9 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

USKOK optužio pet policajaca zbog lažiranja izvješća o pucnjavi u Mošćenici

Datum:

Marketing

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv petorice hrvatskih državljana (1979., 1989., 1971., 1971., 1972.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se I. i II. okr. stavlja na teret da su 9. studenoga 2023. u Sisku, kao policijski službenici PU sisačko-moslavačke, nakon što su prethodnog dana protivno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili službeno vatreno oružje prema nepoznatoj muškoj osobi koja je upravljala osobnim automobilom, uporabu vatrenog oružja prikazali kao ovlaštenu s ciljem da od sebe otklone odgovornost za neovlaštenu uporabu vatrenog oružja. Sukladno dogovoru su izradili i podnijeli službeno izvješće o postupanju u kojem su neistinito naveli da ih je, prilikom službenog postupanja prema dvije nepoznate osobe, jedna nepoznata muška osoba pokušala pregaziti vozilom i usmrtiti, a što su uspjeli izbjeći. Nadalje su neistinito naveli da su zbog toga iz službenog oružja ispalili tri hica upozorenja, a potom još šest hitaca u smjeru vozila. Istoga dana su u službenim prostorijama PU sisačko-moslavačke podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju, iako su znali da to ne odgovara istini.

Nadalje se III. okr. voditelj Službe kriminalističke policije, IV. okr. voditelj Službe za javni red i sigurnost i V. okr. zamjenik načelnika PU sisačko-moslavačke, terete da su provodeći kriminalističko istraživanje kaznenog djela pokušaja teškog ubojstva na štetu I i II. okr. te provjeru opravdanosti i zakonitosti uporabe vatrenog oružja, vidjeli videosnimku događaja iz čijeg su sadržaja utvrdili da ne postoji osnovana sumnja da je na njihovu štetu počinjeno teško ubojstvo u pokušaju, odnosno da su neovlašteno, bez ikakve osnove i zakonitog temelja uporabili vatreno oružje, poduzeli radnje u cilju da I. i II okr. zaštite od disciplinskog i kaznenog progona. Tako je III. okr. 10. studenoga 2023. podnio izvješće u kojem je naveo da su I. i II. okr. zakonito i opravdano uporabili vatreno oružje prema nepoznatom počinitelju kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju. Istoga dana je IV. okr. navedeno izvješće dostavio načelniku PU sisačko-moslavačke te je načelniku predložio donošenje ocjene kojom se opravdava uporaba vatrenog oružja, nakon čega je V. okr. potpisao navedenu ocjenu u kojoj je uporabu vatrenog oružja ocijenio zakonitom i opravdanom.

Osim toga se III. okr. tereti da nije osigurao izuzimanje snimke videonadzora kao dokaza, iako je znao da njezin sadržaj isključuje postojanje osnovane sumnje da je na štetu I. i II. okr. počinjeno kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju te da su navedenu snimku policijski službenici dužni izuzeti u cilju utvrđivanja pravog i potpunog činjeničnog stanja u konkretnom slučaju, već je 15. studenoga 2023. Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnio kaznenu prijavu PU sisačko-moslavačke s datumom od 14. studenoga 2023. koju je prethodno potpisao, ne spominjući u njoj postojanje navedenog dokaza.

Podsjetimo riječ je o događaju koji se odvio u Mošćenici, a detalji o cijelom slučaju su ovdje

Po nalogu USKOK-a uhićena još trojica policajaca – među njima i visoko rangirani službenici

Ostale novosti

Vozači pod utjecajem alkohola izazvali prometne nesreće

U četvrtak, 29. veljače u 18 sati, u mjestu...

Četvorka pokušala provaliti u kuću

Zbog teške krađe u pokušaju, policijski su službenici dovršili...

Skinuo i ukrao krovnu građu i crijep

Policijski službenici Policijske postaje Petrinja su dovršili kriminalističko istraživanje...

Smrtno stradala prilikom spaljivanja granja

U utorak, 27. veljače u mjestu Mustafina Klada, općina...
Marketing
Marketing