29 C
Sisak
Srijeda, 19 lipnja, 2024

Petrinja Chicken Company postavlja trendove modernog peradarstva

Datum:

Marketing

Gradi se jedan od najzelenijih peradarskih kompleksa u ovom dijelu Europe i time mijenja sliku hrvatske poljoprivrede

Petrinja Chicken Company (PCC) planira izgraditi peradarski kompleks koji će se istaknuti svojim ambicijama u uzgoju peradi i proizvodnji pilećih proizvoda, ali po suvremenom pristupu održivosti. Važan faktor u provođenju projekta ovog obujma je činjenica kako će čak 40% energije kompleksa biti proizvedeno iz obnovljivih izvora poput biomase i sunčeve energije. Njihovo ambiciozno ulaganje od 570 milijuna eura svakako privlači pažnju, a Olexandr Chernikov, iskusni direktor gradnje koji je već prethodno vodio projekte tog tipa ukupnog kapaciteta do „nevjerojatnih“ 480 tisuća tona produkcije godišnje, daje dodatnu garanciju kako će sve zamišljeno biti uspješno provedeno. Čisto za ilustraciju, ukupna godišnja potrošnja pilećeg mesa u RH ne prelazi 60 tisuća tona godišnje.

U današnjem globalnom kontekstu, gdje sve više kompanija prepoznaje važnost održivog poslovanja i društvene odgovornosti, ESG i GRI politike postaju ključan element uspješnog upravljanja tvrtkom. Posebno u poljoprivredi, gdje se očekuje poštivanje svih ekoloških zahtjeva i briga o društvenim pitanjima, pravilno usmjerena ESG i GRI politika mijenja kvalitetu života današnjice.

Chernikov donosi bogato znanje iz svijeta peradarstva i izgradnje kompleksa velikih opsega. Kao inženjer s više od 20 godina iskustva, realizirao je 5 projekata za proizvodnju piletine. Projekti su realizirani u Ukrajini te Kazakhstanu, i to od samih začetaka (projektiranja) do puštanja u pogon. Njegov najveći realizirani projekt za proizvodnju piletine nalazi se u Vinnytsii (oko 250 kilometara od Kijeva), čiji proizvodni kapacitet samo u prvoj fazi iznosi 250 tisuća tona piletine godišnje. Njegovo iskustvo i stručnost čine ga idealnim kandidatom za vođenje ovog ambicioznog projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji, regiji koja zaslužuje oživljavanje agroindustrije.

Osim njegove iznimne profesionalne karijere u izgradnji peradarskih kompleksa, gospodin Chernikov također posjeduje duboko razumijevanje ekoloških i održivih praksi, što je ključno za uspješnu implementaciju ESG politike u spomenutom kompleksu. Dio ulaganja, oko 15 milijuna eura, otpada na obnovljive izvore energije (OIE). Integrirani sustav (SE) kompleksa trebao bi imati kapacitet od 10 MW, a sustav biomase (BP) kapacitet od 1 MW. Primjenom fermentacije proizvodit će se oko 63 tisuće tona organskoga gnojiva godišnje, dok će korištenje proizvodnih nusprodukata u svojstvu goriva minimizirati nastanak otpada. Upotreba obnovljivih izvora energije poput biomase i energije Sunca osigurat će Petrinja Chicken Companyu ostvarivanje ciljeva u pogledu smanjenja ekološkog utjecaja i dokazati kako društvena odgovornost nije samo floskula, već politika cijelog PCC-a.

„Naš plan je postavljati nove trendove u poljoprivredi, a ne pratiti ih. Na taj način uvijek ostajemo korak ispred naše konkurencije te dobivamo stratešku prednost za budućnost. Peradarstvo, kao i sve industrije, ne dozvoljavaju pogreške te vas od neuspjeha uvijek dijeli jedan krivi korak.

Glavni investitor, Andrii Matiukha, najavljuje kako će kompleks zapošljavati oko 3500 radnika, stoga se isplati pričekati izgradnju kompleksa koji se obvezuje na okolišnu održivost, dobrobit životinja, održive poljoprivredne prakse, obnovljivu energiju, upravljanje otpadom i očuvanje voda praksama kao što su fermentacija, proizvodnja bioplina i ugradnja solarnih panela.

Sponzorirani tekst

- Marketing -

Možda vas zanima...

Lideri svjetske proizvodnje čelika posjetili ABS Sisak

Posjetitelji su bili posebno zainteresirani za Q-ONE tehnologiju, inovaciju...

Kraljica među klimama – napredna tehnologija u elegantnom dizajnu

Pearl Premium klima uređaj, najnoviji je model koji dolazi...

Sonja i Natalija, žene koje ruše rodne stereotipe

Posjetili smo dvije iznimne žene koje svakim danom ruše...

Najveća ulaganja u zdravstveni i lječilišni turizam Sisačko-moslavačke županije

U Topuskom se stvara najveći županijski projekt u području...