Naslovnica Vijesti SMŽ Dodijeljene Zlatne kune HGK Županijske komore Sisak

Dodijeljene Zlatne kune HGK Županijske komore Sisak

HGK Županijska komora Sisak uručila je danas plakete “Zlatne kune” najboljim tvrtkama u 2014. godini s područja Sisačko-moslavačke županije.

U kategoriji malih trgovačkih društava najboljom je proglašena tvrtka Optiplast iz Siska, koja proizvodi plastične vrećice.

U kategoriji srednjih trgovačkih društva još jednom je nagradu dobila glinska Vivera, a u kategoriji velikih trgovačkih društava Mlin i pekara Sisak.

Plaketu Kristalna kuna za kontinuirano vrhunsko poslovanje dobila je kutinska Turbomehanika, a priznanje za inovativnu tvrtku Agrivi d.o.o. iz Kutine, poznata po svojoj aplikaciji za poljoprivrednike.

Posebna priznanja tvrtkama za kontinuirano poslovanje na području HGK ŽK Sisak ove su godine dobili:

PETRINJSKI RADIO d.o.o. Petrinja  –  70 godina
RADIO SISAK d.o.o. Sisak  –   50 godina
VODOPSKRBA KUPA d.o.o. Petrinja –  30 godina
ANDONA d.o.o. Sisak  –    20 godina
KAKTUSI BEŠLIĆ d.o.o. Petrinja –   20 godina
OBRAZOVNI CENTAR KOTVA d.o.o. Petrinja –   20 godina
PODOBNIK d.o.o. Novska  –    20 godina .

Turbomehanika d.o.o. Kutina je u 2011., 2012. i 2013. godini u kategoriji malih trgovačkih društava proglašena najuspješnijim trgovačkim društvom u županiji te joj se dodjeljuje posebno priznanje Plaketa kristalna kuna.
Turbomehanika d.o.o. Kutina osnovana je 1994. god. (5 zaposlenika). Turbomehanika izvodi remontne i ostale radove (usluge) u termoelektranama, petrokemijskim postrojenjima i rafinerijama.
U 2014. godini  Turbomehanika doo Kutina ostvarila je pozitivne financijske rezultate te danas zapošljava 36 djelatnika, a više od 58% svojih usluga izvozi na inozemno tržište.
Poslovnu suradnju ostvaruju sa sljedećim kupcima:
Slovenija: Nuklearna elektrana Krško, Termoelektrarna Šoštanj, Termoelektrarna-Toplarna Ljubljana, Termoelektrana Brestanica, Termoelektrana Trbovlje, Nafta-petrochem
BiH: Termoeletrana Tuzla, Termoelektrana Kakanj, Termoelektrana Ugljevik
Srbija: HIP Petrohemija Pančevo, NIS Rafinerija Pančevo, HIP-Azotara Pančevo, Termoelektrana Nikola Tesla
Hrvatska: Siemens d.d. Zagreb, Termolektrana Plomin, Termoelektrana-Toplana Osijek, Termoelektrana-Toplana Zagreb, Elektrana-Toplana Zagreb, Termoelektrana Rijeka, INA Rafinerija nafte Rijeka, INA Rafinerija nafte Sisak, Naftaplin d.d. Zagreb, STSI d.o.o. Zagreb, Podzemno skladište plina d.o.o., Klinička bolnica Dubrava Zagreb, Messer Kutina, Selk Kutina
Ostale zemlje: S&S Dubai, Bright Engineering Bugarska, General Electric Energy (USA), ZRE Katowice, ICIM Italija…
Zastupnici su General Electrica za monitoring/dijagnostičke i upravljačke sisteme te elektromotore za područje bivše Jugoslavije
Dobitnici su 8 Zlatnih kuna Hrvatske gospodarske komore (Sisak). Bili su nominirani za najbolju malu tvrtku u Hrvatskoj 2007. i 2012. (HGK)
Posjeduju certificate (ISO 9001, ISO 14001, Pex) koji garantiraju kvalitetu izvršenja usluga/radova
Uložili su i znatna sredstva u opremu te školovanje stručnjaka posebice novozaposlenih.
Ukratko o razlozima (stalnog) uspjeha Turbomehanike: vrlo kvalitetni zaposlenici koji puno rade, inzistiranje na kvaliteti uz striktnu primjenu procedura za osiguranje kvalitete, pošten i krajnje profesionalan odnos prema kupcima, stalno stručno usavršavanje (planovi stalnog obrazovanja koji se potpuno i realiziraju), korištenje najsuvremenije opreme (hardware i software), stalno ulaganje u nove tehnologije i opremu, posebna briga za zaposlenike, domaćinsko ponašanje i promišljena poslovna politika te orijentacija na tržišta izvan Hrvatske.

