Naslovnica Vijesti SMŽ DORH o zločinu u Dvoru tijekom “Oluje”

DORH o zločinu u Dvoru tijekom “Oluje”

Državno odvjetništvo se očitovalo o ratnom zločinu, počinjenom 08. kolovoza 1995. godine u Dvoru na Uni.

U priopćenju se ističe kako je Odjel kriminalističke policije Policijske uprave sisačko-moslavačke dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku izviješće (6. rujna 2006.) o kaznenom djelu ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, počinjenog na način da su nepoznate osobe, a prema saznanjima osoba radilo bi se o pripadnicma paravojnih formacija tzv. “SAO Krajina”, prilikom povlačenja iz Dvora 8. kolovoza 1995. osim jednog bračnog para, ubili i desetero mentalno bolesnih osoba, smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru, a koje su prethodno dovezene iz Petrinje.

Kako se radi o teškom zločinu na štetu nemoćnih osoba tako po zahtjevu državnog odvjetništva policija provodi kriminalistička istraživanja, tijekom kojih je do sada ispitan veći broj osoba ali unatoč naporima još uvijek se ne zna identitet počinitelja zločina. Također je zatražena pretraga Baze podataka Haaškog suda za ratne zločine u cilju prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi nam pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja zločina. Do sada nadležno državno odvjetništvo nije primilo relevantnu dokumentaciju u vezi ovog slučaja.

S obzirom na težinu i odioznost počinjenog zločina i dalje se istraživanjima u ovom predmetu daje poseban značaj kako bi počinitelji bili otkriveni, ističe se u priopćenju DORH-a.

Komentirajte