16 C
Sisak
Utorak, 16 travnja, 2024

RK Sisak tvrdi da im je ŠRC Sisak zabranio korištenje dvorane za utakmicu reprezentacije – javili se i prozvani

Datum:

Marketing

ŠRC Sisak zabranio je Rukometnom klubu Sisak korištenje sportske dvorane Zeleni brijeg za organizaciju utakmica kvalifikacija za EURO 2024. između ženskih reprezentacija Hrvatske i naših susjeda Bosne i Hercegovine, koja se trebala igrati 7. travnja ove godine – objavljeno je na Facebook stranici Rukometnog kluba Sisak.

Objavu prenosimo u cijelosti

“RK Sisak se lažno predstavlja kao korisnik SD Zeleni Brijeg…Ako želite s njima organizirati utakmicu, obratite se Industrijsko-obrtničkoj školi koja upravlja Brezovicom pa tamo organizirajte utakmicu”, tako su otprilike glasili odgovori ravnatelja ŠRC-a Sisak Maria Stipkova Hrvatskom rukometnom savezu i Rukometnom klubu Sisak. Grad koji se reklamira kao grad sporta, izgleda samo je markentinški paravan, zapravo je grad podjela i diskriminacije. Iza kulisa je cijeli niz skandala vezanih uz korištenje gradskih dvorana, gdje se vrši negativna selekcija tko može, a tko ne može koristiti dvorane koje se financiraju iz proračuna svih Siščana.
Nakon što je objavljeno da je Nacionalni savez izabrao upravo Sisak, u suradnji s Rukometnim klubom Sisak, za održavanje rukometnog spektakla, iz ustanove u vlasništvu Grada Siska stigli su neobični i drski odgovori. Nije jasno zašto se Rukometnom klubu Sisak, koji je gradski klub i član sportske sisačke zajednice, zabranjuje ugošćivanje vrhunskih nacionalnih sportaša i dolazak reprezentacije, a npr. moguće je dvoranu koristiti za koncerte.
Nije jasno zašto bi netko bojkotirao dovođenje sportskog spektakla koji će privući tisuće ljudi i događaj kakav Sisak nikad nije imao. Zbog samovolje i bezobrazluka gradskih vlasti, Hrvatski rukometni savez je odustao od odigravanja utakmice u Sisku, a Kraljice šoka će potražiti domaćinstvo u drugom gradu koji je uključiv za sve.
Nakon neviđene diskriminacije i zabrane ulaska djeci HK Siscia u Ledenu dvoranu, a sada i RK Sisak u dvoranu Zeleni Brijeg, nameće se pitanje “KOJI JE SISAČKI KLUB SLJEDEĆA META?”, stoji u objavi na FB stranici RK Sisak.

Razloge koji su doveli do otkazivanja najavljene utakmice u Sisku pokušali smo naći i u Gradu Sisku, no službenog odgovora nema.

Neslužbeno nam je rečeno kako je Rukometni klub Sisak u potpisanom ugovoru od 14. veljače s Hrvatskim rukometnim savezom kao mjesto održavanja već bio naveo Sportsku dvoranu Zeleni Brijeg bez konačnih konzultacija s Gradom Siskom.

Iako nismo dobili naknadnu, ili moguću prethodnu, komunikaciju između Grada Siska, ŠRC-a, RK Sisak i Hrvatskog rukometnog saveza koji bi pokazali kako su se odvijali daljnji i raniji pregovori oko ove utakmice, a koji dio se i približno citira od strane Rukometnog kluba Sisak, dobili smo dopis Rukometnog kluba Sisak prema ŠRC-u upućen 15. veljače kojim se traži Sportska dvorana Zeleni Brijeg za odigravanje utakmice reprezentacija.

Mail glasi:

“Poštovani,

dostavljamo Vam Ugovor o suorganizaciji kvalifikacijske utakmice za EURO 2024 – seniorke i dopis u kojem Vas molimo da nam osigurate korištenje Sportske dvorane Zeleni Brijeg, 06. i 07. travnja 2024. godine u svrhu organizacije predmetnog događaja.

Molimo Vas potvrdu primitka E-maila.

S poštovanjem,

Predsjednik Rukometnog kluba Sisak:

Ivo Šimac, prof.”

No, u tom mailu je bio priložen i već potpisani ugovor Rukometnog kluba Sisak s Hrvatskim rukometnim savezom kojeg su sklopili dan ranije, 14. veljače, i u kojem se već navodi, kao mjesto održavanja utakmice, Sportska dvorana Zeleni Brijeg. A dan kasnije je korištenje te dvorane zatraženo službeno od ŠRC-a.

U tom se dopisu i navodi kako su predstavnici Rukometnog saveza i RK Sisak obišli dvoranu 7. veljače radi utvrđivanja zadovoljava li ona uvjete za reprezentativne utakmice, obzirom se pokazalo kako Sportska dvorana Brezovica, gdje sisački rukometaši inače igraju utakmice dok treniraju u SD Zeleni Brijeg, tražene uvjete ne ispunjava te u njoj nije moguće održavati reprezentativne rukometne utakmice. I utvrđeno je da dvorana Zeleni Brijeg odgovara svim uvjetima te se može igrati utakmica u njoj. 

Zbog čega se na kraju nisu mogli dogovoriti nije nam sa sigurnošću poznato, no upućeni kazuju kako se očekivalo, prilikom pregleda dvorane od strane Hrvatskog rukometnog saveza, da zbog dvorane Savez možda sklopi ugovor i s Gradom Siskom ili ŠRC-om kao u nekim sličnim slučajevima, a ne, kako je ispalo, Rukometnim klubom Sisak – iako je inicijativa odigravanja ove utakmice u biti i išla od strane sisačkih rukometaša.

Stoga neki u Gradu smatraju kako je RK Sisak dan prije potpisao ugovor sa Savezom i obećao dvoranu Zeleni Brijeg Savezu prije službenog i pisanog odobrenja od strane Grada Siska i ŠRC-a kao vlasnika, upravo kako bi se izbjeglo uključivanje Grada i ŠRC-a u organizaciju i dovelo ih pred gotov čin.

No, čini se da taj manevar u konačnici možda i ne bi bio toliki problem da izazove otkazivanje utakmice i da bi se moglo sve dogovoriti da veliki utjecaj u RK Sisak nema Domagoj Orlić, nekadašnji trener, sadašnji državni tajnik i vrlo izgledni kandidat HDZ-a za gradonačelnika Siska, a koji u Zagrebu lobira za sve vezano uz rukomet u Sisku pa tako i za ovu utakmicu. 

A kako je u ovoj i idućoj godini na rasporedu čak četvero različitih izbora (parlamentarni već u svibnju, europarlamentarni, predsjednički i lokalni) politika očito sve gleda, nadgleda i računa, pogotovo konkurenciju, pa je jasno kako zbog takvog konteksta shvaćanja u gradskom sustavu u Sisku neće biti utakmice ženske rukometne reprezentacije da ne bi tko “pobrao zasluge”.

U međuvremenu se, nakon objave izvornog teksta, očitovao i ŠRC Sisak. 

“Športsko-rekreacijski centar Sisak je pozvao žensku rukometnu reprezentaciju Hrvatske da svoju utakmicu s BiH 7. travnja održi u Sportskoj dvorani Zeleni Brijeg.
Očekivali smo potvrdu Hrvatskog rukometnog saveza i termin u rasporedu je bio osiguran. Da je HRS prihvatio održavanje utakmice ženske reprezentacije bila bi to prva reprezentacija koja nastupa u SD Zeleni Brijeg.
Vjerovali smo da će Savez prepoznati Dvoranu Zeleni Brijeg i Sisak kao najbolje mjesto za odigravanje utakmice i garantiramo da bi Siščani osigurali najbolju moguću rukometnu atmosferu.. Nažalost Hrvatski rukometni savez je odbio odigravanje utakmice u Sisku bez suvislog obrazloženja, vjerojatno na nečiji nagovor, na njihovu sramotu. Sportska dvorana Zeleni Brijeg i nadalje ostaje na raspolaganju nacionalnim savezima dvoranskih sportova za reprezentativne susrete unatoč ovom neugodnom iskustvu. Radi informiranja javnosti objavljujemo prepisku sa Savezom u cijelosti.” – ističe se u Facebook objavi ŠRC-a Sisak.

ŠRC je objavio i svoju prepisku sa Hrvatskim rukometnim savezom koji se 19. veljače uključio u već očito postojeći problem s korištenjem dvorane. Sada HRS traži dvoranu za utakmicu, iako je po ugovoru od 14. veljače osiguranje dvorane za igru obveza suorganizatora RK Sisak. ŠRC tada traži da Savez s njima sklopi ugovor o korištenju dvorane. No, ŠRC Sisak u objavi na Facebooku uopće ne spominje dopise koje su sisački rukometaši uputili njima ranije, 15. veljače. 

Sam Hrvatski rukometni savez u svojim dopisima objašnjava kako je praksa da u organizaciju uključuje lokalne rukometne klubove te kako im je nakon prepiske sa ŠRC-om jasno da zbog podijeljenosti u gradskim sportskim strukturama nije moguća organizacija utakmice i stoga odustaje od održavanja utakmice.

Siščani će sada utakmicu moći pogledati u Ivanić-Gradu.

 

Možda vas zanima...

Rezultati 1. i 2. županijske nogometne lige

ŽNL - rezultati 19. kola Kolo Datum/vrijeme Mjesto Utakmica Rezultat Status   19 14.04.2024 17:00 Voloder NK Voloder -...

Uspješan nastup kickboxera sisačke Croatie na Prvenstvu Hrvatske u Zadru

U subotu, 6. travnja 2024. god., u sportskoj dvorani...

RUKOMET: U Sisak u subotu stiže ekipa Vidovca

23. kolo 1.HRL sjever u Sisak dovodi neugodnog protivnika,...