Naslovnica Vijesti SMŽ Više od 90 milijuna kuna za razminiranje u SMŽ

Više od 90 milijuna kuna za razminiranje u SMŽ

Gotovo 91,2 milijun kuna vrijedan je projekt razminiranja poljoprivrednih površina koji će se u narednih 150 dana provesti u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Time će se razminirati 13,4 kvadratna kilometra površine na području gradova Siska, Petrinje i Gline te općina Sunja, Topusko, Gvozd i Dvor.”, rekao je predstavljajući projekt Stjepan Miheličnik, koordinator za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Novac je osiguran iz fondova Europske unije, a u projektu su uz Ministarstvo poljoprivrede i HCR sudjelovali Županija te općine i gradovi.

“U Sisačko moslavačkoj županiji u dvije smo godine za 20 posto smanjili minski sumnjivu površinu, od čega je većina bila poljoprivredno zemljište. Trenutačno je u ovoj županiji više od 20 kvadratnih kilometara minski sumnjivog poljoprivrednog zemljišta, a nadamo se da ćemo, u 2. fazi projekta, uspjeti razminirati svo takvo područje.”, rekao je ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec.

“U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutačno radi 600 pirotehničara. Trenutačno je pod minama 80 kvadratnih kilometara površine naše županije, a vjerujemo da ćemo do konca 2018. godine Sisačko-moslavačku županiju u potpunosti očistiti od mina.”, rekao je župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Projekt uključuje razminiranje na sljedećim lokacijama:

  • poljoprivredne površine na području Grada Gline, površine 3.971.862 m2, koje se nalaze južno od rijeke Kupe, odnosno između rijeke Kupe i Pokupske Slatine te zaselaka Belićevci, Boţurići, Kaurići, manje površine na području Zaloja, Gračanice Šišinečke i Donjih Jama te zaselka Likovići, uz administrativnu granicu s Gradom Petrinjom, sjeveroistočno i jugoistočno od naselja Marin Brod, a najmanja zastupljenost planiranih minski sumnjivih poljoprivrednih površina nalazi se na području sjeveroistočno od Grada Gline. Uvidom u minsko-informacijski sustav Hrvatskog centra za razminiranje, na pojedinim navedenim poljoprivrednim površinama nalaze se protupješačka minska polja,
  • najviše poljoprivrednih površina planiranih za razminiranje u Sisačko-moslavačkoj županiji nalazi se na području Grada Petrinje, površine 7.904.369 m2, a protežu se na područjima naselja Glinska Poljana, Gore, Gornje Mokrice i Ţupić, području južno od rijeke Kupe u naselju Novo Selište, području sjeverno od Grada Petrinje do rijeke Kupe uz Novu Drenčinu te na području južno od naselja Mošćenica. Miniranost na području Glinske Poljane utvrđena je rekonstrukcijom pretpostavljenih protupješačkih i protuoklopnih minskih polja. Na području naselja Gore nalaze se tri protupješačka minska polja sukladno zapisnicima MEZ-a, a uz obalni pojas rijeke Kupe na području Nove Drenčine te jedno protupješačko minsko polje, sukladno zapisniku MEZ-a,
  • poljoprivredne površine na području Općine Sunja planirane za razminiranje tijekom 2015. godine iznose 437.870 m2 , a nalaze se istočno od Sunje uz potok Gradusa i željezničku prugu Zagreb-Sisak-Novska te uz rijeku Sunju između naselja Četvrtkovac i Vedro Polje. Na navedenim površinama ukupno je pozicionirano pet minskih polja sukladno zapisnicima MEZ-a i dva pretpostavljena minska polja temeljem provedenog općeg izvida od strane Hrvatskog centra za razminiranje
  •     poljoprivredne površine na području Općine Dvor, površine 22.938 m2, koje se nalaze uz groblje u zaselku Struga Banska te uz rijeku Unu u zaselku Zamlača.
Komentirajte