10 C
Sisak
Subota, 24 veljače, 2024

Herbos ne ide u likvidaciju, a Vlada će pomoći CMC-u u traženju kupca

Datum:

Marketing

Dobre vijesti za Sisak stigle su od nove hrvatske Vlade. Herbos, koji je u stečaju, neće ići u likvidaciju što znači da bez posla neće ostati svih 154 radnika ove tvrtke, te tako neće biti prekinut rad firme sa 65-godišnjom tradicijom, a Željezari i njihovu vlasniku, CMC-u, će Vlada pomoći prilikom traženja novog vlasnika.

Naime, dva su problema u CMC-u. Nova, moderna elektro peć još uvijek nema uporabnu dozvolu, što moguće kupce obeshrabruje, a i njihova trafostanica, zbog koje peć nema uporabnu dozvolu, također nema sve potrebne dozvole. Legalizacijom trafostanice, uz pomoć HEP-a, moći će se dobiti dozvola i uporabna dozvola za elektro peć, čime će Željezara postati privlačnija kupcima.Vlada je obećala da će riješiti taj problem u roku od tri mjeseca, preko HEP-a. Nakon toga Vlada će aktivno sudjelovati u traženju kupca u što će se uključiti i diplomacija. Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio je i formiranje posebnog tima koji bi vodio brigu o Željezari, Herbosu, ali i drugim sisačkim tvrtkama u problemu kako se ne bi tonulo dublje.

No, iako su to neki predlagali, država neće preuzeti Željezaru, ako se ipak ne nađe kupac.

“Država nema novaca za te vrste investicija. Jedan od hrvatskih pa i sisačkih problema je što je država prisutna, ali na krivi način. U vremenima krize treba jača država, ali ne veća država koja će kao u Sovjetskom savezu biti vlasnik svega. Država mora biti prisutna tamo gdje su vitalne stvari, gdje su vitalni krvotoci, gdje su vitalne spone koje povezuju tijelo s mozgom.” – rekao je premijer Zoran Milanović.

Problem sa energentima koji je mogao ugroziti i opstanak ostalih tvrtki u Južnoj industrijskoj zoni riješit će se za mjesec dana, rečeno je u subotu na sastanku premijera Zorana Milanovića, prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, s predstavnicima grada, županije i sindikatima.

Na pitanje što će biti s radnicima Herbosa, Čačić je ustvrdio kako država tu ima utjecaj kad je u pitanju dug od 46 milijuna kuna za poreze. U dogovoru sa stečajnim upraviteljem će se ići na pojednostavljivanje tvrtke: „U početku kao i uvijek u stečaju odlaze svi, nakon toga dio nastavlja proizvodnju. Nadamo se da će ih što više u ovoj i budućim proizvodnjama nastaviti zarađivati za svoj kruh. Sigurno je da to neće biti likvidacija.” -kazao je Čačić.

adovoljstvo s najavljenim pomacima izrazili su sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel i sisački gradonačelnik Dinko Pintarić, koji su konstatirali kako različite političke opcije i sve strukture vlasti mogu pronaći zajednički jezik oko razvoja gospodarstva kao općeg interesa.

Foto: vlada.hr

Možda vas zanima...

Od 1. do 2. ožujka – Susret graditelja u Sisku

Hrvatska obrtnička komora od 1. do 2. ožujka u...

38 mjeseci nakon potresa Hrvatska pošta se vraća u Caprag

Više od tri godine nakon potresa Hrvatska pošta otvorit...

Otvorena zasjedanja Sinode Sisačke biskupije

Prvo zasjedanje Sinode Sisačke biskupije održano je u srijedu...

Nova umjetna trava na sisačkom Gradskom stadionu

Nova umjetna trava na Gradskom stadionu u Sisku će...
Prethodni članak
Sljedeći članak