6 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Srednjoškolci posjetili ABS Sisak i upoznali se sa svijetom čelika

Datum:

Marketing

Učenici Bjelovarske i Sisačke tehničke škole posjetili su ABS Sisak, upoznali se s procesom proizvodnje čelika i uvjerili se u važnost koju ta sirovina predstavlja za svjetsku industriju

Jedan je od temeljnih zadataka politike održivog poslovanja kojom se tvrtka ABS Sisak vodi i briga o zajednici u kojoj djeluje. Među ostalim, ona podrazumijeva i usku suradnju s obrazovnim institucijama koje su prema svojoj prirodi potencijalni izvor budućih zaposlenika. Zato je jedan od ciljeva sisačke tvrtke predstaviti svoje društveno odgovorno poslovanje mladima i potaknuti ih na razmišljanje o pozitivnim mogućnostima koje im industrija čelika može pružiti u njihovom profesionalnom razvoju.

Učenici i nastavnici Tehničke škole Bjelovar na uvodnom predavanju u ABS-u Sisak
Učenici i nastavnici Tehničke škole Bjelovar na uvodnom predavanju u ABS-u Sisak

Pored kvalitetne suradnje s Metalurškim fakultetom, kojem su prije nekoliko mjeseci ustupili prostor unutar jedne od svojih obnovljenih zgrada, ABS Sisak sustavno surađuje s tehničkim školama iz Siska i Bjelovara. Redovitim ugošćivanjem njihovih učenika, sisačka tvrtka im nastoji pokazati kako teorijsko znanje koje usvajaju izgleda u praksi te koje su sve prednosti rada u njihovoj tvrtki. Na taj će način učenici dobiti cjelovitu sliku o industriji čelika, a netko od njih i pronaći motivaciju da svoj profesionalni put nastavi u ABS-u Sisak. Ovoga puta, sisačka je tvrtka ugostila učenike prvog i drugog razreda Tehničke škole Bjelovar te četvrti razred Tehničke škole Sisak.

Predsjednik Uprave ABS-a Sisak, Davor Šošić uvodno je pozdravio učenike
Predsjednik Uprave ABS-a Sisak, Davor Šošić uvodno je pozdravio učenike

Učenike je pri njihovom dolasku dočekao i uvodno pozdravio predsjednik Uprave ABS-a Sisak, Davor Šošić te kratkim izlaganjem upoznao s industrijom čelika i ulogom koju ABS Sisak u njoj predstavlja. „Naša vrata uvijek su otvorena za učenike i radostan sam kad vidim toliki interes za našom industrijom na licima mladih. Naime, u ABS-u Sisak iznimno nam je važno razbiti stereotipe o industriji čelika i upoznati buduće generacije tehničke struke kako se rad u našoj tvrtki temelji na tehnološkim inovacijama, sustavnoj modernizaciji proizvodnje i strogim kriterijima zaštite na radu. Nastojimo im objasniti koliko je zapravo industrija čelika važna, odnosno pojasniti kako brojne industrije koje u posljednje vrijeme privlače mladu radnu snagu, veliki dio svoje proizvodnje temelje upravo na čeliku“, naglasio je Šošić.

Učenici i nastavnici Tehničke škole Sisak na uvodnom predavanju u ABS-u Sisak
Učenici i nastavnici Tehničke škole Sisak na uvodnom predavanju u ABS-u Sisak

Prije nego su krenuli u obilazak, zaposlenici ABS-a Sisak održali su učenicima kratko predavanje kojim su ih upoznali s ustrojem tvrtke, dijelovima proizvodnog pogona te proizvodnim procesima. Nakon toga, predstavljen im je koncept zaštite na radu i naglašena njegova važnost, odnosno kao prioritetna zadaća tvrtke istaknuta je sigurnost zaposlenika. Osim učenika, predavanjima su prisustvovali i njihovi nastavnici koji su uputili na važnost sinergije teorijskog i praktičnog znanja te naglasili kako su posjete ABS-u Sisak posebne upravo zato što se temelje na toj sinergiji. Posjete započinju ugodnom dobrodošlicom koja uključuje teorijska predavanja i nastavljaju se praktičnim obilaskom kojim se učenicima pruža cjelovita slika industrije kojoj će se jednoga dana možda pridružiti.

Posjeta upravljačkoj sobi u proizvodnom pogonu čeličane
Posjeta upravljačkoj sobi u proizvodnom pogonu čeličane

„Posjete učenika dio su naše dugoročne strategije razvoja ljudskih potencijala u ABS-u Sisak i uistinu nam je važno održavati dobre odnose te pružati podršku obrazovnim institucijama ovoga područja. Zadovoljstvo nam je otvoriti svoja vrata zainteresiranim učenicima i moram istaknuti kako nisu samo oni ti koji prilikom posjete uče. Naime, razgovarajući s njima otkrivamo njihova promišljanja o poslu, struci, radnim uvjetima i ciljevima te tako dobivamo jasniju sliku o pojmu ‘poželjnog poslodavca’ novih generacija, a za nas to predstavlja uistinu vrijedan izvor znanja“, poručio je Dorijan Crnković, rukovoditelj Odjela za ljudske potencijale u ABS-u Sisak.

Učenici u proizvodnom pogonu čeličane
Učenici u proizvodnom pogonu čeličane

Prije upoznavanja proizvodnog pogona, učenici su posjetili Laboratorij za metalografska i mehanička ispitivanja te Laboratorij za kemijsku pripremu vode u kojima su se upoznali s procesima ispitivanja uzoraka proizvoda te održavanjem mreže za vode i plinove. Nakon toga su se zaputili prema čeličani, gdje su se prvo uvjerili koliko je zanimljivo raditi u upravljačkoj sobi te na koncu obišli proizvodni pogon, čime su zaokružili „čeličnu“ uspomenu koje će se zasigurno još dugo sjećati. 

Možda vas zanima...

Postanite pružatelj pogodnosti nositeljima Europske iskaznice za osobe s invaliditetom

U tijeku je isporuka Nacionalnih i Europskih iskaznica te...

FOI APLIKACIJA Po prvi puta se može upravljati većim brojem dronova s jednog uređaja

Istraživački tim projekta „ORKAN – Okvir za kontrolu i...

Projekt tvornice pilećeg mesa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokreće plinifikaciju i održivost

Petrinja Chicken Company donosi revoluciju u agroindustriji razvojem projekta...

Pretvorite svoj dom u praznično carstvo: otkrijte čaroliju sjedećih garnitura!

Dolazak Nove godine je kao otvaranje novog poglavlja, prilika...