16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Hrvatska obrtnička komora u Sisku organizirala 4. susret graditelja

Datum:

Marketing

U Sisku je 1. i 2. ožujka održan Susret graditelja u organizaciji Hrvatske obrtničke komore te je okupio više od 200 sudionika, uz veliku podršku stručnjaka te predstavnika državnih tijela i ostalih institucija koji su sudjelovali u panel raspravama i predavanjima o aktualnim temama u procesu gradnje i obnove, nedostatku radne snage i važnosti obrazovanja. Održana je i dodjela priznanja zaslužnim obrtnicima za doprinos i razvoj obrtništvu te poticanje razvoja interesa struke.

Ovogodišnji domaćin Susreta graditelja bila je Obrtnička komora Sisačko-moslavačke
županije, a uz župana Ivana Celjaka svečanom otvorenju skupa nazočili su potpredsjednik
Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić,
saborske zastupnice Magdalena Komes i Marijana Petir, predsjednik Hrvatske obrtničke
komore Dalibor Kratohvil, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Organizacijskog odbora
Susreta graditelja Antun Trojnar, predsjednik Ceha graditeljstva Ivan Marković te predsjednica Obrtničke komore SMŽ Ivanka Čačić.

Susret je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, koji je istaknuo da je na području Sisačko-moslavačke županije u postupku obnove otvoreno 1010 gradilišta, kao i rast graditeljstva za 8.4 posto u 2023. godini koje nosi 10 posto u ukupnom BDP-u te kako je, uz turizam, najjača gospodarska grana i nositelj ubrzanog gospodarskog rasta. Obrtništvo je nazvao temeljem uspješnog gospodarstva države i ustvrdio da je Vlada RH partner hrvatskih obrtnika.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil istaknuo je kako je posljednjeg dana siječnja ove godine Hrvatska imala 13.583 obrta koji imaju registrirano građevinarstvo kao glavnu djelatnost, a unatrag godinu dana otvoreno je 1.420 novih građevinskih obrta. Također, pohvalio je podršku Vlade obrtnicima i istaknuo važnost nastavka dijaloga po mnogim pitanjima važnih za očuvanje i razvoj obrtništva, pa je tako i najavio upućivanje zaključaka sa Susreta nadležnim tijelima na postupanje s ciljem unapređenja uvjeta poslovanja za graditelje obrtnike.

Dalibor Kratohvil rekao je i da su lani u Hrvatskoj izdane 11.564 građevinske dozvole, što je 3,6 posto manje nego godinu ranije. No, predviđena vrijednost tih radova je sedam milijardi eura ili 21 posti više nego 2022.

Ubrzani razvoj graditeljstva, rečeno je, donio je graditeljima nove izazove, a najizraženiji problem je nedostatak radne snage jer je prije 10 godina u Hrvatskoj bilo 140.000 zaposlenih radnika u graditeljstvu i svi su bili Hrvati, a danas je svaki treći radnik stranac.

Župan Ivan Celjak rekao je da će na području županije uskoro biti otvoreno 36 gradilišta stambenih zgrada sa 666 stanova. Osim stanova i obiteljskih kuća na području županije grade se škole i bolnice, te je otvoreno 50 gradilišta.

Na području Sisačko-moslavačke županije trenutno imamo 2.888 aktivnih obrta, a tijekom
2023. godine zabilježeno je povećanje za 235 obrta.

“ U obrtima imamo zaposlenih 6.500 ljudi. Dakle, imamo više zaposlenih radnika i vlasnika
obrta u obrtima nego što imamo nezaposlenih na području naše županije. U proteklih godinu dana imamo i porast obrta od čak 235. To znači da se Sisačko-moslavačka županija razvija, a to smo vidjeli i prema novim podacima o prosječnoj neto plaći“, rekao je župan Ivan Celjak.

