35 C
Sisak
Petak, 12 srpnja, 2024

Dvije zanimljive izložbe u Galeriji Striegl

Datum:

Marketing

Gradska galerija Striegl organizira dvije izložbe čije će otvorenje biti ovaj tjedan. 

Izložba crtača ZEROCALCAREA bit će otvorena 13. 6. 2024. (četvrtak) s početkom u 18:00 sati u prostoru GGS studija (Ulica Franje Lovrića 31, Sisak) .

Otvorenje putujuće izložbe ‘𝗞𝗿𝗶𝘁𝗶č𝗸𝗶 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗮𝗺’ bit će 14. 6. 2024. (petak) s početkom u 19:00 sati u prostoru Gradske galerije Striegl (1. kat Holandske kuće, Rimska 10, Sisak).

Više o izložbama u Gradskoj galeriji Striegl:

➡️ ZEROCALCARE

Izložba crtača ZEROCALCAREA posvećena je jednom od najpopularnijih talijanskih strip autora današnjice, Micheleu Rechu, poznatijem pod umjetničkim imenom ZEROCALCARE.

Zerocalcareove knjige prodaju se u milijunskim nakladama, prevedene su na 16 jezika, predstavljene su kroz nebrojene izložbe, po njima je snimljen i film, a u suradnji s Netflixom nastala su dva iznimno popularna animirana serijala Strappare lungo i bordi (2021.) i Questo mondo non mi renderà cattivo (2023.) za koje je Zerocalcare napisao scenarij, sudjelovao u animaciji i posudio svoj glas.

Nije teško shvatiti zašto je Zerocalcare postao glas svoje generacije. Rođen je 1983. u Arezzu, ali je svoje formativne godine proveo u Rimu, točnije u četvrti Rebibbija za koju je i dan danas vezan i koja je često jedan od važnijih “likova” njegovih stripova.

Pozornost javnosti privukao je kratkom pričom La nostra storia alla sbarra o nasilnim prosvjedima koji su se dogodili u Genovi 2001. godine tijekom konferencije G8. To iskustvo snažno je obilježilo umjetnikov identitet, a motivi prosvjeda, nasilja, nepravde i autorove borbe protiv nejednakosti prožimaju njegov cijeli opus.

Iako su teme kojima se bavi teške, Zeroove (najčešće) autobiografske priče i dalje su prožete humorom i satirom. Svako novo izdanje donosi nove samospoznaje, prikazuje autorov osobni rast i dopušta nam da se zajedno s njim smijemo njegovom autoironičnom humoru s kojim se gotovo svatko od nas može identificirati. Njegova konceptualna sofisticiranost – njegove crtane figure i teatralni štih kojeg osjećamo u načinu na koji dizajnira stranice – kombinira se sa svježim i jedinstvenim pripovijedanjem koje se poziva na popularnu kulturu poput Dragon Balla, Star Warsa ili The Walking Deada i odaje joj počast, dok u isto vrijeme govori o osobnoj tuzi i gubitku koji mu život donosi. Kroz sve to, Zerocalcare donosi i snažan politički komentar ili ironične komentare o uglavnom jalovim nadama i težnjama razočaranih milenijalaca.

Izložba sadržava tridesetak eksponata – stranica iz stripova Pasančevo proročanstvo i Kobane Calling danas iz hrvatskih i talijanskih izdanja.

Izložba je realizirana u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu i udrugom Crtani romani šou.

Studio Gradske galerije Striegl otvoren je za javnost: od utorka do subote od 10-18 h.
Otvorenje izložbe će se održati u četvrtak, 13. lipnja 2024., s početkom u 18:00 sati, u prostoru studija Gradske galerije Striegl, Franje Lovrića 31, u Sisku.

➡️ KRITIČKI TURIZAM

Gradska galerija Striegl vas poziva na otvorenje putujuće izložbe ‘𝗞𝗿𝗶𝘁𝗶č𝗸𝗶 𝘁𝘂𝗿𝗶𝘇𝗮𝗺’ koja se kao istoimeni projekt bavi umjetničkim propitivanjem i kritikom neplanske turistifikacije te refleksijom njenih društvenih i estetskih konotacija.

Izložba će biti postavljena u prostoru Gradske galerije Striegl od 14. 6. do 15. 9. 2024. godine.

