35 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

Do kraja godine na području županije bit će obnovljene sve zgrade javne namjene

Datum:

Marketing

Do kraja godine na području Sisačko-moslavačke županije bit će obnovljene sve zgrade javne namjene, rekao je u utorak ministar graditeljstva Branko Bačić nakon sastanka sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes.

Prva će, kako se očekuje, za mjesec dana biti otvorena zgrada arhiva i katastra koja se nalazi u zaštićenoj kulturno-povijenoj cjelini užeg centra Petrinje.

“Kako bi se dovršila obnova svih zgrada javne namjene oštećenih u zagrebačkom i petrinjskom potresu Vlada će na idućoj sjednici odobriti do 500 milijuna eura. Do sada je za obnovu zagrebačkog i petrinjsko područja utrošeno 2,6 milijardi iz EU fonda solidarnosti i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, završetak obnove financirat će se iz državnog proračuna”, rekao je Bačić novinarima.

Zadovoljan je, kaže, intenzitetom obnove, posebno obnovom užeg centra Petrinje koju zajednički vode Ministarstvo kulture i Grad Petrinja.

„Velikim angažmanom konzervatora pokazali smo da se kulturno-povijesne cjeline mogu obnoviti i vratiti u prvobitno stanje, da budu sigurne protupotresno, ali i istovremeno vraćamo duh grada Petrinje“, rekla je novinarima ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je također nazočila sastanku.

 

Dodala je kako je obnova centra Petrinje sveobuhvatna te da se financira mimo europskih sredstava i mimo pravila za dijelove gradova koji ne pripadaju kulturno-povijesnoj cjelini. „Centar Petrinje stavljamo u funkciju stanovanja i poslovanja“, zaključila je ministrica kulture izražavajući zadovoljstvo napretkom obnove.

Posjet Petrinji je započeo radnim sastankom na temu obnove zgrada oštećenih potresom, a nastavljen obilaskom gradilišta obnove javnih i privatnih stambenih objekata.

„Na sastanku smo razgovarali o tijeku i dinamici obnove privatnih kuća i višestambenih zgrada, zaštićenih spomenika kulture te o obnovi objekata javne namjene koji su u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije. Tema je bila i izgradnja 36 višestambenih zgrada koje Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine gradi na području naše županije. To je snažan doprinos Vlade Republike Hrvatske demografskoj obnovi potresom pogođenog područja. Što se tiče obnove u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije, dinamika je kontinuirano dobra, a na jesen očekujemo dovršetak obnove na još 12 objekata“, rekao je župan Ivan Celjak.

Ministar Bačić potvrdio je kako se nastavlja obnova kuća koje nisu kulturno dobro, a nalaze se u užem centru Petrinje.

„Na području Petrinje obnovljeno je do sada 3500 zgrada ili kuća u privatnom vlasništvo, a trenutno je otvoreno 350 gradilišta. Bilo bi i više gradilišta, ali danas umjesto da otvaramo gradilište za osam novih višestambenih zgrada, otvorili smo novi natječaj. Naime, na natječaj su pristigle ponude u iznosima koji su bile daleko iznad cijene gradnje predviđenih projektantnim planovima pa smo ga morali poništiti. U Zagrebu na sličan natječaj nije pristigla niti jedna ponuda“, rekao je.

Izrazio je nadu da će na novi natječaj pristići prihvatljive ponude te je dodao kako takvi postupci usporavaju obnovu potresom stradalih područja.

„Zbog toga ne možemo postići željenu dinamiku obnove. Zbog toga nismo zadovoljni, jer preveliki je obujam građevinskih radova u Hrvatskoj, građevinska operativa je preangažirana i posljedica je toga da ne možemo prihvatiti određene ponude i zbog toga ne može postići tempo koji bismo htjeli“, ustvrdio je Bačić.

U sklopu posjete gradu Petrinji, župan je s ministrom Bačićem, ministricom Obuljen Koržinek te gradonačelnicom Komes obišao centar grada, radove na Gradskoj vijećnici i zgradi Katastra, Galeriju Krste Hegedušića, višestambenu zgradu te izgrađenu zamjensku obiteljsku kuću.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Nagodio se i posljednji poduzetnik iz afere bivšeg gradonačenika Petrinje Dumbovića

I posljednji od trojice poduzetnika koje je USKOK optužio...

Petrinjske učiteljice na konferencijama u Denveru

Učiteljice engleskog jezika Jasna Anušić i Mirna Dejanović iz...

Mozaikom čileanske umjetnice ukrašena Natura SMŽ

Oduševljena prirodom i Edukativno-prezentacijskim centrom Natura SMŽ, čileanska umjetnica...

Sisačko-moslavačka županija nabavila defibrilatore za školske dvorane

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana...