10 C
Sisak
Subota, 24 veljače, 2024

U jednom danu spriječena dva slučaja krijumčarenja stranih državljana

Datum:

Marketing

U utorak, 7. studenog, u popodnevnim satima, policijski službenici koji rade na poslovima sprječavanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta su na području Gline, zaustavili automobil zagrebačkih registracija kojim je upravljao 37-godišnjak. Potom je zaustavljen i automobil bjelovarskih registracija, kojim je upravljao 30-godišnjak, a koji je prevozio sedam stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, osumnjičenici su uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 30-godišnjak iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta, dok je 37-godišnjak služio kao prethodnica prijevozu migranata kako bi dojavljivao o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Tijekom postupanja policije svi su strani državljani izrazili namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Zbog počinjenog kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Istoga dana, u poslijepodnevnim satima, na području Novske, zaustavljen je automobil varaždinskih registracija kojim je bez položenog vozačkog ispita upravljao 59-godišnjak, a u vozilu se nalazilo pet stranih državljana koji su također nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, također iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozio strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupano je sukladno Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke, dok zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv njega slijedi optužni prijedlog.

Možda vas zanima...

Prometne nesreće i pijani vozači

U četvrtak, 22. veljače oko 15.30 sati, na području...

Policija na glinskom području spriječila još jedno krijumčarenje stranih državljana

U srijedu, 21. veljače u noćnim satima, policijski službenici...

Građanin predao veću količinu oružja, eksplozivnih sredstava i streljiva

Foto: PU sisačko-moslavačka U utorak, 20. veljače, građanin je policiji...

SISAK: Iz kontejnera tvrtke ukradena motorna pila

U razdoblju od 16. do 19. veljače, u Ulici...