‘Kritički turizam’ je usmjeren prema modeliranju interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji propituje privredno stremljenje monoekonomiji turizma u Hrvatskoj i drugdje, te njenih posljedica na kulturni, socijalni i prostorni razvoj. Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji su nastali u produkciji ili koprodukciji udruge siva) (zona, prostora suvremene i medijske umjetnosti iz Korčule, u kojoj su troje izlagača i članovi: Darko Fritz, Edita Pecotić i Ivan Ramljak.

U gradu Korčuli, ali i diljem naše obale, ne postoje dugoročne smjernice o kulturnom turizmu ni kulturne politike na lokalnom ili državnom nivou, te se tu otvara prostor za razne (kvazi)kreativne industrije i populističke programe kao što su inscenacije povijesnih vojnih bitki ili nekih izmišljenih povijesnih prikaza i priča, kao što je ona lokalna da je Marko Polo rođen u Korčuli. Taj je proces nazivan ‘diznifikacijom’, prema Disneylandu, fizičkom gradu koji uprizoruje fikciju.

S jedne strane siva) (zona nastoji aktivno uključiti suvremeno lokalno i međunarodno stvaralaštvo u postojeće okvire tzv. kulturnog turizma koji se uglavnom oslanja na tradicionalne sadržaje kulturne baštine. Programom umjetničkih rezidencija, produkcijom radova u Korčuli i osobnim prisustvom umjetnika i gostujućih kustosa u ostvarivanju programa, siva) (zona doprinosi aktivnom sudjelovanju gostiju, izmičući ih iz standardne pasivne i konzumerističke pozicije turista. S druge strane, siva) (zona kroz jednu od programskih linija nazvanu Kritički turizam predstavlja odabir umjetničkih radova i projekata koji se reflektiraju na razne, uglavnom negativne, posljedice turizma s naglaskom na poimanje zajedničkih dobara neke zajednice, kao što su javni prostor i infrastruktura.
Izložba predstavlja odabir radova umjetnika koji na kritički način tematiziraju turizam općenito kroz umjetničke interpretacije ove teme koristeći ih kao sredstvo za komentiranje i kritiziranje dominantnih društveno-kulturnih i političko-ekonomskih praksi, stavljajući naglasak i usmjeravajući pogled prema etikama, poetikama i politikama prostora.

Metodologije ‘Kritičkog turizma’ mogu se tako aplicirati kao ‘case-study’ na slične turističke lokacije tj. destinacije diljem svijeta.

Izložba u Gradskoj galeriji Striegl je realizirana zahvaljujući potpori Ministarstva kulture i medija RH i Grada Siska.

𝗨𝗺𝗷𝗲𝘁𝗻𝗶𝗰𝗶/𝗲: Boris Cvjetanović, Jana Dabac, Vitar Drinković, Katerina Duda, Darko Fritz, Dina Gligo i Vedran Gligo, Igor Grubić, Andreja Kulunčić, Božena Končić Badurina, Jelena Lovrec, Maja Marković, Edita Pecotić, Ivan Ramljak, projekt Reciplaža (Valerija Jurjević, Sanda Hančević, Darko Fritz), Ilija Šoškić, Vice Tomasović
𝗞𝘂𝘀𝘁𝗼𝘀: Darko Fritz
𝗗𝗶𝘇𝗮𝗷𝗻: Sven Sorić
Otvorenje izložbe će se održati u petak, 14. lipnja 2024., s početkom u 19:00 sati, u prostoru Gradske galerije Striegl (1. kat Holandske kuće, Rimska ulica 10, Sisak).

- Marketing -

Možda vas zanima...

Predstava “Pluća” u režiji Aide Bukvić otvara ovogodišnje izdanje KULturnog ljeta KKV-a

Zajednička predstava Gradskog kazališta Sisak i Teatra Exit "Pluća"...

Lidija Bajuk stiže na novu Stihovnicu Siska

Sljedeća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u...

Od 15. srpnja još jedno bogato KULturno ljeto u Sisku – predstave, kino, poezija, koncerti…

Dom kulture Kristalna kocka vedrine  je najavio ovogodišnje KULturno...

Socijala ljetni festival u Petrinji ovog petka i subote

Sljedeći petak 05/07 i subotu 06/07 vas očekuje Socijala...