7 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Nastavljaju se priznanja na USKOK-u vezano uz slučaj suca Kovačića

Datum:

Marketing

Jurica Kovačić, brat nekadašnjeg stečajnog suca Mihaela Kovačića pred sudskim vijećem priznao je krivnju i nagodio se s USKOK-om na kaznu od 11 mjeseci rada za opće dobro. Uz njega, još dvoje sučevih suradnika priznalo je da su za njega primali novac izvučen iz tvrtki u stečaju.

Afera je razotkrivena prije tri godine. Prema Uskokovoj optužnici čije je navode potvrdio brat stečajnog suca, Kovačić je godinama nalagao isplate s računa stečajnih dužnika.

Radio je to u vrijeme dok je još bio sudac u Sisku, da bi zatim prešao na Trgovački sud u Zagrebu, navodi N1 te dodaje da je modus, kako se navodi u optužnici, bio uvijek isti – Kovačić je kao stečajni sudac sačinjavao i dostavljao na provedbu Računovodstvu suda naloge i zaključke kojima nalaže nezakonite isplate sa računa Sudskog depozita Trgovačkog suda u Sisku i Trgovačkog suda u Zagrebu, na njegove privatne račune i račune članova njegove obitelji i poznanika.

Optuženi sudac je svom bratu u lipnju 2009. na račun prebacio iznos od 51.850 kuna s računa stečajnog dužnika Željezare Sisak, naveo je sučev brat, koji je bio angažiran i na izvlačenju sredstava koje je kasnije sudac uložio u svoju kuću i vikendicu.

Bivši sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mihael Kovačić, dvoje bivših stečajnih upravitelja, Branko i Iva Petanjek, te još deset osoba bliskih sucu optuženi su za stečajni kriminal. U veljači 2021. svi su uhićeni u velikoj policijskoj akciji.

Uskok navodi da su na taj način okrivljenici te s njima povezane pravne i fizičke osobe ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 3.094.337,20 eura, dok su stečajni dužnici oštećeni za najmanje 3.540.848,68 eura. Financijskom istragom utvrđeno je da je Kovačić sebi isplatio 573.156,36 eura, dok su ostali podijelili preostali iznos izvučen iz stečajeva.

Uz Juricu Kovačića, krivnju je priznalo još dvoje okrivljenika te su i oni sporazumno osuđeni na 11 mjeseci rada za opće dobro.

Neće morati vratiti novac koji je sudac Mihael Kovačić prebacio na njihove račune jer su odmah po uplatama taj novac predali sad već bivšem sucu zagrebačkog Trgovačkog suda.

Uz njih, ranije se nagodio i sučev sin Patrik Kovačić koji je, nakon priznanja da je otvarao račune kako bi na njih bio polagan novac izvučen iz raznih stečaja, osuđen na devet mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro. Izrečena mu je i novčana kazna od 8435 eura.

Bivši sudac je na početku postupka priznao krivnju, koju je potom odbacio, a optužnica protiv njega te oca i kćeri Petanjek kao sučevih pomagača još uvijek nije potvrđena.

 

Ostale novosti

Danas se obilježava Međunarodni dan rijetkih bolesti

'S rijetkima svaki dan, a ne svake prijestupne' slogan...

Na Srednjoj školi Viktorovac Sisak uskoro nova fasada

Počeli su radovi na postavljanju vanjske ovojnice na zgradi...

Proslava Dana žena u Sisku uz izvođače A strane, iduće mjesece stižu Pipsi, Parni valjak, SARS…

Ovogodišnji Međunarodni dan žena Sisak će proslaviti na Korzu...

Dijelovi Siska bit će 4 dana bez toplinske energije

HEP toplinarstvo poslalo je obavijest o planiranom prekidu isporuke...
Marketing
Marketing