5 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Noć muzeja ruši rekorde posjećenosti

- Marketing-spot_imgspot_img

Baš kao i ostatak Hrvatske i sisački Gradski muzej zabilježio veću posjetu no lani

Iz godine u godinu hrvatski muzeji ruše rekord posjećenosti manifestacije Noć muzeja koja je s godinama nadrasla gradske okvire i stasala u nacionalnu i tako postala nezaobilaznom kulturnom i turističkom ponudom Hrvatske. Ove se godine u program obilježavanja Noći muzeja uključilo 116 muzeja, galerija i ustanova u kulturi koji su zabilježili 278 tisuća posjeta. Najviše ih je, a brojka prelazi 160 tisuća, obišlo zagrebačke muzeje,  i to ponajprije, kako se i očekivalo, novi Muzej suvremene umjetnosti.
I domaći, Gradski muzej Sisak također je zabilježio porast posjete u odnosu na lani, za 70-tak posto. Naime, ove je godine izložbi i predstavljanju monografije Pozdrav iz Siska, autora Davorke Obradović i Vlatka Čakširana, a kasnije i tribini o sakupljanju, svjedočilo 510 posjetitelja. Osluškujući potrebe naših sugrađana koji su nemali broj puta upitali kad će na svjetlost dana izaći dokument vremena poput upravo tiskane monografije o Sisku, bili su dovoljan razlog da se posla uhvati autorski dvojac Obradović –Čakširan, što su i potvrdili pred posjetiteljima Noći muzeja. ˝ Upiti o  izdanju takve vrste bili su učestali i to je bio jedan od motiva izdavanja knjige koja donosi razglednice isključivo pohranjene u fundusu Gradskog muzeja Sisak.˝, istaknula je ravnateljica sisačkog Muzeja, Davorka Obradović. I drugi autor, prof. Vlatko Čakširan, potvrđuje da mu je od svih kolekcionarskih predmeta bilo najdraže pisati o razglednicama: ˝One mi najbolje prezentiraju sliku grada iz vremena koji obrađujem, odnosno kraj 19. i početak 20. stoljeća. Kako nemamo puno fotografske građe iz tog vremena stare razglednice predstavljaju prvorazredne povijesne izvore.˝ Zanimljivo je bilo čuti potkrepljivanje svega rečenog citatom hrvatskog književnika Zvonimira Milčeca da je razglednica mali format velike ljubavi prema gradu, što je definitivno vidljivo upravo iz izloženih razglednica s konca 19. i početka 20. stoljeća, a njih je  350 na sisačkoj izložbi, od čega je stotinjak kolekcionarskih, dok su ostale iz fundusa Muzeja.
Monografiju Pozdrav iz Siska, tiskanu u 400 primjeraka, zainteresirani mogu nabaviti u Gradskom muzeju Sisak gdje je još uvijek u tijeku i istoimena izložba.

Pogledajte galeriju.

Zadnje novosti
Ostale novosti