33 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

SMŽ ima najveći rast turističkih noćenja u postotku, ali još ima mjesta za napredak

Datum:

Marketing

Virovitičko-podravska županija bilježi najveći rast turističkih dolazaka u prvih pet mjeseci ove godine, a najveći rast noćenja, u postotku, u istom razdoblju ima Sisačko-moslavačka županija, piše, analizirajući podatke e-visitora, zupan.hr.

Iako su same brojke noćenja neusporedive s Dalmacijom i nekim drugim turistički razvijenijim županijama, činjenica da je postotni porast najveći u SMŽ je dobar podatak.

Detaljno, broj turista koji su posjetili Sisačko-moslavačku županiju u prvih pet mjeseci ove godine je 10.759, što je 0,26 % ukupnog broja turista koji su posjetili Hrvatsku. Lani ih je u SMŽ u istom razdoblju bilo 9.288 što je 15,89 posto više. Ukupni rast broja turista u RH je 10,55 % što znači da je SMŽ iznad tog prosjeka. No, da ima još puno mjesta za napredak pokazuje da je SMŽ 4. županija s najmanjim brojem turista uopće u RH, i ove godine i lani u istom razdoblju. 

U pogledu broja noćenja, SMŽ je u prvih pet mjeseci ove godine ostvarila ukupno 30.229 noćenja (0,22 % ukupnog broja noćenja u RH), a lani je ta brojka u istom razdoblju bila 24.301. Ukupni rast broja noćenja u RH je u tom razdoblju 12,07 %, a u SMŽ je najveći rast u Hrvatskoj – 24,39 %. 

No unatoč najvećem rastu, i tu ima još dosta mjesta za napredak jer je po samom broju noćenja Sisačko-moslavačka županija 5. županija od dna ljestvice.

Inače, Istarska, Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija najposjećenije su turističke destinacije, a na kontinentu najveći broj turista imaju Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija.

Prema podacima sustava eVisitor, tijekom svibnja 2024. zabilježeno je 1,72 milijuna dolazaka stranih turista, 19 posto više nego u svibnju prošle godine te 291.184 dolaska domaćih turista, što je pak povećanje za 12 posto.

Broj noćenja stranih turista u svibnju je iznosio 6,9 milijuna, 23 posto više na godišnjoj razini dok su domaći turisti ostvarili 711.771 noćenje, 6 posto više nego u svibnju prošle godine. U razdoblju siječanj-svibanj 2024. broj dolazaka stranih turista iznosio je 3,3 milijuna, 12 posto više nego lani u istom razdoblju, dok je broj dolazaka domaćih turista istovremeno iznosio 949.287, 6 posto više nego godinu prije. U istom vremenskom razdoblju ostvareno je 11,6 milijuna noćenja stranih turista, 14 posto više, kao i 2,2 milijuna noćenja domaćih turista, što je povećanje od 4 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Bez velikih iznenađenja, i tijekom svibnja najveći broj dolazaka i noćenja turista ostvaren je u Istri (552,4 tisuće dolazaka i 2,6 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (336 tisuća dolazaka i 1,3 milijuna noćenja) i Kvarneru (270,3 tisuće dolazaka i 1,1 milijun noćenja), a slijede Dubrovačko-neretvanska s 250,2 tisuće dolazaka i 844,3 tisuće noćenja i Zadarska županija sa 182,9 tisuće dolazaka i 812 tisuća noćenja.

Pogledaju li se samo kontinentalne županije, predvodi Karlovačka županija s 35,3 tisuće dolazaka i 57,1 tisućom noćenja te Krapinsko-zagorska s 18,1 tisućom dolazaka i 33,8 tisuća noćenja. Po broju dolazaka slijedi ih Zagrebačka, Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija. Po broju ostvarenih noćenja u svibnju, slijede Osječko-baranjska, Zagrebačka i Varaždinska županija.

Top deset destinacija u svibnju bili su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split, Umag, Zagreb, Zadar, Funtana, Medulin i Tar.

U razdoblju od siječnja do kraja svibnja, kao i u svibnju najjače turističke destinacije bile su Istra (milijun dolazaka i 4,2 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinska županija (607,6 tisuća dolazaka i 2,2 milijuna noćenja), Kvarner (583 tisuće dolazaka i 2 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska županija (487,6 tisuća dolazaka i 1,5 milijuna noćenja) i Zadarska županija (329,3 tisuće dolazaka i 1,3 milijuna noćenja). Na kontinentu Karlovačka prednjači po broju dolazaka (76,4 tisuće), a Krapinsko-zagorska po broju noćenja (149,9 tisuća). Po broju dolazaka u top pet su još Zagrebačka, Osječko-baranjska i Međimurska županija, a po broju noćenja Osječko-baranjska, Zagrebačka i Varaždinska županija.

Usporede li se podaci od siječnja do svibnja s prošlogodišnjim istim razdobljem, najveći rast dolazaka, u postotku, imala je Virovitičko-podravska županija, 31,62 posto, Zagrebačka županija, 23,6 posto, Zadarska blizu 23 posto, Ličko-senjska 21,5 posto i Sisačko-moslavačka blizu 16 posto.

Po rastu broja noćenja u istom razdoblju ove godine u odnosu na prvih pet prošlogodišnjih mjeseci, najveći rasti ostvaren je u Sisačko-moslavačkoj županiji, za više od 24 posto, za gotovo 23 posto u Ličko-senjskoj županiji, za 21,5 posto porastao je broj noćenja u Virovitičko-podravskoj županiji, za nešto više od 20 posto u Zagrebačkoj i za 20 posto u Zadarskoj županiji. 

- Marketing -

Možda vas zanima...

Nagodio se i posljednji poduzetnik iz afere bivšeg gradonačenika Petrinje Dumbovića

I posljednji od trojice poduzetnika koje je USKOK optužio...

Petrinjske učiteljice na konferencijama u Denveru

Učiteljice engleskog jezika Jasna Anušić i Mirna Dejanović iz...

Mozaikom čileanske umjetnice ukrašena Natura SMŽ

Oduševljena prirodom i Edukativno-prezentacijskim centrom Natura SMŽ, čileanska umjetnica...

Sisačko-moslavačka županija nabavila defibrilatore za školske dvorane

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana...