14 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

U Sisku održan okrugli stol na temu sprječavanja nasilja nad ženama

Datum:

Marketing

U organizaciji Foruma žena SDP-a Sisak je održan okrugli stol s temom sprječavanja nasilja nad ženama. Moderatorica okruglog stola bila je kustosica i povjesničarka umjetnosti Alma Trauber, a sve sudionike okruglog stola pozdravila je i predstavila predsjednica Foruma žena SDP-a Sisak Virginia Pierobon.

Panelistice okruglog stola Kristina Ikić Baniček, Sandra Krpan i Martina Vlašić Iljkić dale su sliku stanja na EU i državnom nivou po pitanju razvijenosti sustava zaštite žena te su predstavile uspješne modele/primjere dobre prakse suzbijanja femicida.

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček predstavila je konkretne poteze koje je Grad Sisak napravio po pitanju zaštite žena od nasilja tijekom svog mandata. Grad Sisak uložio je preko pola milijuna eura u sigurnu kuću (kupnju i uređenje kuće), a gradonačelnica je najavila da će od “sigurne kuće” napraviti “siguran dom” uređenjem sigurne kuće u “toplijem” duhu.

“Važnost sigurnih kuća je enormna, ali ih nažalost nemaju niti sve županije u Hrvatskoj.” – dodala je.

Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić održala je prezentaciju kojom je goste sudionike okruglog stola upoznala s faktografskim podacima i zakonodavnim okvirom vezanim uz temu te je iznijela svoja iskustva petnaestogodišnjeg rada u sustavu socijalne skrbi. Grad Sisak preuzeo je model Građanskog odgoja i obrazovanja od Grada Rijeke, što je predsjednica Foruma žena SDP-a Hrvatske i dogradonačelnica Rijeke Sandra Krpan naglasila kao izrazito bitnim u osnaživanju djevojčica i učenju dječaka od najranije dobi.

Publika se aktivno uključila u razgovor te su čuli osobne priče triju žena iz o pretrpljenom nasilju, u obitelji te na radnom mjesto. Hrabrost žena koje su progovorile o vlastitom doživljavanju nasilja je ogromna, a važnost pričanja o tome neprocjenjiva.

Ovo je samo prvi u nizu okruglih stolova u organizaciji SDP-a Sisak. Nastavljamo se baviti važnim temama za naše društvo.

Možda vas zanima...

GALERIJA: Velik odaziv na turnir EA Sports FC 24 u Sisku

Sisačko-moslavačka županija, u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ, organizirala...

U Sisku radionica “Dopunske djelatnosti na OPG-u”

LAG Zrinska gora – Turopolje u sklopu provedbe projekta...