*******************

Mlin i pekare d.o.o. Sisak je u kategoriji velikih trgovačkih društava u 2014. godini ostvarila najbolji poslovni rezultat na području Sisačko-moslavačke županije vrednovan prema jedinstvenim kriterijima za dodjelu priznanja.
Mlin i pekare d.o.o. Sisak, tvrtka koja je od posebnog značaja za grad Sisak i Sisačko-moslavačku županiju osnovana je davne 1947. godine. Od tada prolazi kroz više različitih organizacijskih oblika i promjena. Do bitne promjene u vlasničkoj strukturi dolazi 2001.god. ulaskom tvrtke Plodinec d.o.o. iz Velike Gorice, u većinsko vlasništvo. Od te godine dolazi do bitnog povećenja proizvodnje i značajnih gospodarskih uspjeha.
Kontinuirano se ulaže u modernizaciju proizvodnje kako bi potrošačima i poslovnim partnerima osigurali kvalitetne i po cijeni prihvatljive proizvode. Poduzeće podiže kvalitetu proizvoda kroz proširenje asortimana i povećanja nutritivne vrijednosti proizvoda. Ulažući u vozni park i urednu dostavu, poduzeće osigurava dostupnost svojih proizvoda potrošačima na vrlo dispenziranim prodajnim mjestima.
U proteklim godinama uz postojeću osnovnu djelatnost poduzeće širi vlastitu maloprodajnu mrežu u cilju poboljšanja likvidnosti i postizanja boljih cijena na tržištu.
Poslovanje poduzeća MLIN I PEKARE d.o.o. Sisak u 2014. godini odvijalo se sukladno gospodarskim uvjetima koji su vladali u branši  te općenito na hrvatskom tržištu. U 2014. godini tvrtka je značajno povećala broj zaposlenih zbog preuzimanja maloprodajnih kapaciteta te je za 15% povećala ukupne prihode.
Sredinom 2006. godine tvrtka je uvela u primjenu sustav upravljanja kvalitetom proizvoda i sustav zdravstvene ispravnosti hrane te dobila certifikat za međunarodno priznate norme ISO 9001 i ISO 22000. Puno ulaže u promidžbu i oglašavanje te u odnose s javnošću i društvenom zajednicom.
Izgrađen je novi vizualni identitet tvrtke. Novi grafički dizajn, likovno riješenje, znak i logo, postao je  brend koji osigurava prepoznatljivost tvrtke i proizvoda na tržištu.

