6 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Pod Gradskom vijećnicom pronađeni ostaci rimskih termi

Datum:

Marketing

Prilikom obnove Gradske vijećnice u suterenskim prostorijama pronađeni su ostaci antičke arhitekture koji pripadaju sklopu nekadašnjih termi Siscije. Arheolozi Gradskog muzeja Sisak pronalazak su okarakterizirali „impresivnim“, a njihov je arheološki nadzor pokazao kako pronađeni ostaci pripadaju duljem vremenskom razdoblju i dvjema rimskim građevinskim fazama.

Pronađeno je kameno popločenje i veliki polukružni zid koji pripadaju ranijoj fazi iz 2./3. stoljeća, te antički zidovi debljine do jednog metra koji pripadaju kasnoantičkoj građevinskoj fazi. Kompleks termi uz obalu Kupe istražuje se još od pedesetih godina 20. stoljeća, a ovaj nalaz potvrđuje da se ispod suvremenog Siska još uvijek nalazi mnoštvo neotkrivenih ostataka građevina, „ugrađenih“ u temelje postojećih zgrada.

Nakon pronalaska i istraživanja, na redu je odluka o odgovarajućoj prezentaciji i interpretaciji ovih nalaza javnosti. Uredi gradske uprave u suterenu nisu pristupačni i loše su mjesto za izlaganje nađenih ostataka te se očekuje prijedlog prezentacije na stalno javno dostupnoj zelenoj površini uz Šetnicu Slave Striegla ili u dvorištu Gradske vijećnice, što će biti najbolje rješenje za prezentaciju ovih nalaza.

Možda vas zanima...

GALERIJA: Velik odaziv na turnir EA Sports FC 24 u Sisku

Sisačko-moslavačka županija, u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ, organizirala...

U Sisku radionica “Dopunske djelatnosti na OPG-u”

LAG Zrinska gora – Turopolje u sklopu provedbe projekta...