22 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

U Sisku održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“

Datum:

Marketing

U Sisku je održana dvodnevna konferencija „Zelena i ruralna SMŽ“ koja je širu javnost i potencijalne korisnike upoznala s programom i mogućnostima iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027., ali i omogućila razmjenu iskustva i znanja lokalnih OPG-a radi jačanja položaja poljoprivrednika.

Konferenciju, u organizaciji Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA, svečano je otvorio zamjenik župana Mihael Jurić istaknuvši kako je važno poljoprivrednike s područja naše županije upoznati s dodatnim benefitima koje Županija nudi u cilju razvoja poljoprivrede.

„Pratimo rad naših poljoprivrednika i OPG-a, a posebno nas veseli porast broja OPG-a i sve većeg broja mladih ljudi koji se uključuju u sektor poljoprivrede. Sisačko-moslavačka županija podupire poljoprivrednike kroz sufinanciranje kredita i već u pojedinim poljoprivrednim granama, poput konjogojstva, stočarstva i pčelarstva, vidimo da smo lideri u Hrvatskoj. Ova konferencija našim će poljoprivrednicima omogućiti razmjenu iskustva i znanja, što će svakako doprinijeti i unapređenju njihova poslovanja“, rekao je Jurić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici lokalnih OPG-ova, sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja, JLRS-a te javnih i obrazovnih ustanova.

„Ova konferencija važna nam je i za promociju pčelarstva. Naša Zajednica i pčelari s područja Sisačko-moslavačke županije vodeći su na području Republike Hrvatske po broju košnica. Imamo prijavljeno 48.646 košnica, a po broju pčelara drugi smo na području Hrvatske“, rekao je Damir Bukvić, predsjednik županijske Zajednice udruge pčelara

Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA u posljednjih nekoliko godina realizirala je oko 12 milijuna eura bespovratnih potpora za poljoprivrednike.

„Ove godine smo se javili na mjeru 73.10 Potpora za ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u čemu nam je pomogla Razvojna agencija SIMORA, koja nam je pripremila cijeli program za prijavu na natječaj. Suradnja sa Razvojnom agencijom je bila kvalitetna i dobra, bili su konkretni i precizni u definiranju svih strojeva i mehanizacije za koje smo aplicirali“, istaknuo je Ivan Kolarić, vlasnik OPG-a Kolarić Ivan.

Sisačko-moslavačka županija kroz sustav poticajnih mjera financiranih iz vlastitih proračunskih sredstava nastoji doprinijeti stvaranju što povoljnijeg okruženja za razvoj gospodarstva na ovom području.

Najznačajniji oblik potpore Sisačko-moslavačka županija ostvaruje kroz program subvencije kredita u poslovnoj suradnji s HBOR-om, a koji je namijenjen mikro, malim i srednjim subjektima malog gospodarstva.

„Od početka uvođenja ove vrste potpore 2022. godine do danas odobreno je ukupno 57 kredita, a Sisačko-moslavačka županija za subvenciju kamata iz proračuna izdvaja oko 600 tisuća eura. Ova potpora omogućila je našim gospodarstvenicima unapređenje njihovih poslovnih aktivnosti, ali i otvaranje novih radnih mjesta“, zaključio je Jurić.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Petrinjske učiteljice na konferencijama u Denveru

Učiteljice engleskog jezika Jasna Anušić i Mirna Dejanović iz...

Mozaikom čileanske umjetnice ukrašena Natura SMŽ

Oduševljena prirodom i Edukativno-prezentacijskim centrom Natura SMŽ, čileanska umjetnica...

Sisačko-moslavačka županija nabavila defibrilatore za školske dvorane

Sisačko-moslavačka županija nabavila je defibrilatore za pet sportskih dvorana...

28. Državna konjogojska izložba u Sunji je 13. i 14. srpnja

Najbolji hrvatski uzgajivači i njihovi konji autohtonih hrvatskih pasmina...