23 C
Sisak
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Županija tvrdi da nije kriva što nema novca iz Fondova

Datum:

Marketing

Kata Benac, v.d. ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije i Boris Rajković, v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela za infrastrukturu i komunalne poslove na konferenciji za novinare demantirali su u ponedjeljak tvrdnje dužnosnika HSS-a u vezi s korištenjem sredstava državnih fondova. Povlačenje sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekte koje je pokrenula Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije kasni isključivo zbog pogrešaka u proceduri koje je počinila Marija Vizner, donedavna ravnateljica te ustanove, tvrde u županiji.

Naime, Odlukom o osnivanju i Statutom ustanove propisano je da se prije provedbe postupka javne nabave za vrijednosti veće od 50.000 kuna mora ishoditi suglasnost osnivača. Ugovor o zajedničkom financiranju projekta  “Očuvanje travnjačkih staništa poplavnih polja Posavine u Sisačko-moslavačkoj županiji” i Odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz mjeseca su travnja 2009. godine, a u vezi s projektom “Škole promotori očuvanja i zaštite vodenih ekosustava i vlažnih staništa Sisačko-moslavačke županije” iz rujna 2009. godine. Tadašnja ravnateljica Javne ustanove zatražila je suglasnost od osnivača tek 27. studenoga 2009. godine.

V.d. ravnateljice Javne ustanove Kata Benac 22. prosinca 2009. godine upućuje molbu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za odgodu završetka projekata do kraja lipnja 2010. godine. Fond se usmenim putem složio s odgodom, a očekuje se i pismeno odobrenje.

“Također, Odlukom o osnivanju i Statutom Javne ustanove propisano je da se sa donacijama čiji je pojedinačni iznos veći od 50.000 kuna mora upoznati osnivač. Međutim, Marija Vizner kao tadašnja ravnateljica Javne ustanove nije upoznala osnivača s donacijom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 226.100 kuna za projekt “Zaštita i očuvanje bijele rode u Sisačko-moslavačkoj županiji” u 2009. godini, te s donacijom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u iznosu od 120.000 kuna za projekt “Vinskim cestama u sedlu”.”, kaže Kata Benac.

Nadalje, realizirana su i sredstva ugovorena s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za uspostavu automatske mjerne postaje Sisak ukupne vrijednosti 1.677.500 kuna (Fond financira 40 posto toga iznosa). Do sada je povučeno 590.880 kuna, a preostaje još 90.120 kuna (koji će biti povučeni nakon ispostave računa za preostali obavljeni posao).

Sredstva Fonda u projektu “Solarna energija u Sisačko-moslavačkoj županiji” u cijelosti su realizirana (ukupno 955.554,49 kuna od čega Fond 69.601,97 kuna). U tijeku je realizacija sredstava Fonda u projektima “Energetska učinkovitost uz visoku razinu ekološke svijesti u Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji” (ukupno 727.078 kuna, od čega Fond 559.980 kuna) i “Vodeni sustav hlađenja u Domu za starije i nemoćne osobe u Sisku” (ukupno 1.739.768,80 kuna, od čega Fond 524.242,04 kuna).

Marija Vizner demantirala je ovaj demanti. Kaže da traženje suglasnosti u studenom nije njena greška već da je razlog kašnjenja nemogućnost sazivanja Upravnog odbora ustanove, na čijem je čelu od lipnaj Zoran Vasić.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Četverodnevnim programom slavi se 90. rođendan Starog mosta

Sisak će četverodnevnim programom proslaviti 90. rođendan svog simbola,...

Stanovnici Viktorovca dobili novi park za pse

Komunalac Sisak je u blizini Ulice Antuna Gustava Matoša...

U četvrtak 24-satni nadzor nepropisne uporabe mobitela u prometu

U četvrtak, 2. svibnja, na cijelom području Policijske uprave...

Odlučeno o dobitnicima priznanja Grada Siska – neki prijedlozi nisu prihvaćeni

Gradsko vijeće Grada Siska je u ponedjeljak na prijedlog...