35 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

Otac i sin Gajić oslobođeni optužbe za malverzacije u Košarkaškom klubu Mediteranico

Datum:

Marketing

Općinski sud u Sisku, po sutkinji Ivi Štefan Kuzmić kao sucu pojedincu, donio je na ponovljenom suđenju prvosupanjsku presudu kojom oslobađa  Sinišu i Nikolu Gajića optužbe za zloporabu ovlasti i položaja u Košarkaškom klubu Mediteranico Sisak. Ovaj slučaj se vuče još od 2013. godine.

Sud je 1. okrivljenog Sinišu Gajića te 2. okrivljenog Nikolu Gajića odlobodio optužbe da su 
u vremenu od 11. listopada 2013. do 12. veljače 2014. u Sisku, zajedno i po dogovoru i to 1. okrivljeni Siniša Gajić kao predsjednik Košarkaškog kluba MEDITERANICO, Sisak, a 2. okrivljeni Nikola Gajić, kao predsjednik Košarkaškog kluba MEDITERANICO, Zagreb, znajući da je žiro račun kluba MEDITERANICO iz Siska u blokadi od 28. svibnja 2013., u nakani da se okoriste, 1. okrivljeni Siniša Gajić 18. listopada 2013., u ime Kluba “SAVICA” SISAK, obavijestio Zajednicu športskih udruga Grada Siska o činjenici promjene imena i broja žiro računa kluba te zatražio da financijska sredstva za redovno financiranje Kluba uplate na žiro račun broj 236001102230422, koji se vodi u Zagrebačkoj banci, lažno ga prikazujući kao žiro račun Košarkaškog kluba MEDITERANICO, Sisak, znajući da ovaj račun zapravo pripada Košarkaškom klubu MEDITERANICO, Zagreb, nakon čega je Zajednica športskih udruga grada Siska, u osam navrata, u vremenu od 24. listopada 2013. do 12. veljače 2014. u svrhu redovitih financijskih dotacija, umjesto na žiro račun Košarkaškog kluba MEDITERANICO, Sisak, financijska sredstva u ukupnom iznosu od 31.000,00 kuna uplaćivala na žiro račun broja 2360000-1102230422 Košarkaškog kluba MEDITERANICO Zagreb, nakon čega je Košarkaškom savezu sisačko-moslavačke županije uplaćeno 7.912,50 kuna, Udruzi hrvatskih košarkaških trenera plaćeno 4.350,00 kuna i igraču Danijelu Papku plaćeno 1.500,00 kuna, odnosno, za potrebe Košarkaškog kluba Mediteranico Sisak ukupno uplaćeno 13.762,50 kuna, a potom je 2. okrivljeni Nikola Gajić, koristeći se činjenicom da je kao predsjednik Kluba jedini ovlašteni potpisnik na kartonu deponiranih potpisa, ovlašten za podizanje novca s računa u Zagrebačkoj banci d.d., sa žiro računa Kluba podigao preostale uplaćene iznose, čime su 2. okrivljenom Nikoli Gajić pribavili nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 17.237,50 kuna, na štetu Zajednice sportskih udruga Grada Siska.

Time je odvjetništvo teretilo 1. okrivljenog Sinišu Gajića da je kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time drugoj osobi pribavio korist i drugome prouzročio štetu, a 2. okrivljenog Nikolu Gajića da je kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time sebi pribavio korist i drugome prouzročio štetu, pa bi time počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti, opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. KZ/11.

Nakon saslušanja svjedoka i izvođenja dokaza Općinski sud je donio oslobađajuu presudu.

“Analizom obrana okrivljenika, svakog dokaza zasebno, kao i svih dokaza u njihovoj ukupnosti ovaj sud nije mogao na nedvojben način utvrditi da su okrivljenici počinio djelo koje im je optužnicom stavljeno na teret, tj. da bi 1. okrivljeni Siniša Gajić kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time drugoj osobi pribavio korist i drugome prouzročio štetu, a 2. okrivljeni Nikola Gajić kao odgovorna osoba iskoristio svoj položaj i ovlast pa time sebi pribavio korist i drugome prouzročio štetu, pa da bi time počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti – zlouporabom položaja i ovlasti, opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. KZ/11.” – naznačeno je u presudi koju donosimo.

“Iz ovako prevedenog dokaznog postupka sud nije mogao na nedvojben način utvrditi da su okrivljenici postupajući na način da je 1. okrivljeni Siniša Gajić dostavio Zajednici športskih udruga grada Siska podatak o računu Košarkaškog kuba Mediteranico Zagreb kao novog broja računa Košarkaškog kluba Mediteranico Sisak te zatražio dostavu predviđenih sredstava za Košarkaški klub Mediteranico Sisak na taj račun doista time 2. okrivljenom Nikoli Gajiću pribavio korist. Naime, iz cjelokupno provedenog postupka nedvojbeno proizlazi da je Košarkaški klub Mediteranico Sisak sudjelovao u natjecanjima u sezoni 2013./2014. i da je u tom periodu morao podmirivati određena davanja kao što su plaćanje kotizacija, kazni, snošenja troškova putovanja na gostujuće utakmice te je iz iskaza svjedoka utvrđeno da su u tom periodu igrači koji su igrali za Košarkaški klub Mediteranico Sisak plaćeni za svaku odigranu utakmicu, plaćani su im bili i troškovi putovanja, tj. dolaska u Sisak, a u nekim situacijama i troškovi obroka, a suglasno su svjedoci naveli da su gotova sva plaćanja bila gotovinom ili isplatama na ruke o čemu nisu sačinjavane potvrde. Dakle, Košarkaški klub Mediteranico Sisak je nedvojbeno u sezoni 2013./2014. sudjelovao u natjecanjima iako mu je u to vrijeme račun bio u blokadi te su evidentno imali određene financijske obveze koje i podmirivali jer u protivnom ne bi mogli nastaviti sudjelovati u natjecanjima kako to proizlazi iz iskaza svjedoka Darka Kotaranina, a ni iz jednog od provedenih dokaza niti iz iskaza bilo kojeg od saslušanih svjedoka ne proizlazi dokaznim da bi sredstva koja je doznačila Zajednica športskih udruga grada Siska za potrebe Košarkaškog kluba Mediteranico Sisak na račun Košarkaškog kluba Mediteranico Zagreb doista 2. okrivljeni Nikola Gajić zadržao za sebe te time sebi pribavio korist.” – stoji u presudi.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Počela dogradnja vrtića Maslačak

Krenula je dogradnja objekta Maslačak Dječjeg vrtića Sisak Novi,...

Obilježavanje godišnjice smrti prvog župana Sisačko-moslavačke županije Đure Brodarca

Sisačko-moslavačka županija i Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije organiziraju obilježavanje...

Sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina u Sisku

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedat će sastankom Vlade sa...