Naslovnica Izdvojeno Hrvoje Klasić i Cezar o biskupovoj izjavi

Hrvoje Klasić i Cezar o biskupovoj izjavi

Sporna 9. splav Keltske noći koja prati priču o 1. sisačkom partizanskom odredu
Sporna 9. splav Keltske noći koja prati priču o 1. sisačkom partizanskom odredu

Za Slobodnu dalmaciju su izjavu biskupa sisačkog Vlade Košića o partizanima i Svetom Kvirinu komnetirali sisački povjesničar, sveučilišni profesor dr. Hrvoje Klasić i jedan od autora koncepta i priča keltske noći Siniša Vidović Cezar.

Hrvoje Klasić rekao je da je na djelu povijesni revizionizam biskupa Košića.

“Na žalost, izjave biskupa Košića više me ne čude, ali me svaki put razočaraju. Posljednja izjava, o tome da ne želi da se u istom kontekstu spominju sv. Kvirin i Prvi partizanski odred, samo je jedan u nizu primjera njegove netolerancije i povijesnog revizionizma. Ali što i očekivati od čovjeka čiji bliski kolega i prijatelj negira zločine počinjene u Jasenovcu. Ne pada mi na pamet opravdavati mladiće i djevojke iz Siska i okolice koji su se u lipnju 1941. odlučili suprotstaviti zlu nacizma i ustaštva. Što su trebali, slušati tadašnjeg sisačkog župnika koji slavi imendane Adolfa Hitlera i Ante Pavelića? I čemu generalizacija, tj. izjednačavanje svih hrvatskih antifašista sa zločincima? I to od pripadnika institucije čiji su članovi stoljećima ubijali ljude koji su se usudili suprotstaviti njihovu mišljenju, i vodili pljačkaške ratove u ime Isusa Krista. Zar bi zbog takvog višestoljetnog ponašanja danas cijelu Katoličku crkvu trebalo gledati kao zločinačku? Uostalom, antifašizam je tekovina koja je usađena i u Ustav RH. I to baš zbog događaja protiv kojeg grmi sisački biskup. Dakle, osim što se ponaša netolerantno, Košić dovodi u pitanje i hrvatski Ustav. I na kraju, ne sjećam se da se biskup, dok još to nije bio, istom silinom borio protiv javnog i političkog angažmana dvaju partizanskih generala – Tuđmana i Bobetka. Koji su, uzgred budi rečeno, glavni ‘krivci’ što je osnivanje Sisačkog partizanskog odreda postalo hrvatski državni praznik’, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Klasić.

Jedan od autora Keltskih noći, autor tekstova za svih deset priča iz povijesti Siska, sisački novinar Siniša Vidović Cezar, ističe da je iznenađen reakcijom sisačkog biskupa, ali dodaje da se ne želi braniti od ovakvih smiješnih napada, ‘nego samo pojasniti koncepciju Keltske noći, jedinstvene manifestacije i autohtonog sisačkog proizvoda u kojoj je jedan jedini glavni junak – grad Sisak i nitko drugi. U ovogodišnjoj koncepciji Keltskih noći postoji jedan sisački biskup i njega veličamo i slavimo, ali to nije biskup Vlado Košić. Možda je u tome problem’, rekao je Siniša Vidović. Dodaje da što se tiče 9. splavi, koja je simbolizirala sisački Prvi partizanski odred: ‘U toj se slici veliča hrabrost i spremnost Siščana, a ni jedna riječ ne govori o poslijeratnoj vlasti u Hrvatskoj i Sisku, a kamoli da ih se veliča’, istaknuo je Cezar.

Komentirajte