15 C
Sisak
Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Arheološki nalaz u Parku prirode Lonjsko polje

Datum:

Marketing

Gotovo 400 komada tanadi i željeznih kugli različitih veličina pronađeno je u samo nekoliko dana na području Parka prirode Lonjsko polje, točnije na jednoj stazi u selu Krapje.

Prve su kugle 1. listopada slučajno pronašle majka i kći prilikom šetnje Stazom graničara i odmah ih donijele u posjetiteljski centar Parka prirode. Park je zatim pozvao arheologe te je ubrzo pregledom na manjem području nađeno veliko mnoštvo tanadi i željeznih kugli. Arheološko istraživanje pokazalo je da je riječ i o većem nalazu, obzirom da su uz kugle pronađeni i metalni dijelovi pribora.

Kako je rečeno prilikom predstavljanja nalaza na konferenciji za novinare u Krapju, riječ je o ukupno oko 400 komada željeznih kugli, promjera od 18 do 30 milimetara, koje su očito bile korištene kao tanad za puške ili topove.

„Slučajni pronalazak arheoloških nalaza na poljskom putu u selu Krapje, koje su nalaznici donijeli u Posjetiteljski centar Krapje, potaknuo je stručni tim arheologa iz Muzejske zavičajne zbirke grada Novske i konzervatorica iz nadležnog Konzervatorskog odjela u Sisku na detaljni pregled navedene lokacije s ciljem prikupljanja površinskih nalaza i definiranja granica rasprostiranja. Ukupno je prikupljeno preko 400 komada metalnih kugli, a radi se o puščanom streljivu kalibra 20 – 30 mm, koje je preliminarno datirano od 16. do 19. stoljeća. Slijedi probno arheološko istraživanje kako bi se utvrdio kontekst pronađenih nalaza i eventualna potreba za opsežnijim arheološkim istraživanjima koja bi mogla upotpuniti arheološku sliku Lonjskog polja, odnosno vojnih aktivnosti iz perioda Vojne krajine na ovom području.“ – rekao je arheolog Luka Štefan.

„Ponosni smo na to koliko su arheolozi informacija prikupili temelju pronađenog nalaza. Prvi je to materijalni dokaz povijesti Vojne granice na području Parka prirode Lonjsko polje. Krapje ovim ulazi na arheološku kartu Hrvatske što za sobom povlači daljnja istraživanja.
Ovim pronalaskom upotpunit ćemo turističku ponudu Parka prirode Lonjsko polje, što stvara čvrste temelje za razvoj kulturnog turizma.“ izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Domagoj Šejatović.

Prisutnim medijima obratila se Pročelnica konzervatorskog odjela u Sisku, Ivana Miletić Čakširan.

„Slučajni arheološki nalaz iz Krapja izvrstan je primjer postupanja u arheološkoj struci. Pronalazak je prijavljen i predan Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje. Nalaz je potaknuo suradnju više institucija koje se bave zaštitom, istraživanjem i prezentacijom kulturne baštine. Nađeni predmeti bit će restaurirani te potom predani u nadležnu instituciju na pohranu. Slijedi i prezentacija nalaza u Parku prirode Lonjsko polje ali i u budućem Interpretacijskom centru Vojne Krajine u Novskoj. Ovo je izvrstan primjer kako se od slučajnog arheološkog nalaza može pokrenuti znanstveno istraživanje, oplemeniti postojeća kulturno-turistička ponuda i upotpuniti saznanja o povijesti i vrijednosti baštine nekog kraja. „ – rekla je Ivana Miletić Čakširan.

“Uz iznimno vrijedan kulturni krajolik, Park prirode Lonjsko polje prezentira povijest ovoga kraja. Do sada su se prenosila saznanja samo iz povijesnih izvora, no sada postoji povijesni dokaz o Vojnoj granici. Ovim nalazom oplemenjuje se ponuda Parka, ali i baština posavskog kraja.” – ističu u Parku prirode Lonjsko polje.

FOTO: Željko Sajko

Ostale novosti

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...

Uručene bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte 

U prostorijama Obrtničke komore SMŽ u subotu su uručeni...

Useljeni stanari u županijsko naselje “Petrinia”

Župan Ivan Celjak uručio je u četvrtak ključeve korisnicima...

POZIV SVIMA: Ove subote obilježite Europski tjedan mladih u selu Hrastovica kraj Petrinje

Borakia Rural j.d.o.o. poziva sve zainteresirane da im se...

Ekipe Daj pet i Ledeni zmajevi iz Gline putuju na državnu završnicu Telemach Dana sporta u Rijeku

Školska sportska dvorana OŠ Gline okupila je osnovnoškolce na...
Marketing
Marketing