6.7 C
Sisak
Subota, 16 listopada, 2021

Hrvoje Klasić o 1968. godini – godini promjena

- Marketing-spot_imgspot_img

“40 godina nakon ubojstva Martina Luthera Kinga, ove 2008. godine su Sjedinjene Američke Države dobile Afroamerikanca za predsjednika -Baracka Obamu.” – tim je riječima u srijedu započeo svoje predavanje o politici 1968. godine magistar Hrvoje Klasić.Predavanje je održano u capraškoj knjižnici u sklopu cjlomjesečnih događanja posvećenih revolucionarnoj 1968. godini. “Postoje godine na koje, kad se spomenu, ne pomislimo samo na kalendar. Tako je i sa 1968. godinom. Ona nije počela 01. siječnja 1968. i nije završila 31.12.1968. već se rađala puno duže, trajala puno duže, a njenih tragova ima i danas.” – dodao je Klasić.

Po njemu je nekoliko razloga za tadašnja događanja diljem svijeta, među kojima studenti igraju veliku ulogu. “Tih se godina znatno povećao broj studenata, a bila je riječ o generaciji koja se rodila nakon 2. svjetskog rata i koja nije bila opterećena ratom. Ta je generacija zahtijevala promjene u društvu.” – rekao je Hrvoje Klasić. I na području Jugoslavije došlo je do smjene generacija, čak i u političkom vodstvu Saveza komunista, gdje su umjesto partizanskih kadrova na čelo partije stigla neka nova lica. “No studenti u Jugoslaviji te 1968. godine nisu tražili kompletnu promjenu društva kao u drugim državama, već promjene u postojećem društvu”-napomenuo je Klasić.

No, razloga ima još. U SAD-u Vijetnamski rat kojeg je 1968. godine obilježila TET ofenziva komunističkih gerilaca te masakr kojeg su Amerikanci učinili u selu Mai Lai. “Tada otpor ratu u Vijetnamu raste te dolazi do vrhunca antiratnog pokreta i demonstracija”- dodaje H. Klasić. U isto vrijeme ubijen je Martin Luther King, jedan od vođa crnačkog pokreta koji je također na vrhuncu. Godinu dana ranije ubijen je Che Guevara čiji je lik uzet kao simbol revolucije 1968. diljem svijeta.  

U Europi dolazi do ruske intervencije na Čehoslovačku. Rusi guše pokušaj stvaranja “socijalizma s ljudskim licem” u toj zemlji, a taj događaj, zbog straha da se ruska intervencija ne ponovi u Jugoslaviji, utječe i na zbivanja na našim područjima. “Tito i Jugoslavija osudili su intervenciju i počeli pripreme za “općenarodnu obranu” od Varšavskog pakta. Velika Britanija i SAD najavili su obranu Jugoslavije u slučaju da do napada dođe, a u Partiji dolazi do sve većih podjela među hrvatskim i srpskim vodstvom . Te su podjele istaknute na izvanrednoj sjednici CK SKJ 06. kolovoza 1968., jer su Hrvati smatrali da malo dobijaju, a puno daju u centralnu kasu, no ta nezadovoljstva su potisnuta u drugi plan zbog intervencije na Čehoslovačku.” – rekao je Klasić.

Te su podjele na površinu izbile nekoliko godina kasnije u obliku Hrvatskog proljeća, a 40 godina kasnije SAD dobiva afromaeričkog predsjednika što nitko nije mogao predvidjeti samo nekoliko godina ranije.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti