16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

Kulturno-povijesni centar SMŽ raspisao natječaj za učenike – “Zavičajna riječ”

Datum:

Marketing

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije u povodu Međunarodnog dana materinjeg jezika, koji se u cijelom svijetu obilježava 21. veljače, raspisao je natječaj „Zavičajna riječ“ za najbolje prozne i poetske literarne radove učenika osnovnih škola Republike Hrvatske. Radovi na temu „Rodni kraju, u srcu te nosim“ moraju biti napisani na zavičajnom jeziku.

Pravo sudjelovanja na natječaju, koji je otvoren do 15. travnja 2024. godine, imaju svi učenici osnovnih škola Republike Hrvatske, a svaka škola može na natječaj poslati 5 radova po kategoriji. Nagrade će se dodijeliti za 3 najbolja rada iz svake kategorije te će nagrađeni autori i voditelji biti pozvani na svečanu dodjelu nagrada.

UNESCO je 21. veljače proglasio Međunarodnim danom materinjeg jezika kako bi podsjetili da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.

Na popisu zemalja u kojima će uskoro nestati pojedini jezici (narječja i dijalekti) je – uz Bugarsku, Italiju, Grčku, Finsku, Norvešku i Letoniju – i Hrvatska.

Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije ovim natječajem za literarne radove učenika osnovnih škola „Zavičajna riječ“ želi doprinijeti očuvanju zavičajnih jezika te podsjetiti kako je lingvistička raznolikost jedno od najvećih bogatstava koje nam povijest ostavlja.

Detalji prvog natječaja „Zavičajna riječ“, kojim Kulturno – povijesni centar Sisačko-moslavačke županije želi doprinijeti očuvanju zavičajnih jezika u Hrvatskoj, dostupni su na mrežnoj stranici Kulturno – povijesnog centra Sisačko – moslavačke županije.

 

Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije raspisuje natječaj ”Zavičajna riječ”

 

Možda vas zanima...

Predstavljanje slikovnice „Šime zvani Mrak“ Tihane Petrac Matijević i Marijane Petrović Mikulić

Sisačka spisateljica Tihana Petrac Matijević udahnula je svakom mraku...

Objavljujemo dobitnika ulaznica za tradicionalnu Lađarsku večer klapskih obrada

Ivan Glavinić dobitnik je dvije ulaznice za tradicionalnu Lađarsku...

U srijedu je novi Zalogaj poezije

Sljedeća tribina "Zalogaj poezije" Sisačke udruge za promicanje alternativne...

Lađarska večer klapskih obrada u Domu INA rafinerije – dijelimo ulaznice

Ženski vokalni sastav Lađarice i ove godine organizira Lađarsku...