6 C
Sisak
Subota, 27 studenoga, 2021

POPLAVE 16.02. – Novosti sa sisačkog područja

- Marketing-spot_imgspot_img

Na inicijativu gradonačelnice Kristine Ikić Baniček i zamjenika gradonačelnice ujedno i načelnika Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska Marka Kričke, danas je u Gradskoj vijećnici Grada Siska održana sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska.

O stanju na sisačkom području izvijestio je rukovoditelj glavnog Centra obrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

-Područje grada Siska ima dobru razinu sigurnosti, vodostaj u Crncu od +800 ne bi trebao prouzročiti teškoće, prigradska naselja Staro Pračno, Žabno, Drenčina već su sad u jednoj situaciji određene prijetnje, pogotovo što se voda iz Odranskog polja sve više vraća unazad prema prigradskim naseljima. Toga smo svi bili svjesni, pokušali smo pomoći koliko se može, ali moramo se koncentrirati na  glavne nasipe. Svjesni smo da ste se vi kao Grad Sisak organizirali koliko ste mogli da se tim ljudima pokuša pomoći. Što se tiče prigradskih naselja grada Siska, ona su potencijalno ugrožena i taj se problem može javljati narednih sati ili ove noći –  rekao je Đuroković.

Naglasio je kako Hrvatske vode posebno prate i situaciju u naseljima na lijevoj obali rijeke Save, pogotovo u Svinjičkom budući na tom području slabi južni retencijski nasip.

-Otvorili smo dodatni kontrolirani preljev u istočnom nasipu retencije Lonjsko polje i na taj način ispuštamo vodu prema Mokrom polju i dodatno povećavamo sigurnost da što manji pritisak bude na južni retenecijski nasip kako bi što sigurnija bila obrana Svinjičkog – izjavio je Đuroković.

Dodao je kako je situacija teška zbog vodenog vala Kupe i Save, retencije su zapunjene, a iz Slovenije je stigla informacija o najavi velikog vodenog vala rijeke Save.

-Današnje prognoze ukazuju na to da bi to značilo 1700 kubnih metara u sekundi novog dotoka rijeke Save. Sve iznad 1500 kubnih metara u sekundi po prilici može ugroziti ovo područje. Dodatno ćemo se osigurati za povećanje vodostaja u Crncu i smatramo da ćemo u tome uspjeti.  Nakon prvog vodenog vala, dolazi i drugi za kojeg imamo prognoze da neće biti velik – kazao je Đuroković.

Voditeljica VGI Sisak Banovina Tatjana Dovranić Kardaš izvijestila je gradonačelnicu kako su na području grada Siska proglašene mjere izvanrednog stanja na vodnim građevinama te izvanredne mjere od poplava.

-Od aktivnosti koje se trenutno izvode, tijekom dana radimo dodatna nadvišenja na lijevom kupskom nasipu Odra, Staro Pračno i Stara Drenčina. Vojska je još uvijek tamo zbog dodatne sigurnosti. Imamo još dosta kritičnih i niskih dionica na nasipu u Preloščici i Gušću. U slučaju većih protoka na tom području i tu bi trebali izrađivati zečje nasipe – rekla je Dovranić Kardaš.

Zaobalne vode i dalje prijete u Školskoj ulici u Selima te u Ulici Drenački put. U Selima se rade zečji nasipi, na toj su lokaciji i vatrogasci te se vjeruje kako će se usporiti, a možda čak i spriječiti nadiranje vode. Na te dvije lokacije poslani su dodatni članovi DVD-a koji pomažu u izgradnji zečjih nasipa. Pet  strojeva gradskih poduzeća trenutno se nalaze u Selima, a na raspolaganju su i četiri čamca. Osim Drenačkog puta i Školske ulice, ugroženo je i nekoliko kuća u Jazveniku.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti