25 C
Sisak
Nedjelja, 26 lipnja, 2022
Naslovnica Blog

Trgovine, ljekarne, pekare

Bakery
Bakery

OTVORENE TRGOVINE U SISKU – JAVITE NAM INFORMACIJE AKO KOJE NEMA NA POPISU  ( info@sisak.info) ili na naš Facebook

Molimo Vas da pratite ovaj Facebook post za svježe informacije. Hvala svim čitateljima i normalnim ljudima koji u komentarima postaju konstruktivne tekstove i informacije.

I u Sisku se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?

Na što vi pomislite kad pomislite na petak? Na kraj radnog tjedna, na odmor, uživanje s obitelji i prijateljima, druženje, izlazak? A jeste li se ikad zapitali kakvog je petak okusa?

Na ovo pomalo neobično pitanje traži se odgovor diljem Hrvatske, jer ovog petka bira se novi Pan – pivo s okusom petka.

Izbori se održavaju i u našem gradu, u kafiću Charlie Brown ovog petka, od 17 do 20 sati.

Između čega se bira?

Na glasačkim mjestima isprobavaju se tri različita piva između kojih će svaki glasač davati glas onom koje za njega ima okus petka. Radi se različitim varijacijama lagera, koji odgovaraju prepoznatljivom Pan motu ‘Osvježi dan’. Tako se probati može:

A – Magličasto na izgled i zaokruženog okusa, ovo pivo odlikuje punoća pivskog kvasca.
B – Bistre boje i bogate pjene, ovo pivo svoj raskošni okus duguje izraženom karakteru Saaz hmelja.
C – Istančane arome i crvenkaste boje, ovo pivo profinjeni je klasik blage gorčine s primjesom karamele.

Nakon što isprobate sva tri kandidata za novi Pan, pristupa se glasanju, koje je naravno, anonimno.

A kad će novi Pan?

Kad se prebroje svi glasovi iz cijele Hrvatske, pobjedničko pivo s okusom petka vrlo brzo će biti proizvedeno. Tako je ovo jedinstvena prilika da odaberete pivo koje najviše odgovara vašem osjećaju petka i uživate u njemu kad god želite.

Ako vas zanima više o Pan izborima, svakako posjetite web stranicu www.panpivo.hr/pivosokusompetka, na kojoj se možete i službeno prijaviti na glasanje.

Ulaz na glasačko mjesto je slobodan, ali količina piva je ograničena, pa svakako dođite na vrijeme na izbore…ipak na ovakve nemate priliku izaći često!

 

Promidžbeni tekst

SAMO DANAS -30% NA MAČKA U VREĆI! Na koje sve načine postajete žrtve marketinške zavjere?

Vaše zdravlje ne pristaje na kompromis!

 

Sigurna sam da se svakome od nas dogodilo da smo bili nasamareni i kupili “mačka u vreći” u zamjenu za ORIGINAL. Naše neznanje, nepažnja ili u najvećem slučaju neinformiranost su nas često doveli do takve situacije, no ne brinite, događa se i najboljima!

Kada govorimo o “mačku u vreći” podrazumijevamo kopije brandova odjeće, obuće, filmova, igrica i sličnih krivotvorina koje su nam svima vrlo dobro poznate.  Postoje oni kupci koji “mačka u vreći” kupuju svjesno i to je uredu.

No, šalu na stranu,  postoje i oni koji “mačka” kupuju ne znajući da ih netko pokušava prevariti te postaju žrtve neznanja koje gube svoj novac, ali i narušavaju svoje zdravlje.

Jeste li ikada kupili cipele koje ste obuli samo jednom i nikad više? Privukla nas je niska cijena? Atraktivan izgled? Na kraju Vas je čekala duuuga noć bolova umjesto da ste uživali u dobrom provodu?

Ista stvar se događa i s Vašim zubima! Nude Vam se “bijele plombe” po niskim cijenama izrađene od materijala koji uopće nije predviđen za to?  Proteza za 80 kn brzom dostavom? Svi znamo da za malo novca ne možemo očekivati visoku kvalitetu, no problem nastaje kada za Vašeg “mačka” date pozamašnu svotu novaca, a niste dobili ono što ste tražili! Kako naučiti živjeti s tim?

Sve više i više pacijenata dolazi u Stomatološku Polikliniku Breyer u potrazi za rješenjem kako bi spasili što se spasiti više ne može.

Najbolji primjer je ALL ON 4 terapija. Danas se na tržištu nudi sve i svašta, no što Vam se pakira pod ALL ON 4 ORIGINAL? Koja vrsta implantata se ugrađuje? Tko Vam ih ugrađuje? Imate li garanciju? Imate li implantološku knjižicu i znate li koju sigurnost ona pruža? Koliko se često i gdje osoblje koje Vam ugrađuje implantate educira? Da li je proteza fiksna?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o ALL ON 4 ORIGINAL -u te koja je garancija kvalitete terapije u Stomatološkoj Poliklinici Breyer saznajte u našem sljedećem članku ili nas kontaktirajte OVDJE. Rado ćemo Vam pomoći!

 

Idući put, kada će Vam se nuditi “mačak u vreći”,  ZAPITAJTE SE! KOJA JE CIJENA VAŠEG ZDRAVLJA?

Autor: Marta Lovrić, Stomatološka Poliklinika Breyer

Promidžbeni tekst

 

 

 

 

 

Priopćenje za medije Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak

Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta Molovim rafinerijama.

Sa najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci, nisu upoznati Nadzorni odbor kao niti Uprava Ine, a protivne su dogovoru sa Vladom RH o zaustavljanju ovih aktivnosti.

Stožer je sa namjerama utovara nafte upoznao lokalnu zajednicu, župana Sisačko moslavačkog g. Ivu Žinića i gradonačelnicu grada Siska gđu. Kristinu Ikić Baniček, a informacija je proslijeđena i do svih važnih institucija vlasti u RH.

Danas, kada Dalmaciju pustoše požari, pitamo se da li ćemo riskirati i nove ekološke katastrofe i požare u drugim dijelovima Lijepe naše? Prije eventualnih katastrofa u Gorskom kotaru, iz Siska poručujemo kako će prvo morati biti ugašen požar radnika sisačke rafinerije.

Vladu Republike Hrvatske pozivamo na hitnu intervenciju i zaustavljanje ove besmislene odluke.

Stožer je na sinoć održanom sastanku potvrdio svoje odluke od ranije, te čvrsto stoji pri odluci kako odvoz hrvatske nafte iz Siska neće dozvoliti. Koordinacija i organizacija blokade pruge na izlazu iz rafinerije je na najvišoj razini. Sindikati i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak su u stalnom kontaktu sa radnicima, a UHBDR i sa svim krovnim udrugama i mnogim braniteljskim udrugama diljem Republike Hrvatske.

STOŽER ZA OBRANU RAFINERIJE NAFTE SISAK

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

 

Servis pvc stolarije je posao koji svatko može uraditi uz par savjeta i malo volje. Nije potrebno plaćati i tražiti majstore koje je ionako teško dobiti za sitne popravke. Sav posao je moguće napraviti sa okretanjem inbus ključa i to je jedini alat koji će Vam trebati.

Na slikama prikazujemo podešavanje prozora i balkonskih vrata ( 1 slika ) a na trečoj slici prikazujemo podešavanje ulaznih vrata i kliznih stijena.

 

Pvc prozori se znaju s vremenom “raštelati” iz raznih razloga; krivo su podešeni prilikom montaže prozora ili uopće nisu ni podešavani, krivo su postavljeni u vodenu vagu pa se prozori sami otvaraju ili zatvaraju.

Čest je slučaj da se s vremenom i sami materijali od kojih je napravljen prozor prilikom upotrebe “sjednu” pa ih je potrebno podesiti nakon čega obično nije više potrebno podešavati duže vrijeme. Također uputno je par mjeseci nakon ugradnje prozora napraviti mali servis odnosno podešavanje jer to je vrijeme kad materijali obično odrade svoje utezanje.

Postoje i razlike u okovu koje utječu na veću mogučnost “raštelavanja” prozora. Naime, kod prozorskog okova postoje okovi sa gljivastim čepovima i okov na kojem su obični  valjkasti čepovi .

Gljivasti čepovi prilikom zatvaranja prozorskog krila ulaze u sigurnosnu upadicu koja ima utor sa unutarnje strane i na taj način kod zatvaranja se praktički krilo fiksira sa doprozornikom jer ga drže gljivasti čepovi. Krilo se ne može “raštelati” a ujedno je to i veći sigurnosni moment jer se krilo ne može sa vanjske strane obiti nekom vrstom poluge.

Klizna vrata i ulazna vrata se također podešavaju inbus ključem i na sljedećoj slici ćemo Vam prikazati mogučnosti podešavanja:

Servis odnosno podešavanje  pvc ulaznih vrata je jednostavan posao.

Najčešći problem koji se može pojaviti kod ulaznih vrata uslijed “raštelavanja” je da krilo zapinje o dovratnik ili aluminijski prag. Također se može dogoditi da se krilo teško zatvara jer je loše podešen središnji prihvatnik koji prihvaća bravu . Na tom prihvatniku postoje dva vijka koja se lagano odvrnu ali ne do kraja i nakon toga se podesi tvrdoča zatvaranja. U zimskom periodu bilo bi dobro malo podmazati dio koji  izlazi iz brave jer se tako smanjuje trenje i vrata se lakše zatvaraju.

Na pantima za ulazna vrata moguće je podesiti odnosno centrirati vratno krilo u odnosu na dovratnik. Sa donje strane je utor za inbus i tu se podešava visina a sa strane je utor za inbus i tu se centrira širina krila u odnosu na dovratnik.

Klizna vrata se također znaju “raštelati”.

Obično se događa da se klizno krilo ne zatvara glatko, zapinje o štok i sl.

Potrebno je maknuti ukrasne maske sa donje strane okova i na samim kolicima postoje dvije matice ili inbus utora ( jedna sa lijeve strane a druga sa desne strane) koje je onda potrebno podesiti. Okretanjem u smjeru kazaljke na satu cijelo klizno krilo se podiže a okretanjem u kontra stranu klizno krilo se spušta.

Na taj način se ujedno centrira i širina krila u odnosu na doprozornik.

 

Centro okov za pvc stolariju je potrebno jednom godišnje podmazati kako bi okov duže trajao ( utori na mjestu gdje se nalaze čepovi ) a ujedno i bolje funkcionirao.

Otkrit ćemo Vam još jedan trik:

Ako imate bijele prozore i želite da budu što duže čisti i bijeli onda je najbolje da se jednom godišnje detaljno očiste od prljavštine a nakon toga ih možete ispolirati krpicom i običnim baby uljem i na taj način će prljavština koja se hvata za površinu i ostati na površini umjesto da uđe dubinski i promijeni boju plastike pa ćete prilikom sljedećeg pranja stolarije samo ukloniti prljavštinu koja se nataložila na površini.

 

Napominjemo još da objekti u kojima ima duhanskog dima a slabo se provjetravaju utječu na pvc stolariju i takva stolarija u pravilu brzo požuti pa je dobro da se takvi prozori češće poliraju uljem kako bi održavanje bilo lakše.

 

 

 

Ako imate dodatna pitanja u vezi servisa i podešavanja pvc stolarije posjetite http://www.pvc-stolarija.hr i pitajte nas. Bit će nam zadovoljstvo podijeliti koji savjet .

Također pogledajte sve o servisu i popravcima kuhinje i kuhinjskih elemenata.

Sponzorirani članak

Živjeti islam – Hrvatska

Nakon što je 2016. obilježena stogodišnjica priznavanja islama u Hrvatskoj, u novembru iste godine položen je i kamen temeljac za islamski centar u Sisku. Bit će to, uz one u Zagrebu i Rijeci, treći islamski centar u Hrvatskoj.

 

Polaganje kamena temeljca u Sisku simbolični je i historijski događaj za najmlađu članicu Evropske unije. Hrvatska je ulaskom u zajednicu evropskih država prihvatila i principe otvorenosti prema manjinskim zajednicama. Međutim, mnogi u toj zemlji, pa i muslimani, smatraju da bi Hrvatska, zbog odnosa prema islamu i uspješne integracije muslimana, mogla biti primjer Evropi. Polaganje kamena temeljca za islamski centar bilo je, ipak, posebno značajno za 4000 muslimana koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Priželjkivali su to još od utemeljenja Islamske zajednice u tom gradu 1967. godine. Od tada do 1974. godine muslimani su se okupljali po kućama, a kasnije su kupili kućicu na periferiji Siska, čiji su prostor prilagodili svojim vjerskim potrebama.

Novi serijal Al Jazeere Balkans „Živjeti islam – Hrvatska“, u čijih pet epizoda pokušavamo gledaocima otkriti kako zaista izgleda život i praktikovanje islama u toj zemlji, treću je epizodu posvetio upravo životu muslimana u Sisku i njihovom snu o gradnji savremenog islamskog centra. Kroz tu priču vodi nas sisački imam Alem Crnkić, koji posebno ističe dobrosusjedske odnose, o čemu svjedoče mnogobrojni prilozi i donacije građana nemuslimana za pomoć gradnji centra.

O tim dobrosusjedskim odnosima na najljepši način svjedoči i podatak da muslimani kuću koju koriste kao džamiju dijele sa sustanarom i susjedom Dragom Batinjanom. Njegova je dnevna soba od džamije odvojena samo zidom. Kako ti odnosi izgledaju iz  perspektive ovih susjeda, možete saznati u trećoj epizodi serijala „Živjeti islam – Hrvatska“.

 

Emisiju Živjeti Islam – Hrvatska možete pogledati ovdje:

 

https://youtu.be/znqlFNjWtKw

Sponzorirani članak

Najave za ponedjeljak, 27.lipnja

SISAK – 8. sjednica Gradskog vijeća grada Siska će se održati u ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine s početkom u 16 sati, u Centru kreativnih industrija Sisak – CIKS, Ulica Stjepana i Antuna Radića 20.

SISAK – Obljetnica posvete katedrale Uzvišenja Svetog Križa u Sisku obilježit će se u ponedjeljak 27. lipnja u 19 sati svečanom misom u dvorištu Pastoralnog centra katedralne župe u Sisku. Misu predvodi novi generalni vikar i kanonik mons. Ivica Mađer u zajedništvu s kanonicima Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku. Misi prethodi molitva večernje u 18.30 sati.

KUTINA – Potpisivanje ključnog ugovora Projekta – Ugovora o projektiranju, izgradnji i pokusnom radu UPOV-a Kutina 23.000 ES III. stupanj pročišćavanja, anaerobna digestija mulja, kogeneracijsko postrojenje i solarno sušenje mulja (uključivo rekonstrukcija postojećeg mehaničkog predtretmana). Događanje će se održati u Hotelu Kutina, Dubrovačka ulica 4, u ponedjeljak 27.lipnja 2022. godine s početkom u 11 sati. 

TOPUSKO – Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak će u ponedjeljak, 27. lipnja 2022. godine, s početkom u 10 sati u restoranu „Petrova Gora“ u Lječilištu Topusko nazočiti Završnoj konferenciji projekta energetske obnove zgrade „Petrova Gora“.

U sklopu završne konferencije predviđen je obilazak zgrade „Petrova Gora“, a u ovoj će prigodi biti predstavljeni i ostali aktualni projekti Lječilišta Topusko i društva TOP-TERME d. o. o.

Obilježena 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

Obilježena je 31. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Komemorativna je svečanost počela mimohodom predvođenim ratnim zastavama prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, „Suza“.

Podsjetimo se – tijekom noći s 25. na 26. lipnja 1991. godine, odmah nakon Ustavne odluke Hrvatskog Sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, pobunjeni Srbi započeli su napad na Policijsku postaju u Glini te na slabo naoružane hrvatske snage i naselja na Banovini s ciljem protjerivanja Hrvata s tog područja. Napad je bio prije planiran, a proglašenje neovisnosti Republike Hrvatske samo je poslužilo kao povod. Proglašenje neovisnosti i samostalnosti Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine, Hrvati su u Glini dočekali s ushićenjem, međutim istog dana tadašnji predsjednik Općine Glina Dušan Jović održao je sjednicu Ratnog vijeća pobunjenih Srba i donio odluku da se izvrši puna mobilizacija dobrovoljačkih odreda srpskih pobunjenika te da se združenim snagama blokira grad Glina i onemogući pomoć policijskoj postaji. Stoga je 26. lipnja 1991. godine napadom na glinsku policijsku postaju u ranim jutarnjim satima, točnije u 4:30 sati, počeo prvi otvoreni oružani napad na samostalnu Republiku Hrvatsku, odnosno napad na instituciju suverene države nakon proglašenja Hrvatske neovisnosti.

Okupljanje u Glini svake je godine prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

Uz obitelj, branitelje i mještane Gline, obilježavanju su nazočili glavni ravnatelj policije i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Nikola Milina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Jovanović, izaslanik ministra obrane i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, hrvatski general i saborski zastupnik Željko Sačić, posebni savjetnik ministra general-pukovnik Mladen Markač, potpredsjednik Hrvatskog generalskog zbora general-pukovnik Mladen Kruljac, general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici sisačko-moslavačke županije i grada Gline, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, biskupski vikar za pastoral MUP fra Frano Musić, predstavnici nadležnih državnih tijela i tijela lokalne i područne samouprave, predstavnici ustanova, institucija, udruga i organizacija, predstavnici sudionika 15. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ te predstavnici medija.

U jutarnjim satima obitelj poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma, izaslanstva MUP-a, Sisačko-moslavačke županije i Grada Gline, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici 15. atletskog Memorijala „Tomislav Rom“ položili su vijence i zapalili svijeće na grobu poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac.

U znak sjećanja na slavnu Hrvatsku povijest pred Spomenik prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu zapaljena je svijeća.

Mimohodom predvođenim ratnim zastavama okupljeni su se uputili prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, „Suza“ gdje je nastavljena ceremonija polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.
Padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji je sa sobom nosio hrvatski stijeg, zajedničkom koračnicom do Spomenika „Suza“ te izvedbom Himne Republike Hrvatske policijske klape “Sveti Mihovil” upriličena je ceremonija podizanja zastave Republike Hrvatske.

Osjećaj vječne ljubavi prema Domovini glazbom je razgalila Lana Kos, operna pjevačica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, izvedbom arije Oda zemlji, skladatelja Jakova Gotovca i izvedbom pjesme „To je tvoja zemlja“.

Ispunjeni ponosom, iskrena i čista srca zahvalni žrtvama i svim stradalima, koji su svoj život dali za obranu naše Domovine, policijska klapa Sv. Mihovil izvela je pjesmu „Hrvatski specijalci“.

Svetu misu u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predvodio je fra Frane Musića, biskupski vikar za pastoral MUP-a.

TEKST I FOTO: PU sisačko-moslavačka

 

I ove godine sisački ljetni boravak za osnovnoškolce

Mali Siščani će petu godinu zaredom imati Ljetni boravak, produženi boravak organiziran u školi nakon završetka nastavne godine. Ovaj jedinstveni program u Republici Hrvatskoj organiziran je kako bi se omogućio sadržajan i zabavan dječji dnevni boravak pod nadzorom i velika je pomoć obiteljima koje ne žele ostavljati djecu samu u kući u vrijeme dok su oni na svojim radnim mjestima. Program počinje u ponedjeljak 27. lipnja i trajat će sve do 22. srpnja, a ove će ga godine pohađati preko 140 osnovnoškolaca iz svih osnovnih škola Grada Siska u već posebno pripremljenim prostorima školske zgrade OŠ Braća Bobetko koja će biti domaćin Ljetnog boravka.

Program uključuje čak 48 radionica u kojima će djeca moći kroz zabavni sadržaj naučiti mnoštvo novih neobaveznih i korisnih znanja i vještina, a voditelji dolaze iz osnovnih škola, Gradskog muzeja Sisak, Hrvatskih šuma, Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac. Organiziran je i svakodnevni boravak i kupanje te škola plivanja na bazenu pod pedagoškim nadzorom 17 učiteljica i učitelja produženog boravka i kineziologa Športsko rekreacijskog centra Sisak. U Ljetnom boravku je organiziran i kutak za filmski program, a djeca će imati i organiziranu prehranu, za što će biti zaduženo 5 kuharica i kuhara.

Podsjetimo i da je jučer u sisačko gradsko odmaralište u Zaostrogu stigla prva grupa učenika četvrtih razreda kojima Grad Sisak od 2018. godine omogućuje ljetovanje. Grad Sisak već petu godinu za svu djecu snosi troškove prijevoza, sedmodnevnog punog pansiona za sve učenike i pratitelje, boravišnu pristojbu, grupno osiguranje, dnevnice pratiteljima, zdravstvenu zaštitu, te sportske, rekreacijske i zabavne sadržaje. 380 učenica i učenika četvrtih razreda svih sisačkih osnovnih škola će u nekoliko tura od jučer do kraja srpnja ljetovati u najjužnijem sisačkom kvartu.

Krađa bakrenih oluka

U razdoblju od 12. do 22. lipnja, na glinskom području u mjestu Dvorišće, nepoznati počinitelj je s crkve demontirao i ukrao bakrene cijevi oluka.

Od odgovorne osobe zaprimljena je kaznena prijava zbog krađe, a za kradljivcem se traga.

U kazalištu Trešnja izložba „Slikom recikliram“ mališana s potresom pogođenog područja Banije

Izložba naziva „Slikom recikliram“ mališana s potresom pogođenog područja Banije otvorena je u zagrebačkom kazalištu Trešnja u sklopu „Ljeta u Trešnji. Dvadesetero djece viših razreda osnovnih škola u Glini, Gvozdu i Topuskom sudjelovalo je na radionici Zaklade „Hrvatska za djecu“ koja je rezultirala izložbom koju s veseljem među prvim razgledali autori slika, ali i njihovi vršnjaci iz cijele Hrvatske.

Radionica je održana u suradnji s Veleučilištem Velika Gorica i drugim općinama na potresom pogođenom području općine Topusko. Izložbu su, uz mališane, otvorile ravnateljica kazališta Trešnja Višnja Babić i Marina Nikolić.

„Projektom smo željeli djeci s potresom pogođenog područja pružiti zanimljivu i kreativnu izvannastavnu aktivnost te razvijati ekološku osviještenost. Ukazali smo na empatičnost zbog okolnosti koju im donosi neprestano podrhtavanje tla te kako bi im se ublažile traume izazvane potresom i potaknulo na kreativnost!“ – izjavila je upraviteljica Zaklade Renata Gubić.

Zaklada je osnovana 2008. godine sa svrhom promicanja dobrobiti osobnih i imovinskih prava djece te osnaživanja obitelji u situacijama različitih socijalnih, zdravstvenih, odgojnih i obrazovnih potreba djece. Osnivač Zaklade je Republika Hrvatska, a osnivačka prava i obveze ostvaruje Vlada Republike Hrvatske. Kroz svoje programe pomoći Zaklada je na račune svojih korisnika do sada isplatila više od 90 milijuna kuna i dotakla živote više od 80.000 djece i mladih osoba. Osim svojih redovnih aktivnosti propisanih Zakonom o „Zakladi Hrvatska za djecu“ nerijetko se provode i samostalni projekti kojima se prepoznaju i podržavaju specifične potrebe djece, a u interesu njihovog što pravednijeg i zdravijeg odrastanja.

“Ljeto u Trešnji” održava se sve do 29. lipnja 2022., a započeto je otvorenjem ove izložbe. Svakoga dana u 18,30 sati na rasporedu je hit predstava Ježeva kućica, u režiji Helene Petković, a koju su prvi pogledali upravo mališani – autori slika ove izložbe s Banije.

Svakodnevno nakon predstave od 19,30 sati posjetitelje očekuje zanimljiv program u ljetno uređenom dvorištu kazališta Trešnja. Svoje knjige i slikovnice za djecu predstavit će autori: Zoran Pribičević, Sanja Pilić, Silvija Šesto i Jelena Veljača. Na promociji knjiga djeca će im moći postaviti pitanje i fotografirati se. Ovom prigodom održat će se aukcija kazališnih kostima koja se već jednom održala u Trešnji i privukla veliki broj zaljubljenika u kazališnu umjetnost. Trešnja će ponovno otvoriti svoju riznicu prekrasnih i unikatnih kostima iz predstava koje više nisu na repertoaru, a koji će biti u prodaji svaki dan.

Uz odličan facepainting djeca će moći na licu ili rukama dobiti oslikanu svoju najdražu životinju, lik iz crtića ili motiv po želji. Od 21 sat, u suradnji s Ustanovom Zagreb film, posjetitelji će svakoga dana na platnu moći pogledati neki od kultnih hrvatskih crtanih filmova,Balthazar, Mali leteći medvjedići i Surogat, u sklopu Vremeplova kultnih crtića. Ulaz na program je slobodan, potrebno je samo na vrijeme kupiti svoje ulaznice za predstavu Ježeva kućica.

TEKST I FOTO: Kazalište Trešnja

Najave za nedjelju, 26. lipnja

KOMAREVO – 31. obljetnica izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca na prvu crtu obrane Siska i Banovine na bojišnicu u Komarevo obilježit će se u nedjelju, 26. lipnja, u Komarevu. Okupljanje je u 10 sati kod društvenog doma, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod Spomen obilježja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. U 11 sati je Sveta misa pored crkve sv. Katarine nakon čega slijedi druženje.

GLINA – Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak će, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, u nedjelju, 26. lipnja 2022. godine, sudjelovati u obilježavanju 31. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Program obilježavanja počinje u 8 sati i 15 minuta polaganjem vijenaca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma na mjesnom groblju u Gornjem Viduševcu.

Program se nastavlja okupljanjem uzvanika ispred Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu u Glini, u 9 sati, slijedi zajednički mimohod do Spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu (Ulica Tomislava Roma).

U 9 sati i 25 minuta kod Spomen-obilježja počinje prigodni program obilježavanja 31. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području.

Obilježavanje 31. obljetnice bit će održano prema sljedećem programu:

9:00 sati – Paljenje svijeće kod Spomenika prvom hrvatskom Predsjedniku dr. Franji Tuđmanu,

9:10 sati – Mimohod predvođen ratnim zastavama prema Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”,

9:25 sati – Svečani program i ceremonija podizanja hrvatskog stijega te polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu “Suza”,

11:00 sati – Sveta misa u crkvi sv. Ivana Nepomuka.

GLINA – U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, u nedjelju, 26. lipnja 2022. godine, s početkom u 19 sati, u Hrvatskom domu u Glini, Stjepana i Antuna Radića 10, održat će se kazališna predstava „Zmajevi koji ne lete“, redatelja Damira Mađarića u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Osijek.

U nastavku programa, s početkom u 20:15 sati, održat će se Okrugli stol pod nazivom „Izazovi prevencije zlouporabe droga“ na kojem će sudjelovati stručnjaci iz različitih područja, a koji se suočavaju s problematikom zlouporabe droga kod mladih.

Organizator ovog preventivnog programa je Ravnateljstva policije MUP-a i Policijska uprava sisačko-moslavačke uz potporu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i Kazališta Oberon iz Koprivnice.

Replika Janešova “Špekulaša” postavljena u Heidenheimu

Danas je u sisačkom dijelu Brenzparka u Heidenheimu svečano otkrivena skulptura poznatog sisačkog kipara Želimira Janeša “Špekulaš”. Skulptura je zamijenila Šiklju Marijana Glavnika, drvenu repliku kupskog čamca, koja je oštećena zbog vanjskih utjecaja i nije ju bilo moguće obnoviti.

Zamjenica gradonačelnika Simone Maiwald zahvalila je Gradu Sisku za ovaj potez kojim se otvara novo poglavlje suradnje dvaju gradova.

“Drago mi je da smo uspjeli ostvariti ideju od prije 6 mjeseci, da repliku Špekulaša, kojeg imamo i u Sisku, postavimo i u prijateljskom Heidenheimu i tako dodatno povežemo naša dva grada”, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček u pozdravnom govoru orilkom otvorenja.

Replika “Špekulaša” izlivena je u najstarijoj ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagebu, gdje je i sam Janeš izrađivao svoje skulpture.

Ovo je prilika za promociju likovnog naslijeđa Želimira Janeša i ukupnog sisačkog kulturnog kruga, istaknuto je prilikom otkrivanja skulpture.

(sisak.hr)

Sa subote na nedjelju nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenja brzine

Sa subote na nedjelju, 25./26. lipnja, u vremenu od 19 do 4 sata, na području cijele Policijske uprave sisačko-moslavačke, bit će provedena akcija usmjerena na nadzor vožnje pod utjecajem alkohola i prekoračenja dozvoljene brzine kretanja.

Akcija će biti provedena u koordinaciji s Policijskom upravom brodsko-posavskom.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara stiže u Pokuplje i Turopolje

Hod po drvenim kapelama Festivala Sancta Barbara nastavlja tragom najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica četvrtu godinu za redom.

Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu, na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini. Prvi put koncertno gostujemo u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić; kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira. U sedam festivalskih dana svirat će nam četiri ansambla – Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna arhitektura, koju danas u stručnoj literaturi i na terenu prepoznajemo u vidu drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo biti će dostupni na festivalskim YouTube stranicama. Ipak, najljepše je festivalske koncerte iskoristiti kao motivaciju da obiđete prelijepe drvene kapele i odmorite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna i posvećena.

FESTIVAL DRVENIH KAPELA
Sancta Barbara
26. 6. – 3. 7 . 2022.
Velika Mlaka, Velika Gorica, Letovanski vrh, Buševec, Brest Pokupski,
Donja Lomnica, Cvetković Brdo

Nedjelja / 26. lipnja / 20.00 – otvorenje:
Kapela sv. Barbare – Velika Mlaka
Ansambl QuintaEssentia

Utorak / 28. lipnja / 20.00
Kapela Ranjenog Isusa – Velika Gorica
Silvio Richter, barokna violina
Dora Draclin, oboa
AnthonyHavelka, violončelo
Katarina Javora, čembalo

Srijeda / 29. lipnja
Kapela sv. Bartola – Letovanski Vrh
od 19.00 – Zestenek pri Škofačeve iže
20.00 – Viktor Vidović, gitara

Četvrtak / 30. lipnja / 20.00
Kapela sv. Ivana Krstitelja – Buševec
Luka Ivir, marimba&vibrafon

Petak / 1. srpnja / 20.00
Kapela sv. Barbare – Brest Pokupski
Lovro Merčep, saksofon
Franjo Bilić, čembalo

Subota / 2. srpnja / 20.00
Kurija Modić-Bedeković – Donja Lomnica
Ladanje uz VIS “Jane”i Martina Kutnara

Nedjelja / 3. srpnja / 20.00
Kapela sv. Roka – Cvetković Brdo
CapellaLignum

 

Privremena regulacija prometa uz obilježavanje 31. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području

U nedjelju, 26. lipnja, kod Spomenika prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana, zatim kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu te u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini, održat će se program obilježavanja 31. obljetnice početka oružanog otpora srpskom agresoru na glinskom području. Tijekom odvijanja programa očekuje se okupljanje većeg broja sudionika, uzvanika i građana.

S tim u vezi za sav promet bit će privremeno zatvorene slijedeće ulice:

• Trg bana Josipa Jelačića, od Sisačke ulice do ulice Stjepana i Antuna Radića, dana 25. lipnja od 15:00 sati do dana 26. lipnja do 13:00 sati,
• Ulica Tomislava Roma, dana 25. lipnja od 15:00 sati do dana 26. lipnja do 13:00 sati,
• Ulica Specijalne jedinice policije „Osa“, dana 25. lipnja, od 15:00 sati do dana 26. lipnja do 13:00 sati,
• Ulica 2. Gardijske brigade „Gromovi“, dana 25. lipnja, od 15:00 sati do dana 26. lipnja do 13:00 sati,
• Ulica Stjepana i Antuna Radića, dana 26. lipnja od 7:00 do 10:00 sati,
• Trg dr. Franje Tuđmana, dana 26. lipnja od 7:00 do 10:00 sati.

Vozačima policija savjetuje da zbog privremenog zatvaranja svoja vozila ostave na alternativnim parkiralištima.

1. ljetni sportski kamp brzine, agilnosti i eksplozivnosti

U Sisku će se održati 1. ljetni sportski kamp brzine, agilnosti i eksplozivnosti.

Ljetni sportski kamp namijenjen je djevojčicama i dječacima članovima SVIH sportskih klubova grada Siska. Kamp će se održati u periodu od 27.06. – 02.07.2022. ( pon – sub ) od 10-13h.
POLAZNICI godišta 2008. – 2011.
LOKACIJA Gradska sportska dvorana Zeleni brijeg
TERMINI
27.6.- 2.7. u 10h 2010./2011. godište
27.6.- 2.7. u 11.30h 2008./2009. godište
CILJEVI KAMPA
• učenje mehanike skoka i doskoka
• učenje mehanike sprinta
• učenje mehanike ubrzanja i maksimalne brzine
• učenje mehanike specifičnih kretnji u sportskim igrama
• učenje mehanike kretanja, zaustavljanja i promjene smjera kretanja
KOTIZACIJA iznosi 50,00kn a može se uplatiti na račun Rukometnog kluba Sisak IBAN HR2024840081106594516

Organizator 1. ljetnog kampa jest Rukometni klub Sisak, no program kampa i vježbe u cijelosti će biti pod vodstvom i nadzorom kineziologa te licenciranih trenera i voditelja. Vrata dvorane će također biti otvorena za sve zainteresirane trenere klubova ukoliko žele pratiti rad te se dodatno, po potrebi, educirati.

VODITELJI KAMPA
Denis Hotić, prof. kineziologije
Dejan Rukljač, prof.kineziologije
Filip Šuprina, trener gimnastike
Krešimir Majdandžić, trener gimnastike
Marko Kobetić, profesionalni sportaš rukometaš

Pronađeni počinitelji koji su sprejem šarali po objektima oštećenima u potresu

Zbog oštećenja tuđe stvari dovršeno je kriminalističko istraživanje nad četiri mlađe osobe. Njih se sumnjiči da su početkom svibnja, u više navrata u centru Petrinje, na pročeljima oštećenih poslovnih prostora i stambenih objekata koji nisu u uporabi nakon potresa, sprejem ispisali razne crteže i natpise.

Protiv osumnjičenih slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Ukraden traktor

U razdoblju od 15. do 21. lipnja, na području Hrvatske Kostajnice u mjestu Gornja Meminska, nepoznati počinitelj je s imanja 44-godišnjaka ukrao traktor i traktorsko vitlo. Od oštećenog je zaprimljena kaznena prijava, a za kradljivcem se traga.

Imenovanja, premještaja i razrješenja u Sisačkoj biskupiji

Odlukom sisačkog biskupa Vlade Košića, došlo je do sljedećih imenovanja, premještaja i razrješenja u Sisačkoj biskupiji.

Mons. Marko Cvitkušić razriješen je službegeneralnog vikara, a mons. Ivica Mađer, župnik u Glini, imenovan je novim generalnim vikarom Sisačke biskupije. Mr. Janko Lulić imenovan je kancelarom na novi mandat.

Josip Malković razriješen je službe župnika u Pisarovinskoj Jamnici i imenovan subsidijarom u Ivanić– Gradu. Igor Borić razriješen je službe upravitelja župe Sunja i imenovan upraviteljem župe u Pisarovinskoj Jamnici. Ivan Kuzmić razriješen je službe župnog vikara u Kutini i imenovan upraviteljem župe Sunja.

Matej Ećimović, razriješen je službe upravitelja župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji, a fra Dragan Grizelj, OFM, imenovan je upraviteljem iste župe. Fra Dragan Grizelj, OFM, razriješen je službe upravitelja župe sv. Bartola ap. u Hrastovici i upravitelja župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji, a Fra Mate Bašić, OFM, imenovan na službu upravitelja župe sv. Bartola ap. u Hrastovici i upravitelja župe sv. Ivana Pavla II. u Petrinji.

Damir Kunić, razriješen je službe župnog vikara u župi sv. Ivana Pavla II. u Petrinji i imenovan u istoj službi u župama Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji i sv. Lovro u Petrinji. Rafael Mlinar razriješen je službe župnog vikara u župi Pohoda BDM u Sisku i upućen u istoj službi u župu Kutina.

Josip Bulat, mladomisnik, imenovan je upraviteljem župe Komarevo, a Marin Mlađenović, mladomisnik, upućen je na studij dogmatske teologije u Rim. Kristijan Pezić, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u župi sv. Kvirina u Sisku, a Darijo Stanković, mladomisnik, župnim vikarom u župi Pohoda BDM u Sisku. Nikola Majcen, župnik u Viduševcu, razriješen je službe zatvorskog kapela u Glini, a na to mjesto imenovan je Vedran Pejak-Pašić, župnik u Bučici.

