16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Datum:

Marketing

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, uz kojeg je bio državni tajnik za obnovu Domagoj Orlić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sudjelovali su u dvije svečanosti polaganja kamena temeljca, u Kutini i Jasenovcu.

-Prvenstveno će u te stanove biti smješteni naši sugrađani koji su izgubili svoje domove u potresu. Nakon što prestane takva potreba, ovim stanovima će se raspolagati putem programa stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, kadrovski stanovi ili za neku drugu namjenu opisanu Programom. Ova zgrada je sigurno dodatna vrijednost za Kutinu. Prije nekoliko mjeseci otvorili smo zgradu od 27 stanova, Kutina će kroz godinu dana dobiti novu
zgradu od 19 stanova. Prije koji mjesec svečano smo otvorili dom za starije osobe ovdje u Kutini, koji je Kutina čekala nekoliko desetljeća. Uređuje se i cestovna infrastruktura, ulaže se u naš Dom zdravlja, prošle godine smo nabavili jedno novo vozilo za Zavod za hitnu medicinu, ove godine smo u našoj Tehničkoj školi Kutina uveli novi program, CNC operater, za što smo nabavili i tokarilicu vrijednu skoro 100 000 €. Razvijamo sve segmente za koje je nadležna SMŽ i sigurno ćemo tako nastaviti i još snažnijim tempom.“ – rekao je u Kutini župan Ivan Celjak.

„36 zgrada sa 666 stanova odjednom nikad nije bilo izgrađeno na području Sisačko-moslavačke županije. Mi ćemo kroz godinu dana dobiti novi stambeni kapacitet i pokrili smo cijelu županiju.“ – dodao je Celjak-

Država inače gradi 20 zgrada u Sisku, 8 u Petrinji, 2 u Topuskom, te po jednu u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici.

Zgrada u Kutini radi se u okviru programa Vlade RH, rekao je ministar Branko Bačić dodavši kako je temelj za ovu gradnju u novom zakonu o obnovi, od veljače 2023. godine čime su utvrđeni postupci obnove područja zahvaćenog i petrinjskim i zagrebačkim potresom.

“Ali, uz samu obnovu zgrada, cilj je Vlade i revitalizacija područja Sisačko-moslavačke županije. Planiramo kroz izgradnju tih zgrada zbrinuti najprije stradalnike u potresu, ali kada obnovimo njihove kuće, njima će svoje stambeno pitanje rješavati građani koji žive na ovom području. Ono što je posebno važno kad govorimo o izgradnji višestambenih zgrada na području SMŽ, jest da u Petrinji i Glini gradimo i završili smo 12 višestambenih zgrada, 8 je još u izgradnji, a te zgrade rješavamo iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, koji imaju dodatnih 305 stanova. To je fond od 971 novog stana na području ove županije i mislim da će to značajno doprinijeti stambenom zbrinjavanju,“ zaključio je Bačić.

„Danas u Kutini započinjemo još jedan projekt koji će u konačnici rezultirati izgradnjom zgrade i stanova za 19 obitelji. Ovaj projekt, u Ulici Bartola Kašića, samo je jedan od ukupno 36 u Sisačko-moslavačkoj županiji. Sve njih gradimo na temelju odluke Vlade RH i Zakona o obnovi područja pogođenih potresom. Upravo time omogućeno je da danas započinjemo investiciju vrijednu ukupno 2,8 milijuna €, što uključuje vrijednost izgradnje zgrade, uređenje okoliša i infrastrukture. U APN-u smo osigurali sve preduvjete kako bi danas mogli započeti radovi na zgradi koja će imati 4 etaže i ukupno 19 stanova, veličine od jednosobnih do četverosobnih,“ rekao je u Kutini direktor APN-a Dragan Hristov.

Kutinski gradonačelnik Zlatko Babić je iskazao zadovoljstvo što u Kutini u posljednje
vrijeme traje realizacija nekoliko projekata, financiranih europskim i državnim
sredstvima, u suradnji s resornim ministarstvom i Sisačko-moslavačkom županijom.

I u Jasenovcu je potpisana povelja i položen kamen temeljac, označen je početak
realizacije izuzetno važnog projekta u Općini Jasenovac.

Župan Celjak je ovdje istaknuo kako Jasenovac nije i neće biti zaboravljen.

„Mogu reći da je cesta koju smo napravili u Trebežu, jedina koja je u cijelosti financirana iz proračuna Županijske uprave za ceste. Po programu ŽUC-a 50:50 smo financirali gradnju cesta u Krapju i Košutarici, a putem Fonda solidarnosti su sanirane oštećene ceste i na području samog Jasenovca i u Vištici. Prošle godine smo završili energetsku obnovu naše škole ovdje u Jasenovcu. Uređen je i društveni dom sredstvima osiguranim putem Ministarstva poljoprivrede,“ rekao je Ivan Celjak i dodao kako su brojni projekti realizirani u Jasenovcu, brojni su u realizaciji, a posebno je istaknuo aktivnosti Hrvatskih voda, obaloutvrdu, sanaciju nasipa, ali i Logistički centar za koji je osigurano zemljište.

Župan je dodao kako je SMŽ kupila zgradu starog hotela u Jasenovcu, na kojoj će lokaciji biti izgrađena zgrada Kulturno-povijesnog centra SMŽ, posebno posvećena tematici Domovinskog rata jer je poznato kolika je stradanja Jasenovac pretrpio u agresiji na Republiku Hrvatsku.

Možda vas zanima...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...