23.3 C
Sisak
Nedjelja, 26 rujna, 2021

Predstavljene nove orgulje u crkvi Sv. Kvrina

- Marketing-spot_imgspot_img

Kolaudacija novopostavljenih orgulja u crkvi Sv. Kvirina u Sisku održana je u petak 25. svibnja, a u sklopu Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae.

Ove nove orgulje su na inicijativu sisačkog biskupa stigle iz crkve sv. Ivana Krstitelja iz Tennenbronna u Njemačkoj, a o njihovoj nabavci, otkupu, restaruciji i postavljanju brinula se Orguljaška zaklada don Petar Nakić iz Varaždina.

Djelomično povijesne, rad su dvojice njemačkih graditelja, W. Schwarza (1920. godine) i F. Winterhaltera (oko 1973. godine), a u Hrvatsku su stigle u travnju 2011. godine. Restaruaciju tonskih svirala i ventila izvršio atelier Heferer, obnovu električne instalacije trakture izvršila radionica Tihomila Horvata, dok je vanjsko kučište obnovio stolarski majstor Milan Klemenčić. Intonaciju i temperaciju orgulja izvršio je ravnatelj Orguljaške zaklade organolog mag. art. Zdenko Kušćer, a uz asistenciju ing. Vladimira Knapića. Orgulje imaju 2 manuala i pedal, 22 svirna registra i ukupno 1195 što drvenih što metalnih svirala. Temperirane su baroknom temperacijom Neidhart 1729.

Kolaudaciji je prethodilo svečano misno slavlje tijekom kojeg su orgulje i blagoslovljene, a koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu sa župnikom župe sv. Kvirina mons. Zdravkom Novakom.

Nakon misnog slavlja, orgulje je okupljenim vjernicima predstavio ravnatelj Orguljaške zaklade don Petar Nakić Zdenko Kušćer istaknuvši kako ovako obnovljene i postavljene orgulje imaju u potpunosti vrijednost novih, te kako je  iznimno neobično  što one arhitektonski i koncepcijom zvuka u prostoru kao da su građene za ovu crkvu. Zaželjevši im dug vijek  te dobru i pouzdanu službu Kušćer je istaknuo kako se nada da je ovo tek početak dugogodišnje suradnje između Sisačke biskupije, Zaklade i udruge Ars organi Sisciae u svrhu ublažavanja  velikog gubitaka orguljske baštine što se desio na području Biskupije u Domovinskom ratu.

Na kraju puni sjaj ovih orgulja publici su predstavili prof. Edmund Andler-Borić  na orguljama i Vlatko Šporčić na trubi izvevši dijela Johanna Sebastiana Bacha, Johna Stanleya, Jana Krtitela Kuchara, Theodora Duboisa, Andjelka Klobučara, Pietra Baldassaria i Charlesa Marie Widora.

(SV)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti