14.6 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

LAG „Zrinska gora – Turopolje“ na 19. međunarodnom sajmu „Slavin 2014.“ u Orahovici

- Marketing-spot_imgspot_img

Na ovogodišnjem 19. Međunarodnom sajmu vina, rakija i ruralnog turizma „Slavin 2014“  održanom 2.-4- svibnja u Orahovici predstavio se i LAG „Zrinska gora – Turopolje“ koji je na sajmu predstavio svoj rad te LEADER pristup, dok su u sklopu izložbenog prostora LAG-a svoje proizvode izložila 4 člana: OPG Priljeva, OPG Cestarić, OPG Pranjić – Vinarija Marinčić, te Srednja škola Petrinja te TZG Petrinja i TZO Lekenik. Tako su se štandu LAG-a „Zrinska gora – Turopolje“ mogli probati domaći sirevi i rakije, kvalitetna vina, te širok asortiman proizvoda praktikuma Srednje škole Petrinja, od kojih su se posjetiteljima najviše dopali prirodni sok i čips od jabuke.

Nakon svečanog otvorenja i uvodnih riječi visokih uzvanika u sklopu sajma otpočele su i edukativne aktivnosti. Tako su predstavnici LAG-a  „Zrinska gora – Turopolje“, stručni voditelj Siniša Bukal i administrativni stručni suradnik Robert Nogić sudjelovali na  1. Međunarodnom forumu LAG-ova  na temu „LEADER pristup u razdoblju 2014.-2020.“ Na Forumu je sudjelovalo  12 LAG-ova iz Hrvatske i 2 iz Mađarske u nazočnosti predstavnika Ministarstva poljoprivrede, HGK i Razvojne agencije „Vidra“, uz moderatora Tugomira Majdaka, pročelnika županijskog Odjela za zajedničku politiku i fondove EU. Članovima su se zanimljivim učinila predavanja na teme „Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014.-2020.“ i  „Zajednička poljoprivredna politika i Ruralni razvoj 2014-2020“.

Kako ne bi sve prošlo u ozbiljnom tonu pobrinuli su se organizatori tradicionalnim ocijenjivanjem vina i rakije.  Šampion „Slavina“ u konkurenciji vina je kutjevački Traminac -ledeno vino, berba 2011., dok su najbolje ocjenjeno crno vino Frankovka Miraz 2012., proizvođača Feravino iz Feričanaca, te najbolje ocjenjeno suho bijelo vino Vrhunska graševina Vinarije Kutjevo d.d.  U  konkurenciji rakija  šampionsku titulu odnijela je istarska Biska Don.
Održana je i prva Kulenijada, a titulu šampiona ponio je kulen Seoskog turizma „Novosel“ iz sela Gat kod Valpova. Šlag na torti bio je izbor za „Vinsku kraljicu“, a titulu najljepše ponijela je Orahovčanka Antonela Jurlina.
Sajam je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Ive Josipovića, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva, a u organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice grada Orahovice, te u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Virovitica i HOK – Područne obrtničke komore VPŽ. Generalni pokrovitelj sajma bio je Grad Orahovica, glavni pokrovitelj Virovitičko – podravska županija, uz ostale  pokrovitelje i sponzore te medijske pokrovitelje.

Božidar Antolec, predsjednik LAG-a

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti