Naslovnica Vijesti Sisak Herbos prodao program materijala za graditeljstvo, radnici zabrinuti

Herbos prodao program materijala za graditeljstvo, radnici zabrinuti

Tvrtka Iskra iz Svetog Ivana Zeline za tri milijuna Eura je od Herbosa preuzela njihov program materijala za graditeljstvo, uključujući i pogone tvrtke u ulici Nikole Tesle, te 53 zaposlenika Herbosa.” U cilju racionalizacije poslovanja odlučili smo prodati Program materijala za graditeljstvo što je bila naša sporedna djelatnost i predstavljalo opterećenje u poslovanju. U dogovoru sa Iskrom prodali smo im tehnologiju proizvodnje, opremu, pogon, recepture proizvoda, 15.000 kvadrata zemljišta i 5.000 kvadratnih metara hala i poslovnog prostora.” – potvrdio je Mijo Ivanković, predsjednik uprave Herbosa. On je napomenuo i kako Iskra preuzima ugovore za 53 radnika Herbosa uz zadržavanje njihovih stečenih prava.

“Taj dio zemljišta i hala bio je pod hipotekom Hrvatske poštanske banke, i mi ćemo ovom prodajom isplatiti banku, a Herbosovo poslovanje olakšati.  – rekao je Ivanković.

No izgleda da cijela ta kupoprodaja ipak vuče određene sumnje, ako se pita sindikate. Članovi sindikata EKN-a upozoravaju kako sumnjaju u zakonitost prodaje navedenog pogona novom poslodavcu jer, kako kažu, do danas još nije potpisan kupoprodajni ugovor. Sindikalni predstavnici navode kako su vidjeli samo predugovor o kupoprodaji koji je sklopljen u prosincu 2008. godine. Po njihovim riječima, kupoprodajni je ugovor trebao biti sklopljen najkasnije do 15. veljače, no on, po njihovim saznanjima, do danas još nije sklopljen.

To nam je potvrdio i sam direktor Herbosa Mijo Ivanković. ” Kupoprodajni ugovor još nije potpisan, a to će biti učinjeno za nekoliko dana. Procjena je napravljena prošli tjedan čije rezultate očekujemo. Sve ovisi o brzini bankarskih službenika. Nije bilo nezakonitih radnji kod prodaje, radnicima se ništa loše nije dogodilo, a potpisani Sporazum s Sindikatom EKN-a nije kršen,” – kazao je direktor Herbosa Mijo Ivanković.

Sindikati ističu kako je nesklapanjem kupoprodajnog ugovora do 15. veljače u pitanje došao njihov status reguliran Ugovorom o radu, s obzirom na to da su oni iz Herbosa odjavljeni 8. veljače, a u Iskru u Zelini prijavljeni 11. veljače. Zato su i predali prijavu inspekciji rada sumnjajući u nepravilnosti prilikom prelaska radnika novom poslodavcu. No inspekcija rada na njihov podnesak od 26. veljače još nije odgovorila.

Sve su to rekli i sisačkom gradonačelniku koji je sindikalce primio u utorak. ” Po svemu sudeći, 50-ak radnika boji se za radna mjesta i nemaju potpune informacije. Posebno zabrinjava njihova izjava da je sklopljen samo predugovor, a ne kupoprodajni ugovor, pa je nejasno tko je vlasnik toga pogona s obzirom na to da je predugovor trebao u roku biti pretočen u Ugovor o kupoprodaji. Stoga ćemo informacije o tome tražiti od uprave Herbosa, dok smo poslali i požurnicu inspekciji rada da odgovori Sindikatu na njihov podnesak” – rekao je gradonačelnik Siska Dinko Pintarić komentirajući svoj sastanak sa sindikatima.

Komentirajte