10 C
Sisak
Subota, 24 veljače, 2024

U Petrinji promovirani prvi polaznici edukacije za programiranje i upravljanje dronovima

Datum:

Marketing

U organizaciji Grada Petrinje i Petrinjske razvojne agencije – PETRA u ponedjeljak, 6. studenoga u Sportskoj dvorani OŠ „Mate Lovraka“ u Petrinji održana je promocija završnih projekata prve generacije polaznika Drone-IN Centra za inovacije i umjetnu inteligenciju Petrinja, a tom prilikom polaznicima su dodijeljena uvjerenja i certifikati za udaljene pilote.

Šest mjeseci edukacije za programere bespilotnih letjelica, više od 1000 sati teorijske i praktične nastave, stečena znanja i vještine u izradi, programiranju i upravljanju dronovima, sve to uz mentoriranu podršku i rad stručnjaka, a danas je 18 polaznika predstavilo svoj vlastiti proizvod.

Provedba Drone-IN projekta iznimno je važna za gospodarski i tehnološki razvoj grada Petrinje, a i šire. Let života za polaznike, ali i uzlet Grada Petrinje u razvoju novih tehnologija u IT sektoru.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalenu Komes naglasila je kako joj je izrazito drago što se u Petrinji ne radi samo na obnovi, nego i na provedbi ovakvih projekata jer smatra da je, osim obnove, jako bitna revitalizacija ovog područja i iznalaženje novih radnih mjesta koja će zadržati mlade, ali i privući nove stanovnike u Petrinju. „Među ovih 18 polaznika ima i onih koji nisu iz Petrinje i vjerujem da će dio njih svojim poslovnoim djelovanjem, a možda i privatno, ostati vezan uz Petrinju. Nove, naprednije tehnologije koje razvijamo na ovaj način znače revitalizaciju Petrinje i vjerujem da jedan ovakav projekt daje novu nadu za budućnost Petrinje“, rekla je Komes.

Katarina Ivančić, ravanteljica Petrinjske razvojne agencije PETRA, rekla je kako je ovo samo početak aktivnosti koje planiraju u Drone-IN centru. „Naredne faze projekta sastojat će se od edukacija i radionica za djecu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, izgradnje poduzetničkog inkubatora/akceleratora kao centralnog mjesta razvijanja startupova, financijske podrške startupovima od starne Grada Petrinje. Postavljanje temelja za razvoj i usvajanje novog srednjoškolskog zanimanja za „Programera umjetne inteligencije za bespilotne letjelice“ kao i povezivanje s visokoškolskim ustanovama također su dio plana“, kazala je Ivančić.

Osim gospodarskog i tehnološkog razvoja Petrinje, ovaj projekt prilika je i za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije. Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić podsjetio je na primjer Novske, grada u kojeg mijenja upravo razvoj gaming industrije. „Taj projekt se u početku doimao futurističkim, a sada Novska bilježi gospodarski i tehnološki razvoj te priljev novog stanovništva. Istu priliku vidimo i ovdje u Petrinji kroz provedbu Drone-IN projekta. Smatram da je izuzetno bitno da se u tom kontekstu razvije novo srednjoškolsko zanimanje vezano za programiranje bespilotnih letjelica, a imat ćemo i Učenički dom u sklopu obnovljene zgrade Srednje škole Petrinja u samom središtu grada. Projekt Drone-IN itekako može pozicionirati Petrinju i SMŽ na karti Hrvatske, ali i Europe jer znamo da su dronovi, u tehnološkom smislu, naša budućnost“, rekao je Jurić.

Ovaj projekt od početka prati Hrvatski zavod za zapošljavanje kroz mjeru Osposobljavanje na radnom mjestu u sklopu Mjera aktivne politike zapošljavanja. Uz HZZ, polaznike edukacije od početka prati i Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Izaslanik ministra Marina Piletića, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje Luka Čirko čestitao je Gradu Petrinji i PETRA-i na osmišljavanju ovog projekta za kojeg smatra da će sigurno u budućnosti promijeniti gospodarsku slike Petrinje. Polaznicima je obećao kako će Ministarstvo i dalje stajati uz njih. Pritom je podsjetio na Aktivne mjere politike zapošljavanja koje su na raspolaganju „Od 2016. godišnje ulažemo više od 150 milijuna eura, uključujemo 30.000 osoba svake godine i sasvim sigurno će se u toj lepezi mjera naći i nešto za vas. Pritom ističem mjeru Potpora za samozapošljavanje putem koje možete ostvariti i do 20.000 eura za pokretanje vlastitog posla. Prošle godine smo pokrenuli još jedan mehanizam poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja, financiran iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka, a usmjeren ka poticanju zelenih i digitalnih poslova što upravo vi ovdje sada razvijate, tako da i tu imate jedan izdašan izvor sredstava. Na vama je da to iskoristite“, rekao je ravnatelj Čirko i naglasio kako će Ministarstvo pratiti provedbu i nastavka ovog projekta.

Uz dr.sc. Jelenu Ćosić Lesičar, glavnu edukatoricu u projektu i Karla Dževerliju, voditelja Centra za inovacije i umjetnu inteligenciju Petrinja, prva generacija polaznika edukacije Drone-IN projekta na svečanosti je prezentirala svoje završne radove. Polaznici su istaknuli zadovoljstvo provedbom ovog projekta, ističući kako na početku mnogi od njih nisu znali gotovo ništa o dronovima, a sada znaju programirati i stvoriti vlastite proizvode, a navedeno će im, ističu, pomoći u daljnjim poslovnim aktivnostima, pogotovo u pokretanju vlastitih startup-ova. Uvjerenja i Certifikate za udaljene pilote uručila im je saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinja koja im je još jedanput čestitala i poželjela puno sreće i uspjeha dalje, naglasivši kako potporu Grada Petrinje imaju i u nastavku provedbe svojih poslovnih aktivnosti, dok je svima onima koji su do sada sudjelovali u provedbi porojekta Drone-IN zahvalila te izrazila nadu kako će se dobra i kvaliteta suradnja nastaviti i s njima, ali i s budućim dionicima ovog hvalevrijednog projekta.

Možda vas zanima...

Županija uvodi nove nove turističke bespovratne potpore

Sisačko-moslavačka županija za 2024. godinu uvodi nove bespovratne potpore...

Ministar Bačić i župan Celjak potpisali odluke o preuzimanju predmeta državne imovine

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić...

Preventivne aktivnosti policije u sklopu kampanje „WEB HEROJ“

U razdoblju od 23. siječnja do 20. veljače, u...

Održani 23. dani meda “Zlatna pčela” u Topuskom

Zamjenik župana Mihael Jurić je u prostoru restorana „Petrova...