1 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Koncertna promocija albuma „Bujrum“ u Siscia Jazz Klubu

Datum:

Marketing

Nakon dva izvrsna koncerta klasične glazbe u siječnju, Gradska galerija Striegl poziva Vas na koncertnu promociju albuma „Bujrum“ glazbenika Dražena Franolića (oud) i Kamenka Ćulapa (udaraljke) koja će se održati u subotu, 1. veljače, u Siscia Jazz Klubu, s početkom u 21 sat.

Dražen Franolić već je godinama poznat kao naš najbolji svirač arapske lutnje ili ouda, snimao je albume i nastupao sa mnogobrojnim glazbenicima u solo, duo i trio varijacijama, ali je ostao manje više nepoznat široj javnosti. Snimio je devet albuma dok prije nekoliko godina nije sreo Kamenka Ćulapa koji svira raznorazne udaraljke i perkusije (dombek, bendir, tar, udu…) i ovo im je drugi zajednički album i drugo gostovanje u Sisku.

Oud je zanimljiv deseterožičani instrument, srodnik europske lutnje (imaju iste pretke) a po nekima i preteča gitare, zvonkog i punog zvuka koji u rukama majstora može zvučati mračno, hipnotično, meditativno, mistično. Franolić osjeća svoj instrument i uspijeva sve te različite zvukove staviti u službu pjesme. Ćulap mu je pri tom odlična pratnja: čovjek na svakoj pjesmi mijenja instrument na kome svira i to daje dodatan kolorit i novu dimenziju zvuku dua. Album „Bujrum“ je vrhunsko ostvarenje meditativne atmosfere u kojem je taj specifičan spoj ouda i udaraljki privlačno hipnotičan, zahvaljujući i vrhunskoj, nadahnutoj izvedbi. Svakako je zanimljiv i podatak da je „Bujrum“ objavila etiketa „Genger Records“ specijalizirana za nezavisna indie i metal izdanja koja preko globalnih društvenih mreža ima tržište diljem svijeta pa se može vjerovati da je objavljivanje tog albuma možda i presudan korak Dražena Franolića za izlazak na svjetsko tržište.

Ovo je vrsta glazbe u kakvoj se može najbolje uživati na nekoj svirci poput ove, u malom i intimnom prostoru, što znaju svi koji su posljednji put do kasno u noć ostali slušati ovaj egzotični duo u Siscia Jazz Klubu. Ulaz je slobodan.

Možda vas zanima...

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog eco film festivala

U tijeku su prijave za filmove 17. izdanja Smaragdnog...

Predstavljanje slikovnice „Šime zvani Mrak“ Tihane Petrac Matijević i Marijane Petrović Mikulić

Sisačka spisateljica Tihana Petrac Matijević udahnula je svakom mraku...

Objavljujemo dobitnika ulaznica za tradicionalnu Lađarsku večer klapskih obrada

Ivan Glavinić dobitnik je dvije ulaznice za tradicionalnu Lađarsku...