28 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

Ciklus koncerata “Viva la musica” u Sisku nastavlja se koncertom Zagreb Klezmer trija

Datum:

Marketing

Ciklus koncerata “Viva la musica” nastavlja se koncertom Zagreb Klezmer trija u subotu, 15. lipnja 2024. u 19,30 sati u Glazebnom paviljonu Šetališta Vladimira Nazora. Na programu će biti izvedena tradicionalna klezmer, ladino, gipsy, turska i rumunjska glazba, te djela Igreca i M.M. Warshawskog u izvođenju Brune Philippa, na klarinetu; Marija Igrec na gitari i Zvonimira Šestaka na kontrabasu.

Klezmer je glazbena tradicija istočnoeuropskih Židova Aškenaza. Klezmer izvode profesionalni glazbenici zvani klezmorim, a sastoji se velikim dijelom od plesnih melodija i zabavnih instrumentalnih skladbi za vjenčanja i druge proslave. Iako potječe iz Istočne Europe, oblik danas poznat kao “klezmer” razvio se u Sjedinjenim Američkim Državama u zajednicama židovskih doseljenika, govornika jidiša koji su se tamo doselili između 1880. i 1924. godine.

Zagreb klezmer trija zamišljen je kao interkulturalni dijalog tradicionalnih klezmer napjeva s bogatom tradicijom naroda Europe. Uz svoj prepoznatljiv izraz, klezmer stil, na neposredan način prezentira kreativnost glazbenika dopuštajući široku lepezu inovativnosti u izrazu i bojama prepoznatljivih ukrasa. Specifičnost ove interakcije jest i nastanak novih skladbi, od strane člana Zagreb klezmer trija, gitarista Maria Igreca.

O ansamblu ZAGREB KLEZMER TRIO:

Početkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja sviranja klezmera, glazbenog žanra prepoznatljivog po karakterističnim izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Razni glazbeni stilovi utjecali su na stvaranje klezmera (rumunjska tradicija, bugarska tradicija, jazz, …) koji postaje jedan od najprisutnijih stilova u glazbi. Klezmer u ovom sastavu triju instrumenata boju svojeg izraza duguje ponajviše klarinetu, dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, gunđanja, plakanja, ironije i senzacije svih vrsta smijeha. Trio, uz autorske kompozicije svojih članova jednako poseže za obradama glazbe tradicije tanga i utjecaja folklora s Istoka, ali i adventskih prigodnih pjesama.

Trio je do sada nastupao u okviru glazbenih festivala na Krku, Rabu, u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Koprivnici, Kopru, Tuhelju te dvaput bio gost na ‘Bijenalu plesa i glazbe’ u Trstu. U pripremi je izdanje novog studijskog nosača zvuka uz aktualnu objavu viralnog projekta ‘Staro i novo u umjetnosti klezmera’ na platformi youtube.

 

- Marketing -

Možda vas zanima...

Predstava “Pluća” u režiji Aide Bukvić otvara ovogodišnje izdanje KULturnog ljeta KKV-a

Zajednička predstava Gradskog kazališta Sisak i Teatra Exit "Pluća"...

Lidija Bajuk stiže na novu Stihovnicu Siska

Sljedeća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u...

Od 15. srpnja još jedno bogato KULturno ljeto u Sisku – predstave, kino, poezija, koncerti…

Dom kulture Kristalna kocka vedrine  je najavio ovogodišnje KULturno...

Socijala ljetni festival u Petrinji ovog petka i subote

Sljedeći petak 05/07 i subotu 06/07 vas očekuje Socijala...