Naslovnica Vijesti Sisak Restauratori traže radnike koji su nekoć pomagali pri izradi skulptura u Željezari

Restauratori traže radnike koji su nekoć pomagali pri izradi skulptura u Željezari

Od 26. rujna pa do 5. listopada bit će održana treća restauratorska radionica u parku skulptura u Sisku.

Rezultat je to suradnje koju su Konzervatorski odjel u Sisku i Gradska galerija Striegl, koja o skulpturama skrbi, uspostavili s Odsjekom za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Stručnjaci splitskog Odsjeka restaurirat će tri najoštećenije skulpture, a prva je na redu skulptura Josipa Diminića Objekt II.

Radovi na skulpturi odvijat će se dakle od 26. rujna do 5. listopada ove godine u sklopu stručne radionice namijenjene studentima konzervacije-restauracije. Ovo je treća restauratorska radionica u Parku skulptura u Sisku; online dnevnik rada prvih dviju radionica možete pročitati na blogu Stažiranje među umjetninama na ovom linku

http://stazist.blogspot.com/search/label/Tvornica%20ba%C5%A1tine%20%C5%BDeljezara%20Sisak

Diminićev Objekt II nastao je 1979. godine. Umjetnik je za vrijeme svoga boravka u Sisku načinio dvije skulpture, a u njihovoj izradi pomagali su mu radnici Željezarinog odjela za proizvodnju čeličnih konstrukcija (PČK) Stanko Nožanković (Rožanković?), Stevo Alapić, Marijan Horvatinec, Marijan Maroković i Abaz Begić. Restauratori žele stupiti u kontakt s radnicima i prikupiti od njih podatke o tehnologiji izrade skulpture i njezinom izvornom izgledu jer će im pomoći da skulpturi vrate nekadašnji izgled.

Pvim putem pozivaju da im se jave radnici koji su sudjelovali u izradi Diminićeve skulpture ili ljudi koji ih poznaju i mogu ih povezati s njima.

Kontakti su 095 914 7700 ili putem e-mail adrese sagita.sunara@gmail.com

Skulptura Josipa Diminića Objekt II je jedna od 38 javnih skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika “Željezara Sisak”. Prije tri godine sve su skulpture upisane u Registar zaštićenih kulturnih dobara RH.

08-1-1 Diminic

 

 

 

Katalog IX Kolonije - str 8

Komentirajte