Naslovnica Vijesti Sisak Mjesec zaštite od mina

Mjesec zaštite od mina

Od početka Domovinskog rata do danas u Hrvatskoj su mine ubile 396 osoba, a petina je stradalih s područja Sisačko-moslavačke županije koja je u samom vrhu po zagađenosti minama. No broj žrtava je iz godine u godinu sve manji. Prošle godine na području županije nije se dogodio niti jedan incident, dok je u 2009. godini zaostala eksplozivna naprava oduzela život mladom lovcu iz Petrinje. U travnju, mjesecu zaštite od mina čelnici Hrvatskog centra za razminiranje predstavili su postignute rezultate i najavili nove aktivnosti u velikom projektu čišćenja koji mora biti okončan do 2019. godine.

“Presudan faktor koji nas ograničava je novac. Do sada je u razminiravanje utrošeno 2,7 milijardi kuna, a za preostalih 954 tisuće kilometara kvadratnih minskog sumnjivog prostora bit će potrebno 4,5 milijardi kuna. Sve ostalo imamo. Izvrsnu tehniku po kojoj smo u svijetu prepoznatljivi, strojeve, pirotehničare koji su cijenjeni eksperti, a naše savjete i pomoć traže u jemenu, Egiptu, Libiji, Azerbejdžanu…” – kazao je Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Istaknuo je kako unatoč nevidljivoj opasnosti kojoj je svakodnevno izloženo oko 800 tisuća stanovnika od 2004. godine nije stradalo niti jedno dijete. Najčešće žrtve mina su muškarci koji čak deset puta više stradavaju od žena. Velikom djelom to je rezultat, tvrdi Ivanušić, raznih edukacija koje se provode kroz koju tijekom godine prođe oko 100 tisuća osoba, a najviše obuhvaća školski uzrast.

“Hrvatske šume danas najviše ispaštaju. Mine su razasute na gotovo 60 posto šumskog područja, a 14 posto na poljoprivrednim površinama. Ove godine smo zacrtali vrlo ambiciozan plan očistiti 37,4 kilomatra kvadratna, a sudeći da smo premašili prošlogodišnji cilj vjerujem da ćemo i sada” , dodao je Mirko Ivanušić.

Komentirajte