*******************

VIVERA d.o.o. Glina je u kategoriji srednjih trgovačkih društava u 2014. godini ostvarila najbolji poslovni rezultat na području Sisačko-moslavačke županije vrednovan prema jedinstvenim kriterijima za dodjelu priznanja.
Vivera d.o.o. sa sjedištem u Glini je moderno, inovativno trgovačko društvo čije su osnovne djelatnosti proizvodnja i prodaja cerealnih i mliječnih dječjih kašica odnosno proizvoda kojima se pridonosi kvaliteti života naših potrošača.
Tvrtka radi na principima dobre proizvođačke prakse i trenutno važećim svjetskim trendovima u prehrambenoj industriji. Proizvodi Društva rezultat su suvremenih znanstvenih dostignuća, visoke tehnologije i iskustva u proizvodnji visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda.
Jedan od mnogih zadataka Uprave i zaposlenika tvrtke je postići potpuno zadovoljstvo njihovih kupaca. Stoga se kontinuirano ulaže u povećanje proizvodnih kapaciteta te poboljšanje uvjeta proizvodnje koji jamče kvalitetu proizvoda. Ulaganjem u tvrtku tijekom proteklih godina postigao se značajan napredak na svim područjima kako u proizvodnji, kontroli i razvoju tako i širenju tržišta, broju zaposlenih, izvozu i ugledu tvrtke. Unatoč velikom padu gospodarske aktivnosti, kako u zemlji tako i u svijetu, tvrtka bilježi stalno povećanje prodaje roba i usluga na inozemnom tržištu.
Vivera d.o.o. danas svoje proizvode izvozi u preko 40 zemalja, pretežito na zahtjevno tržište Europske unije.
Iako je u 2014. zabilježen pad ukupnog prihoda, dobit je zadržana skoro na istoj razini, a preko 73% svojih proizvoda Vivera izvozi na zahtjevno svjetsko tržište. Kako bi se ostvarili navedeni rezultati Vivera je u 2014. godini zabilježila povećanje broja zaposlenih od preko 6 %.
Uz sve navedeno, neizostavni dio vizije tvrtke je i briga o održivom razvoju i zaštiti okoliša. Zdrav okoliš prirodno je povezan s proizvodima tvrtke koji su namijenjeni najmlađima. Vodstvo tvrtke prepoznalo je važnost zaštite okoliša i iz tog razloga postavilo vrlo visoke standarde sustava upravljanja zaštitom okoliša. Djelatnici tvrtke su sustavno educirani o promjenama u okolišu i implementaciji sustava zaštite okoliša prema EN ISO 14001:2004 koji su uveli 2009. godine.
Inače, Vivera, čija je matična tvrtka HIPP, svjetski poznati proizvođač zdrave dječje hrane, proglašena je i najboljom srednjom tvrtkom u Hrvatskoj 2012. godine i dobitnica je Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore. Također, i godinu poslije je nominirana u istoj kategoriji.

*******************

OPTIPLAST d.o.o. Sisak je u kategoriji malih  trgovačkih društava u 2014. godini ostvarila najbolji poslovni rezultat na području Sisačko-moslavačke županije vrednovan prema jedinstvenim kriterijima za dodjelu priznanja.
Optiplast d.o.o. je obiteljska tvrtka koja se već više od 20 godina bavi preradom polimernih materijala (PELD, PELLD i PEHD) što uključuje proizvodnju raznih folija i konfekcionirane ambalaže. Tvrtka je izrasla iz obrta DDO koji je osnovan još 1989. godine, te od 2006. godine Optiplast d.o.o. samostalno djeluje kao pravna osoba. Godišnji kapacitet u preradi polietilena iznosi oko 2.800 tona. Tvrtka posluje na vlastitom prostoru površine 7000m2 i ima 33 zaposlenih.
Tvrtka prati  trendove kako na domaćem tako i na tržištima EU,  i sukladno time ulažu u nove tehnologije. Izvoznici su polietilenskih proizvoda, te svake godine udio izvezenih vrećica raste. U naredne tri godine planiraju povećati svoju proizvodnju za 50%, to jest, na 4.700 tona godišnjeg kapaciteta proizvodnje.
Kao najznačajnijie pomake u poslovanju treba istaknuti da je tijekom 2014. godine tvrtka  povećala plasman na inozemnom tržištu za 35%, dok su ukupni prihodi rasli 48%. Isto tako tvrtka je povećala i  broj zaposlenih.
Posebnu pozornost posvećuju kvaliteti proizvoda, stalnom stručnom usavršavanju djelatnika i brizi o okolišu. Njihovo dugogodišnje iskustvo u proizvodnji polietilenskih vrećica i folija garancija su kvalitete i zadovoljstva kupaca.
Kako bi se što bolje pripremili za ulazak i tržište EU u 2013. godini uveli su i Sustav upravljanja kvalitetom ISO 9 001 i Međunarodni standard zaštite okoliša ISO 14 000.

