8.7 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

Presude za ratni zločin u Sisku – Milankoviću osam godina, Bošnjak oslobođen

- Marketing-spot_imgspot_img

Na Županijskom sudu u Osijeku u ponedjeljak je izrečena nepravomoćna presuda za ratni zločin u Sisku iz 1991. i 1992. godine. Vladimir Milanković dobio je osam godina zatvora, dok je Drago Bošnjak oslobođen optužbi. Najavljene su žalbe državnog odvjetništva.

Vladmir Milanković, bivši zamjenik načelnika Policijske uprave Sisak, osuđen je na osam godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Sisku 1991. i 1992. godine. Optužnica ga je teretila za likvidaciju 24 osobe od kojih četiri tijela do danas nisu nađena, među kojima je i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti. Vladimiru Milankoviću određena je jedinstvena kazna zatvora, objedinivši kazne izrečene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva (7 godina zatvora) i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (2 godina zatvora).

– Nakon tadašnjeg načelnika policije Đure Brodarca, koji je bio neosporni autoritet, Milanković je bio druga najutjecajnija osoba u PU Sisak. Iz dokaza prezentiranih tijekom suđenja utvrđeno je kako je optuženi imao nadležnost zapovijedanja policijskim postrojbama te je u skladu s time sudjelovao u prikrivanju zločina pripadnika njemu potčinjenih postrojbi, neke od njih je zapovijedio, a u nekim brutalnim zlostavljanjima i osobno sudjelovao. Neposredni počinitelji zločina nisu mogli biti otkriveni, jer su ih štitili oni koji su trebali štititi civile i sprječavati nezakonite radnje – obrazložio je sudac presudu.

Milanković je tako po zapovjednoj odgovornosti osuđen i za smrt Ljubice Solar, kao i petero članova obitelji Vila, odnosno tri člana obitelji Trivkanović, a Vekić je istaknuo i kako se „prikrivanje zločina može vidjeti u svakoj likvidaciji civila.“

Milankoviću se u kaznu zatvora uračunava i vrijeme provedeno u pritvoru od 20. lipnja 2011., a na teret mu idu i novčani troškovi u iznosu od 55 tisuća kuna. Oštećene obitelji sudac je pak uputio da odštete mogu tražiti u građanskoj parnici.

Drago Bošnjak oslobođen je optužbi za sudjelovanje u likvidacijama nekolicine srpskih civila.

Obojica su u pritvoru od lipnja 2011. godine, a Bošnjak će danas biti pušten kući.

Uhićen je bio i Đuro Brodarac, nekadašnji načelnik sisačke policije, no nije dočekao početak suđenja jer je u pritvoru preminuo zbog sepse.

U optužnici su izrijekom navedene likvidacije srpskih civila poput ubojstva petero članova obitelji Vila, troje članova obitelji Trivkanović, itd.

Suđenje je bilo počelo u lipnju 2012. godine, a ispitano je bilo 150 svjedoka.

Tužiteljstvo je, prenose mediji, najavilo žalbu na visinu Milankovićeve kazne, kao i na oslobađajuću presudu Bošnjaku.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti