9 C
Sisak
Petak, 1 ožujka, 2024

Erasmus+ projekt Srednje škole Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica

Datum:

Marketing

Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica provodila je tijekom zadnje dvije godine s partnerima iz 6 europskih zemalja Erasmus+ projekt “Digitalna platforma kao poveznica strukovnog obrazovanja i poslovnog sektora”.

Nositelj projekta je Sveučilište u Oviedu, kao institucija s velikim provedbenim i istraživačkim kapacitetima, a ideja za uključivanjem je došla iz potrebe kostajničke škole.

Partneri su organizacije različitih profila iz Španjolske, Portugala, Bugarske, Slovenije, Srbije, Cipra i Hrvatske.

“Projektom su se ispitale potrebe učenika u strukovnim školama, njihov nedostatak stručne prakse i kontakta s poslovnim sektorom. To je posebno problem u školama koje su udaljene od većih urbanih središta i gdje je nedovoljna gospodarska aktivnost.” – napominju u SŠ Ivana Trnskog.

Završna konferencija projekta Erasmus + KA220 – Projekt DIGITRAIN – Digital Mentoring and Traineeship, naziva Digitalna platforma kao poveznica strukovnog obrazovanja i poslovnog sektora, će se održati 28. veljače 2024. godine u Srednjoj školi Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica s početkom u 10:00 sati. 

Na konferenciji će biti predstavljeni svi rezultati projekta kao i iskustva učenika s pilot projektom digitalnog mentorstva. U pilot projektu je sudjelovalo 10 učenika šumarskog i ekonomskog smjera uz pomoć nastavnika Dubravka Bunjevca (šumarski tehničari) i Anete Radoš (ekonomisti). S mentorima koji su pristalu sudjelovati u testiranju digitalne platforme, te cijelog procesa koji je razvijen, izradili su projekte koji su u skladu s gradivom koji uče u školi.

Detalji o projektu

DIGITRAIN: Transformacija strukovnog obrazovanja kroz digitalno mentorstvo

Nedostatak stručne prakse u strukovnim školama može izazvati niz problema kako za učenike, tako i za sam obrazovni sustav i gospodarstvo. Može dovesti do manjka motivacije među učenicima jer im nedostaje stvarni kontekst i svrha onoga što uče, rezultirati neusklađenošću između onoga što učenici uče i onoga što poslodavci traže te može otežati njihovu integraciju na tržište rada nakon završetka školovanja. Taj nedostatak je još uočljiviji u ruralnim područjima, udaljenim od gospodarskih, obrazovnih i društvenih sadržaja koja nude veća i razvijena urbana središta.

Srednja škola Ivana Trnskoga Hrvatska Kostajnica jedna je od škola čiji učenici dolaze organiziranim prijevozom iz slabije naseljenih i gospodarski razvijenih područja na nastavu. Iako su učenici motivirani, te se rado uključuju u različite aktivnosti povezane s nastavom, školi je izazovno osigurati raznolikost sadržaja koju imaju razvijena područja Hrvatske.
Upravo zbog ovih razloga, u školi se razvila ideja o mogućnostima upotrebe digitalnih alata kako bi se učenicimapružila mogućnost suradnje sa stručnjacima iz prakse nevezano za regionalnu smještenost, digitalno mentorstvo putem platforme DIGITRAIN. Ovaj projekt, financiran kroz program Erasmus+ KA 220 Strateška partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, otvara nove vidike za učenike, nastavnike i gospodarstvo.

Projektni tim je tijekom provedbe projekta DIGITRAIN proveo sljedeće aktivnosti:
• analizu dosadašnje europske prakse i problematike vezane uz strukovno obrazovanje u ruralnim područjima,
• ispitivanje stavova učenika i strukovnih nastavnika o mogućnosti uvođenja digitalnog mentorstva u školski kurikulum,
• provedba fokus grupa s učenicima i potencijalnim mentorima kako bi se dublje istražile želje i potrebe učenika vezane uz njihovo strukovno obrazovanje,
• razvoj procesa uvođenja digitalnog mentorstva u strukovne škole i sve prateće dokumente
• kreirana su 3 seta edukativnih materijala (za mentore, učenike i strukovne nastavnike) koje škole mogu koristiti prilikom uvođenja digitalnog mentorstva u svoje kurikulume te su testirani sa strukovnim nastavnicima koji nisu uključeni u provedbu projekta,
• razvijena je platforma za povezivanje učenika, nastavnika i mentora DIGITRAIN PORTAL
• kroz pilot istraživanje testirana jeizvedivost cijele metodologije, učenici su s mentorima odradili konkretne zadatke i pružili povratne informacije,
• napisana su 4 vodiča za uvođenje digitalnog mentorstva za mentore, škole, učenike i nastavnike koji na jednostavan način opisuju kako uvesti digitalno mentorstvo u strukovne škole

Učenici ekonomskog i šumarskog smjera, koji su sudjelovali u pilot istraživanju, zadovoljni su suradnjom, dobili su odlične povratne informacije od svojih mentora i uspješno završili zadatke. Mentori su također iskazali zadovoljstvo suradnjom s učenicima. Nastavnici će svakako trebati uložiti više truda u početku suradnje učenika i mentora, no kada se jednom mentori naviknu na takvu suradnju, te učenici vide koje sve koristi dobivaju, vjerujemo da će suradnju biti lakše ostvariti.

Iako se čini da ovakvom suradnjom najviše dobivaju učenici, nastavnici i mentori su također na dobitku.

Mentorstvo omogućuje mentorima da poboljšaju i prodube svoje vještine i znanja. Poučavanje i usmjeravanje drugih može ojačati i unaprijediti stručnost pojedinca u određenom području.Dobro strukturiran mentorski program može biti način pristupa, odabira i privlačenja mladih, talentiranih ljudi da postanu budući zaposlenici.Mnogi mentori pronalaze osobno zadovoljstvo u pomaganju drugima da uspiju. Vidjeti učenike s kojima surađujete, kako se profesionalno razvijaju i postižu svoje ciljeve, uz vaše vodstvo, može biti ispunjavajuće.

Sudjelovanje u digitalnom mentorstvu pruža nastavnicima priliku da unaprijede svoje vještine vođenja i podrške učenicima te da razviju nove strategije za poticanje učenja.
Suradnja s mentorima iz različitih grana gospodarstva omogućava nastavnicima da prošire svoju mrežu kontakata i stvore korisne veze za buduću suradnju i profesionalni razvoj.Kroz mentorstvo, nastavnici mogu bolje razumjeti aktualne trendove i potrebe u gospodarstvu te prilagoditi svoj nastavni plan i program kako bi osigurali da učenici stječu relevantna znanja i vještine.U konačnici, digitalno mentorstvo može pružiti nastavnicima mogućnost da postanu bolji mentori, edukatori i lideri u svojoj zajednici, dok istovremeno doprinose uspjehu i razvoju svojih učenika.

Projekt DIGITRAIN svojim završetkom zapravo počinje. Želja nam je da se što više škola i mentora uključi u ovaj program za koji vjerujemo da može biti koristan za sve uključene strane. Sve razvijene dokumente, metodologiju, vodiče, platformu i rezultate svih naših istraživanja, rado ćemo podijeliti sa svim školama zainteresiranim za uvođenje digitalnog mentorstva u svoje kurikulume.

Digitalno mentorstvo odlična je nadopuna postojećim kurikulumima koje nastavnici jednostavno mogu uvesti u svoj ustaljeni način rada. Zadaci koje učenici odrađuju s mentorima mogu biti složeni ili jednostavni, ovisno o procjeni nastavnika i učenika. Koncept nije prilagođen samo jednoj struci već se može primijeniti na različita obrazovna područja. Učenici mogu s mentorima izrađivati poslovne ili marketinške planove, proračune, nacrte proizvoda ili usluga, projektirati i analizirati rješenja u struci.

DIGITRAIN nije samo projekt, već putovanje prema novim horizontima u strukovnom obrazovanju. Kroz digitalno mentorstvo, otvaramo vrata za nove mogućnosti i suradnju, stvarajući buduće lidere i oblikujući obrazovanje sutrašnjice.

Možda vas zanima...

Nakon 60 godina izgradnja prve višestambene zgrade u Sunji

Jedna od 36 višestambenih zgrada koje se grade na...

Počele gradnje državnih zgrada u Kutini i Jasenovcu

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i...

U bolnicu u Popovači i dalje stižu novi liječnici

Neuropsihijatrijska bolnica dr. Ivan Barbot Popovača u posljednje dvije...

Biskup u Viduševcu krstio sedmo dijete obitelji Jurković

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u subotu,24. veljače...