Na Susretu je održana i dodjela priznanja zaslužnim obrtnicima koji su svojim radom pridonijeli razvoju obrtništva i promicanju interesa graditeljske struke, a među 18 dobitnika priznanja bili su i obrtnici iz Sisačko-moslavačke županije Krešimir Majcan i Anto Tadić.

Graditelji obrtnici sa skupa su uputili nadležnima svoje zahtjeve za unapređenje struke:

1. Uvjeti za apliciranje na natječajima za obnovu, ali i druge građevinske radove, koji se provode putem javne nabave stavljaju obrtnike u nepovoljniji položaj u odnosu na druge poslovne subjekte. Obrtnici, za razliku od drugih sudionika na tržištu, za poslovanje odgovaraju svom svojom imovinom, stoga tražimo da se obrtnicima pojednostavne uvjeti za javljanje na natječaje koji se provode kao javna nabava (primjerice da se umjesto bankovne garancije može dostaviti zadužnica, da se ne primjenjuje uvjet o dokazu ostvarenog prometa u vrijednosti investicije i sl.) Također, u uvjetima za javnu nabavu iskustvo majstora/vlasnika obrta treba vrednovati jednako kao i iskustvo stručne osobe.

2. Održivi razvoj graditeljskog sektora i zadovoljenje potreba za kvalificiranom radnom snagom nije moguće temeljiti samo na uvozu radnika iz trećih zemalja. Tražimo da se jednaka pažnja posveti politikama koje će omogućiti zadržavanje domaćih radnika kroz poreznu politiku koja će manje oporezivati rad ili procedure koje će olakšati primanje i zadržavanje naučnika. Od države tražimo da naknadu za naučnike poslodavcima isplaćuje ”mjesec za mjesec”.

3. Kvaliteta izgradnje i postizanje visokih standarda u graditeljskog struci uvelike ovise o projektno-tehničkoj dokumentaciji koja prati gradnju te uvjetima za izdavanje građevinskih dozvola. Tražimo da jedan od uvjeta za izdavanje građevinske dozvole postane i dokaz investitora (npr. bankovna garancija) o osiguranim sredstvima za finalizaciju projekta/investicije.

4. Nemogućnost obavljanja građevinskih radova za vrijeme turističke sezone koju uvode jedinice lokalne samouprave bez prethodnih konzultacija s predstavnicima graditeljskog sektora stvara ozbiljnu ekonomsku štetu obrtnicima koji posluju na područjima sa izraženom turističkom aktivnošću. Uvažavajući važnost turizma kao gospodarske grane, a u cilju postizanja ravnoteže i zadovoljstva svih aktera koji privređuju na određenom području, tražimo od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da jasno propiše trajanje tj. vremenski period u kojem se dio građevinske aktivnosti može privremeno obustaviti te vrstu radova na koje se privremena zabrana odnosi.

5. S obzirom na različite prakse područnih ureda za graditeljstvo koji dodjeljuju oznake objektima prilikom izdavanja građevinskih dozvola, tražimo da se izmjenom Zakona o gradnji svi objekti veličine do 400 m2 s dvije stambene jedinice uvijek označavaju kao IIIb, bez obzira na postojanje posebnih uvjeta (priključenja i sl.)

6. Ceh graditeljstva HOK-a predlaže održavanje 5. Susreta graditelja HOK-a u 2025. godini.

Domaćin ovogodišnjeg Susreta je Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije, pokrovitelj je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Generalni sponzor susreta je Sika Croatia d.o.o., dok su sponzori Mapei Croatia, Samoborka, Wienerberger Hrvatska, Baumit Croatia, Teknoxgroup Hrvatska, Bit promet, Milwaukee i Lorenčić Croatia.

 

 

Možda vas zanima...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....

Tko bi mogao u Sabor ući iz Siska i Sisačko-moslavačke županije?

U srijedu, 17. travnja, su izbori za Hrvatski sabor....

Nova kuhinja i kotlovnica u Domu za starije Sisak

U Domu za starije osobe Sisak novouređena je kuhinja ...