26 C
Sisak
Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Datum:

Marketing

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima županijskog naselja „Petrinia“. 

Županijsko naselje „Petrinia“ nalazi se na dvije lokacije u gradu Petrinji, a u sklopu naselja nalazi se ukupno 57 stambenih jedinica.

„Danas smo uselili pedeset i troje naših sugrađana u županijsko naselje „Petrinia“ u Petrinji u Ulici Ive Maline. Na ovoj lokaciji smo izgradili 41 kuću. Stanari su vrlo zadovoljni svojim privremenim smještajem. Vjerujemo da će ovo zaista biti privremeni smještaj, da će njihovi domovi biti obnovljeni što prije i da će se vratiti u svoje domove. Drago nam je vidjeti sretna lica i naše zadovoljne sugrađane ovim smještajem. Kažu da im je zaista lijepo i kad su oni sretni i mi smo sretni. Vrijednost radova izgradnje županijskog naselja „Petrinia“ iznosila je oko 6 milijuna €. Sisačko-moslavačka županija dobila je prošle godine u veljači zakonsku mogućnost da gradi ovakve kuće i za otprilike godinu dana izgradili smo 166 kuća“, rekao je župan Celjak.

Naselja „Banovi dvori“ u Glini i „Petrinia“ u Petrinji su useljena. U Sisku su sve kuće pod krovom, potrebno je još dovršiti pristupnu cestu i dio kanalizacijskog sustava, čime će biti dovršen i taj projekt. Nakon prestanke te potrebe za smještajem osoba čiji su domovi oštećeni u potresu, naselja će ući u sastav domova za starije.

„Time ćemo dobiti najsuvremenija umirovljenička naselja, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Naši kolege iz Njemačke su došli snimiti naselje u Glini kako bi takvo naselje izgradili u Njemačkoj”, rekao je Celjak.

Sisačko-moslavačka županija izradila je projektnu dokumentaciju za izgradnju ovakvih umirovljeničkih naselja u Kutini i Popovači, s po 25 kuća u svakom od njih.

„Ono što imamo u naseljima u Sisku, Glini i Petrinji, napravit ćemo i u Kutini i Popovači. U svakom je naselju dio kuća u potpunosti prilagođen potrebama osoba s invaliditetom, od ulaza do vrata unutar kuća do kupaonice. Mi skrbimo o svim skupinama naših sugrađana, pogotovo o osobama s invaliditetom“, zaključio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Marina Orsag i prijatelji za inkluzivnu farmu u Hrastovici

Dan bez smijeha je uzaludno potrošen dan! Vratite osmijeh...

Učenici iz SMŽ će i ove godine besplatno ljetovati u Splitu

Nastavkom izvrsne suradnje prijateljske Splitsko-dalmatinske županije i Sisačko-moslavačke županije...

RTL pomaže djeci – glasajte za OŠ Braća Bobetko!

U akciji Udruge "RTL pomaže djeci" školske knjižnice mogu...

Lonjsko polje putuje kroz vrijeme – ove se subote vraća u 18. stoljeće

U Parku prirode Lonjsko polje sve je spremno za...