*******************
AGRIVI d.o.o. Kutina u kategoriji inovativnosti za aplikaciju za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom
Osnivač tvrtke Agrivi doo je  Matija Žulj, a iza nje stoji online aplikacija za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom koja poljoprivrednicima pomaže smanjiti troškove i rizik od bolesti i štetnika, povećati prinose te osigurati profitabilnu i održivu poljoprivrednu proizvodnju.
Imaju nekoliko tisuća korisnika iz točno 105 svjetskih zemalja. Korisnici iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine čine 40 posto, dok su ostali uglavnom iz Sjedinjenih Država, ima ih iz Latinske Amerike, tu su i korisnici iz Kenije te korisnik iz Vijetnama. U sljedećih godinu dana, pak, planiraju doseći nekoliko desetaka tisuća korisnika,.
Uprava i razvojni centar ovog agri-tech startupa nalaze se u Kutini, gdje Agrivi trenutačno zapošljava šest visokoobrazovanih informatičara, agronoma i ekonomista, te ima još nekoliko honorarnih suradnika. Investicija od 10 milijuna kuna potrebna je za internacionalnu ekspanziju i pozicioniranje na agri-tech tržištu vrijednom nekoliko milijardi eura, a kako bi ju osigurao, Agrivi je u međuvremenu otvorio i ured u Londonu. Važno je da je tvrtka u europskom središtu jer, nažalost, proizvod puno bolje prolazi nego kao hrvatski proizvod.
Agrivi je, inače, sustav koji poljoprivrednicima omogućuje cjelokupno upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom, organizaciju i optimizaciju proizvodnog procesa, a samim tim povećanje prinosa i dobiti. U praksi to znači da korisnici upisuju i prate sve svoje aktivnosti, od mehanizacije, ljudi i detalja: kada su i koliku zaštitu primijenili, kada su gnojili… Takve evidencije omogućuju da se potom usporede s najboljim svjetskim praksama. Usto, primjerice, prate i vremenske uvjete, ali i analiziraju podatke u trogodišnjem razdoblju na određenim kulturama i podnebljima ili opažaju uzorak pojave nekih štetočina te upozoravaju korisnike kada analiza pokaže da bi se opet mogli pojaviti.
Agrivi ima bazu znanja s najboljim praksama proizvodnih procesa za više od 50 kultura. Agrivi je dostupan 24 sata na dan, sedam dana u tjednu, s bilo koje lokacije i bilo kojeg računala ili mobilnog uređaja. Pritom je prilagođen veličini korisnika – plaća se mjesečna ili godišnja pretplata na sustav ovisno o korisničkom paketu, dok je za male korisnike sustav besplatan. Agrivi je protekle godine sudjelovao na nekoliko startup natjecanja. Bili su finalisti u Amsterdamu, Beču i Milanu, a pobijedili su u velikoj svjetskoj konkurenciji u Seulu.
U studenom 2014. godine Agrivi je predstavljao Hrvatsku na dva globalna startup natjecanja. Creative Business Cup održan je u Kopenhagenu od 17. do 19. studenog, i na njemu je Agrivi sudjelovao kao ovogodišnji hrvatski predstavnik nominiran od strane Hrvatske unije malih poduzetnika (HUMP-CROSBU). Agrivi je također predstavljao Hrvatsku i na globalnom natjecanju World Startup Competition održanom od 23. do 25. studenog u Seoulu u Južnoj Koreji. Riječ je o natjecanju najboljih startupova iz četrdeset i šest zemalja svijeta, na kojemu je Agrivi sudjelovao kao hrvatski predstavnik izabran od strane Ministarstva poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. U iznimno jakoj konkurenciji, Agrivi je ostvario nevjerojatan uspjeh te je izabran kao najbolji startup pobjednik, što mu je donijelo i glavnu nagradu od pedeset tisuća dolara.

Komentirajte