Naslovnica Vijesti Kultura Striegl proslavio 90-ti rođendan

Striegl proslavio 90-ti rođendan

Jedno srce, beskraj otkucaja

Rodendan-6002-150x112Niti nešto snižena temperatura, a ni pljusak koji se nenadano spustio na grad nije zasmetao Siščanima da se jučer zapute prema utvrdi Starog grada kako bi nazdravili velikom sisačkom slikaru Slavi Strieglu proslavljajući 90.ti mu rođendan. Uz čestitke i rođendanske poklone našao se i onaj sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića i to slikaru omiljena francuska kapa, šal i rukavice.
Sam program počeo je promocijom filma Slavo Striegl: Jedno srce, beskraj otkucaja, autorice i scenaristice Slađane Bukovac, a u 28 minuta prizora iz života prof. Striegla, Siščani su imali priliku upoznati veličinu i skromnost ovog, kako ga sve češće volimo nazivati, ˝dobrog duha grada Siska˝.
˝Slikarstvo je već od rane mladosti postalo moja velika ljubav. Slikarstvo je moj život. Ja sam ustvari živio za slikarstvo i nikad nisam mislio na slavu. To je unutarnja potreba da nešto zabilježite, baš kao što to rade pjesnici.˝ Nerijetko upravo na taj način zbori Slavo Striegl koji se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu zaputio davne 1939. godine.
Nakon promocije filma uslijedio je glazbeni intermezzo uz Josipa Meixnera na glasoviru, a predstavljena je i knjiga Striegl.Animalizam. Upravo je na temu animalizma u utvrdi Starog grada postavljena i izložba s 80-tak uradaka Slave Striegla koja će se moći pogledati do 1. listopada od utorka do petka od 10 do 18 sati, te subotom i nedjeljom od 10 do 20 sati.

Slike pogledajte u našoj galeriji.

Komentirajte