanje demografske i socijalne slike Hrvatske“, naglasio je Ivan Tepeš prof.

O brojnim socijalnim problemima u Sisačko-moslavačkoj županiji prigodno je govorila druga na listi u VI. izbornoj jedinici, članica Predsjedništva HSP AS iz Siska dr. sc. Vlatka Vukelić. „Za brži gospodarski razvoj Siska i županije nisu iskorištene prometne mogućnosti koje bi mogla pružiti autocesta Sisak-Zagreb, čija se izgradnja mora nastaviti do granice s BiH. Isto tako su zapostavljeni riječna plovidba i željeznica, koja još nije ostvarila bržu vezu između Siska i Zagreba. Moramo sve učiniti da Sisak ne bude spavaonica Zagreba, već njegova hraniteljica“, istaknula je dr. sc. Vlatka Vukelić podsjećajući na socijalne razlike između sjevernog i južnog dijela ove izborne jedinice.

“Tu nejednakost treba mijenjati i korištenjem europskih fondova” – rekla je dr.sc. Vlatka Vukelić, druga na listi u 6. izbornoj jedinici koja izlaz vidi i u eko poljoprivredi.

“No, uz eko poljoprivredu ne može ići odlagalište nuklearnog otpada kao ni razne spalionice koje se najavljuju u Sisku” –  dodala je Vukelić.

Na tiskovnoj je sudjelovala i zviždačica Vesna Balenović, nezavisna kandidatkinja na listi Domovinske koalicije u 1. izbornoj jedinici.

“Ključno je za Sisak vraćanje sisačke rafinerije u hrvatske ruke. Toga nema dok ne padne ugovor kojom je MOL preuzeo INU i obvezao se modernizirati rafinerije, što nije učinio.” – rekla je Balenović.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

Analiza izbora u Sisku i drugim općinama i gradovima SMŽ

Evo kako se glasalo u gradovima i općinama Sisačko-moslavačke...

Rezultati izbora na području Siska

Održani su 11. rujna 2016. godine izbora za Sabor...

Rezultati izbora za 6. izbornu jedinicu

Održani su 11. rujna 2016. godine izbori za Sabor...

MOST GRAĐANIMA SISKA

"Dragi građani Siska ! Došlo je vrijeme promjena !...