14 C
Sisak
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao radove u bolnici

Datum:

Marketing

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je Sisačko-moslavačku županiju. Posjet je počeo radnim sastankom u sjedištu SMŽ u Sisku, gdje je ministra dočekao župan Ivan Celjak.

Uz ministra su bile ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Danica Kramarić i administrativna tajnica ministra Zrinka Pivčević, a uz župana Celjaka njegov zamjenik, Mihael Jurić, pročelnica UO za poslove župana Sanja Mioković, pročelnik UO za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU Darjan Vlahov i pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Alenka Ljubešić.

Na radnom se sastanku razgovaralo o obnovi zgrada Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ i gradnji novih, koja ide dobrom dinamikom. U područje zdravstva usmjeren je velik dio napora koje županijska uprava, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, ulaže u revitalizaciju svog područja. Gradilište u krugu sisačke bolnice, najveće je gradilište u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uz 7,8 milijuna € vrijednu medicinsku opremu, koju je Županija već nabavila, razgovaralo se i o dodatnoj kupnji opreme.

Najavljeni su i preventivni pregledi, koji će, u okviru nacionalne kampanje, biti provođeni i na području SMŽ. Razgovaralo se i o načinima na koje je Sisačko-moslavačka županija pokrenula privlačenje i dolazak liječnika na područje županije.

Uslijedio je posjet Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak i obilazak gradilišta u krugu bolnice (objekti Nove interne, bolničke kuhinje, Stare interne i pedijatrije).

“Drago mi je da mogu svjedočiti ovoj doista povijesnoj obnovi sisačke zdravstvene infrastrukture. Sjećam se dana kada smo, i nakon prvog i drugog potresa, bili, sagledavali posljedice baš u ovoj zgradi (Stara interna) koja je zaštićeni spomenik kulture i mora se obnoviti pod posebnim uvjetima, za razliku od drugih zgrada, koje se brže obnavljaju. Treba spomenuti da je Vlada RH i Ministarstvo u zdravstvenu infrastrukturu i općenito u zdravstvo, uložila u ovom mandatu preko 100 milijuna €, od toga sedamdesetak milijuna za obnovu. Vjerujem da će se realizirati ono što župan najavljuje, a to je da će Sisak, obzirom na blizinu grada Zagreba, postati destinacija koja će privlačiti mlade ljude i stručnjake, a to nam je iznimno važno. Mi u Ministarstvu moramo voditi računa i o kvaliteti i o dostupnosti zdravstvene zaštite, i uz reformu, koju smo utemeljili, a kojoj je cilj okretanje ka preventivi, moramo razvijati tu dostupnost i primarnu zdravstvenu zaštitu. Sve ovo što vidite upravo je u usmjereno tome da našim građanima osiguramo bolju zdravstvenu skrb i da se svi zajedno borimo za bolje zdravlje hrvatskih građana.“ – rekao je ministar Beroš.

Župan Celjak se kratko osvrnuo na radni sastanak, koji je prethodio dolasku u bolnicu.

„Razgovarali smo i o prevenciji, koja je izuzetno važna, pa tako Sisačko-moslavačka županija već nekoliko mjeseci provodi projekt „Županijski kutak zdravlja“, kroz taj projekt opremili smo jedan kombi, u kojem se nalazi medicinsko i nemedicinsko osoblje i obilazimo ruralna područja Županije, te im se pružaju usluge osnovne zdravstvene zaštite i upućuju se naši sugrađani na daljnju obradu, ako je ona potrebna. Razgovarali smo i o projektima koje namjeravamo realizirati, poput mobilnih ljekarni i mobilnih ambulanti.“ – rekao je župan dodajući kako je obnova prioritet.

„Sisačko-moslavačka županija, uz pomoć Vlade RH i resornog Ministarstva zdravstva, obnavlja brojne objekte s područja zdravstva. Ovdje, u krugu Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ pri samom završetku je obnova zgrade Nove interne, gradimo novu zgradu Pedijatrije, obnavljamo zgradu Stare interne. Isto tako gradimo novu zgradu bolničke kuhinje koja će toplim hodnikom biti povezana sa Središnjim paviljonom. Obnavljamo zgradu Citologije, Patologije, uskoro kreće obnova zgrade bolničke ljekarne, Psihijatrije, rekao je Celjak.

Rečeno je kako je završena i obnova zgrade Doma zdravlja u Glini, gdje traje uređenje okoliša i uskoro se očekuje otvorenje zgrade. Početkom iduće godine očekuje se dovršetak obnove i vraćanje ordinacija u matičnu zgradu Doma zdravlja SMŽ. Županija uređuje i obnavlja ambulante u ruralnom području, koje nisu obnavljane godinama. Nevezano uz potres, uređene su ambulante u Kratečkom, Galdovu, uskoro kreće obnova ambulante u Topolovcu. Potres je oštetio i ambulante u Sunji, Gori, koje Županija obnavlja, kao i ambulante u sisačkom naselju Caprag.

„Ono što je iznimno važno, a što je ministar posebno naglasio, Sisačko-moslavačka županija je jedina koja je, kao korisnik Fonda solidarnosti, nabavila medicinsku opremu u vrijednosti od 7,8 milijuna €. Zadnja će nam biti obnova objekta koji se nalazi u Petrinji, Novu internu, tamo obnavljamo i zgradu „Stare bolnice“. Na mjestu bivše Voćarsko-vinogradarske škole gradit ćemo novu zgradu u kojoj će biti smještena fizikalna medicina i rehabilitacija. U Sisku, uz obnovu postojeće zgrade Jodnog lječilišta, proširujemo kapacitete, predali smo na građevinsku dozvolu glavni projekt za izgradnju Nove zgrade Jodnog lječilišta. Radi se o zgradi od 5 100 m2, koja će sadržavati 4 unutarnja bazena i uz fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dermatologiju i venerologiju razvijat ćemo i zdravstveni turizam, kako u Topuskom, tako i na području grada Siska, kroz ustanovu Jodno lječilište.” – dodao je Celjak.

 

Možda vas zanima...

GALERIJA: Velik odaziv na turnir EA Sports FC 24 u Sisku

Sisačko-moslavačka županija, u suradnji sa Savjetom mladih SMŽ, organizirala...

U Sisku radionica “Dopunske djelatnosti na OPG-u”

LAG Zrinska gora – Turopolje u sklopu provedbe projekta...