Naslovnica Vijesti Sisak Novi sunčani sat u Sisku

Novi sunčani sat u Sisku

U petak, 10. svibnja 2013., na sportskom terenu OŠ „22. lipnja“ u Sisku, završen je školski projekt izrade „ljudskog sunčanog sata“. Nacrt i plan izrade je školi donirao Slaven Ličina, roditelj dvaju učenika, a samu izradu „na terenu“ su zajedničkim snagama proveli učenici 2.b i 6.a odjela, pod vodstvom učiteljice Snježane Zuber i S. Ličine.

Kao konačni rezultat ove suradnje, škola je bogatija za jedno nesvakidašnje interaktivno didaktičko sredstvo za provedbu nastave vezane za prirodne znanosti a istovremeno i ukrašavati okoliš škole.

Uz stjecanje praktičnih znanja o geografskoj orijentaciji, gibanju Zemlje oko osi i oko Sunca i geometriji, ovakav projekt aktivno uključuje učenike u izvođenje mjerenja na zemljištu prema nacrtu, određivanje geografskog sjevera pomoću Sunca te konačne izrade likovnog rješenja.

Na području Siska postoje još dvije ovakve instalacije, jedna je u dvorištu vrtića „Pčelica“ u Sisku, a druga u dvorištu vrtića „Potočnica“ u Selima. Obje instalacije su nastale također ostvarenjem suradnje S. Ličine i djelatnika vrtića „Sisak Stari“.

 OPŠIRNIJE O INSTALACIJI:

„Ljudski sunčani sat“ je tzv. analematički sunčani sat, koji za  „kazaljku“ čija sjena pokazuje vrijeme, koristi osobu koja stoji na oznaci mjesta koje označava trenutni mjesec u godini (slika 2). Izrada takvog projekta je standardni dio kurikuluma u školama SAD-a i Engleske.

Za još više detalja i fotografija već izrađenih instalacija ove vrste širom svijeta, posjetite www.suncanisat.com

Autor teksta i fotografija: Slaven Ličina

 

Komentirajte