16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Država ipak ostaje u Petrokemiji

Datum:

Marketing

Vlada je na zatvorenom dijelu jučerašnje sjednice odobrila Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) sudjelovanje u povećanju temeljnog kapitala, koje je predložio većinski vlasnik Petrokemije, turska grupacija Yildirim, piše poslovni.hr.

No, o kolikom točno iznosu koji će uložiti CERP je riječ i hoće li biti osiguran iz proračunskih sredstava, nije objavljeno i do skupštine će se nastojati ne izlaziti s brojkama, kako se ne bi narušilo financijsku konstrukciju koja je ovih dana konačno utvrđena i dogovorena s Yildirimom.

Zajedno s CERP-om u financijsko jačanje kutinskog industrijalca uključit će se i svi ostali – Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško (NEK), Janaf i Plinacro.

Prijedlog u pozivu za Glavnu skupštinu predviđa da u dokapitalizaciji sudjeluju svi proporcionalno broju dionica koji posjeduju, a hoće li biti protuprijedloga iz redova državnih dioničara, još se nije probila informacija. Poznato je tek da će nakon dokapitalizacije ukupan vlasnički udjel države biti između 25 i 26 posto.

U pozivu za Glavnu skupštinu, prvotno sazvanu za početak veljače, Yildirim je predložio da se temeljni kapital Petrokemije ojača s najmanje 70 milijuna eura, a najviše 140 milijuna. Time bi se s postojećih 55 milijuna eura temeljni kapital kutinske tvrtke za proizvodnju mineralnih gnojiva podigao, ovisno o odazivu dioničara, na 125 milijuna do 195 milijuna eura.

No, plan je Yildirima da nakon tog procesa podigne što je više moguće sadašnji udjel od 54,22 posto, koji drži Terra Mineralna gnojiva, tvrtka koju je 2022. kupio od PPD-a i Ine. Među državnim dioničarima najveći udjel ima CERP (17,90%), slijedi Fond za financiranje razgradnje NEK (12,73%), Janaf posjeduje 9,09%, a Plinacro 5,45%.

Od kada je Yildirim preuzeo Petrokemiju, iz tvrtke u javnost dolazi malo informacija. Tek da su nakon dugo vremena pokrenuli proizvodnju, ali nedugo nakon toga, i prije ogrjevne sezone stali, te se provodi redovni remont. Sa sindikatom je zaključen novi kolektivni ugovor sa solidnim, gotovo 20-postotnim povećanjem plaća za 1150 zaposlenika.

No, u pozivu za Glavnu skupštinu predsjednik Uprave Petrokemije Ali Odabaş istaknuo da je dokapitalizacija sada neminovna, te da bi u suprotnom kompanija “mogla biti u opasnosti od tehničkog bankrota u nadolazećem periodu uslijed vrlo teškog okruženja”. Država je od samog ulaska turske grupacije imala otvorenu ponudu za otkup njezinih dionica, no kako nije bilo odaziva, Yildirim se odlučio ići s dokapitalizacijom, s državom ili na način da mu država odobri da on to provede sam.

Proteklih dana, kako se doznaje, s resornim ministarstvima i ostalim dioničarima obavljeni su razgovori o nastavku razvoja i poslovanja Petrokemije jer, među ostalim, slijedi velik problem koji bez dogovora s državom Yildirim ne može riješiti. A to su okolišne dozvole. S obzirom na vrstu proizvodnje i zastarjele pogone, Petrokemija ne stigne zadovoljiti nove standarde i već ove godine počinju istjecati neke od dozvola, što bi značilo i da, drži li se pravila, može ugasiti proizvodnju, piše poslovni.hr.

 

Možda vas zanima...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...