Franjo Jačmenica, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, imenovan je ispovjednikom u samostanu Kćeri Srca Isusova u Lasinji.

(SV)

 

Most u Martinskoj Vesi bit će zatvoren od 27. lipnja

Zbog sanacije mosta u Martinskoj Vesi, most će biti privremeno zatvoren za sva vozila od 27. lipnja od 8.30 sati do 4. rujna do 18 sati.

Za pješake most će biti zatvoren u istom razdoblju svakodnevno u vremenu 8.30 sati do 12.00 sati i od 13.00 sati do 18.00 sati.

Most neće biti zatvoren nedjeljom i neradnim danima, piše na stranicama Općine Martinska Ves.

Foto: ŽUC SMŽ

Najave za petak, 24. lipnja

NOVSKA – Ugovor o kupoprodaji nekretnine između grada Novske kao prodavatelja i društva Palir d.o.o. iz Zagreba kao kupca, potpisat će se 24.6.2022. u 11 sati. Ugovor
potpisuju gradonačelnica Marija Kušmiš i direktor Marinko Babić. Kupac kupuje neizgrađeno građevinsko zemljište u Poduzetničkoj zoni Novska, katastarska općina Novska, oznake kč. br. 5557/1 ORANICA pov. 12359 m2, u svrhu izgradnje građevine gospodarske namjene za gospodarenje otpadom – reciklažno dvorište za neopasni građevinski otpad.

PETRINJA – Miss Sisačko-moslavačke županije će biti izabrana u petak, 24. lipnja 2022. godine u Petrinji u Centru novog života na Sajmištu od 20 sati.

Plaćanje kazne za prometni prekršaj gotovinom odlazi u povijest

Građani od 1. srpnja 2022. godine novčane kazne za prekršaje počinjene u prometu, na mjestu počinjenja prekršaja više neće moći plaćati gotovinom, već od tog datuma Ministarstvo unutarnjih poslova u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

Za tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova je posredstvom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Financijske agencije, nabavilo 600 POS uređaja, koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, i to policijskim ophodnjama, motociklistima, ophodnim brodovima, ali i na međunarodne granične prijelaze i u policijske postaje.

U tijeku je edukacija policijskih službenika o načinu korištenja POS uređaja, a uz brže, efikasnije i transparentno funkcioniranje na mjestu počinjenja prekršaja, odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji. Uz to, navedenom promjenom obuhvaćene su i preporuke Samostalne službe za unutarnju reviziju MUP-a, koja je tijekom 2020. godine provela unutarnju reviziju na temu „Revizija procesa zaduživanja, oporabe i razduživanju potvrda za naplatu novčanih kazni te razduživanja sredstava od naplaćenih novčanih kazni“.

Naglašavamo da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, uz naplatu kazne u gotovini, dok od 1. srpnja mogućnost plaćanja kazne u gotovini više uopće neće postojati. Iako građani naplatu novčane kazne za prekršaje najčešće poistovjećuju s kaznom za prekršaj u prometu, nemogućnost plaćanja gotovinom na ruke policijskog službenika od navedenog datuma neće biti moguća niti za jedan prekršaj iz nadležnosti rada policije, a ne samo prometne prekršaje.

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se Potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa.

Ukoliko građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti iz razloga što nema karticu kod sebe, nema dovoljno sredstava na računu ili nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju. U tom slučaju, smatrat će se da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako građanin kaznu, umanjenu za polovicu iznosa, plati u roku od tri dana od primitka Obavijesti o prekršaju te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj.

U slučaju da građanin ne želi na mjestu počinjenja prekršaja platiti novčanu kaznu, bit će mu izdan Obavezni prekršajni nalog, te će se smatrati da je kazna u cijelosti plaćena ako građanin kojem je izdan Obavezni prekršajni nalog u roku od 8 dana od dana pravomoćnosti prekršajnog naloga plati 2/3 izrečene novčane.

Krađa novčanika iz automobila

Traga se za nepoznatim počiniteljem koji je u utorak, 21. lipnja, u jutarnjim satima, na području grada Siska, iz nezaključanog automobila 25-godišnjaka ukrao novčanik s novcem, dokumentima i bankovnim karticama

31. obljetnica izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca na prvu crtu obrane Siska i Banovine na bojišnicu u Komarevo

31. obljetnica izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca na prvu crtu obrane Siska i Banovine na bojišnicu u Komarevo obilježit će se u nedjelju, 26. lipnja, u Komarevu. Okupljanje je u 10 sati kod društvenog doma, nakon čega će uslijediti polaganje vijenaca kod Spomen obilježja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. U 11 sati je Sveta misa pored crkve sv. Katarine nakon čega slijedi druženje.

 

Kvalifikacije za popunu 1. ŽNL – u 1. susretu Sokol iz Rajića bolji od Češkog Sela

U 1. susretu kvalifikacija za popunu 1. ŽNL NK Sokol Rajić bio je bolji u Petrinji od NK Češko Selo, rezultatom 3:2.

Uzvrat se igra u Rajiću.

KVALIFIKACIJE ZA POPUNU 1. Ž N L

KOLO  1.

22.06.2022.

RED.

BR.

DOMAĆI   GOSTI REZULTAT POLUVRE.
1. ČEŠKO SELO SOKOL R. 2 : 3    1 : 1