14 C
Sisak
Subota, 13 travnja, 2024

GALERIJA: 10. Utrka solarnih automobila – SOELA 2023.

Datum:

Marketing

Na prvi dan kalendarske jeseni, 23. rujna 2023. održana je jubilarna, 10. Utrka solarnih automobila – SOELA 2023. Radi se o manifestaciji u organizaciji Tehničke škole Sisak i Sisačko- moslavačke županije, koja je već dugi niz godina vjetar u leđa brojnim projektima Tehničke škole Sisak.

Svečanom otvorenju su uz ravnatelja Tehničke škole Sisak, Davora Malovića, nazočili i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo
Robertina Štajdohar te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne
projekte i fondove EU, Darjan Vlahov.

„Sisačko-moslavačka županija već 10 godina podupire utrku solarnih automobila i nadamo se da ta podrška neće izostati i u budućnosti. Mnogo naših učenika se entuzijastično uključilo u pripremu automobila, nadogradili smo tehničke komponente i nadamo se pobjedi ove godine.“, rekao je ravnatelj škole, Davor Malović.

Ove godine na utrci je sudjelovalo 14 timova (škola) iz cijele Hrvatske: Elektroindustrijska i
obrtnička škola Rijeka, Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje, Tehnička škola Karlovac, Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, Srednja škola Novska, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, Tehnička škola Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, Srednja strukovna škola kralja Zvonimira Knin, Strukovna škola Đurđevac i Strukovna škola Gospić.

Ovogodišnje prvo mjesto u kategoriji za dizajn osvojila je Tehnička škola Sisak, drugo i treće mjesto pripali su Strukovna škola Đurđevac – SSDJ i Tehnička škola Karlovac.

U slobodnom stilu prvo mjesto osvojio je tim Tehničke škole Karlovac, drugo mjesto tim Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje, a treće mjesto osvojio je tim Strukovne škole Gospić.

Pobjednički tim 10. Utrke solarnih automobila – SOELA 2023 u zadanom stilu je tim Srednje strukovne škole Kralja Zvonimira Knin. Drugo mjesto osvojila je Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod, dok je treće mjesto osvojio tim Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Podsjetimo, cilj SOELA-e je razvoj novih inovativnih izvannastavnih aktivnosti, poticanje
primjene obnovljivih izvora energije za napajanje vozila, primjena novih metoda za
obrazovanje učenika i poboljšanje standarda praktične nastave.

Napori Tehničke škole da osuvremeni strukovno obrazovanje na razini Sisačko-moslavačke
županije ali i cijele Hrvatske vidljivi su kroz cijeli projekt uspostave Regionalnog centra
kompetentnosti na području elektrotehnike i računalstva. Naime, Tehnička škola u Sisku prva je u Hrvatskoj koja je srednjoškolcima ponudila da uđu u svijet videoigara uvođenjem smjera tehničara za razvoj videoigara prije četiri godine, a sada ih uvodi i u svijet robotike. Naime, ova srednja škola od ove jeseni prva u Hrvatskoj upisuje smjer tehničara za robotiku. Škola izdaje i 60-ak udžbenika na kojima su radili stručnjaci s vrhunskih sveučilišta i znanstvenih institucija, a sve kako bi nova strukovna usmjerenja imala kompletne nastavne materijale prema kojima će se obrazovati stručnjaci iz područja elektrotehnike i računalstva, robotike i novih tehnologija.

Ostale novosti

GALERIJA: HOKEJ – Sisak : Crvena zvezda 2:3

Hokejaši Siska i treću godinu zaredom ispadaju u doigravanju...

GALERIJA: Održano tradicionalno Ličko prelo

Održana je tradicionalna glazbeno-folklorna manifestacija Ličko prelo koju je...
Marketing
Marketing