9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Iz tiska izašao novi trobroj časopisa “Riječi”

- Marketing-spot_imgspot_img

Objavljen je novi trobroj časopisa za književnost, kulturu i znanost »Riječi« (1-3/2009.) sisačkog ogranka Matice hrvatske s temom – suvremena ruska književnost. U kritičkom osvrtu komparatistice i prevoditeljice Irene Lukšić predstavljen je izbor iz proznih tekstova petero suvremenih ruskih pisaca – Zinaide Linden, Dmitrija Prigova, Oksane Robski, Romana Senčina i Ilje Stogoffa.

U poetskom bloku »Pod reflektorom« posebna je pozornost posvećena kritičkom iščitavanju zbirke »Tanja« suvremenog hrvatskog pjesnika Franje Nagulova, za koju je autor dobio nagradu na Kvirinovim pjesničkim susretima u Sisku 2008.

Prozna cjelina donosi, među ostalim, tekstove Rade Jarka, Dorte Jagić i Darije Žilić. U kritičkom bloku osvrte na recentnu proznu, poetsku i esejističku produkciju napisali su Darija Žilić, Božidar Alajbegović i Davor Šalat.

Objavljen je i filozofski tekst Žarka Paića o novim medijima te razgovor Marijana Crtalića sa slikarom Markom Tadićem, Siščaninom na privremenu boravku i radu u SAD, koji je i slikovnim prilozima predstavljen u ovom broju.

U esejističkom bloku Cvjetko Milanja piše o pjesništvu Miroslava Mićanovića, a Biljana Ćućko o »Enciklopediji očaja« Rade Jarka.   Urednik časopisa je Slavko Jendričko.

(Hina)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti