26 C
Sisak
Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Promocija pukan’ca u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Datum:

Marketing

Promocija priručnika “Umijeće izrade pukan’ce – Nematerijalno kulturno dobro” autorice Veronike Filipec, će se održati u srijedu, 20. rujna 2023. godine s početkom u 18 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu, Trg Mažuranića 14, Zagreb.

Priručnik će promovirati autorica Veronika Filipec te suradnici Nerina Eckhel, etnologinja u mirovini, recenzentica Ivana Mihajlic, mag. etnologije, prof. dr. sc. Tvrtko Zebec i Martina Mladenović, dipl.nov./dipl.muz., voditeljica odjela baštine KPC SMŽ.
Svečanost promocije uveličat će nastup KUD-a “Čuntićanka” iz Hrvatskog Čuntića s glazbeno-scenskim programom sastavljenim od tradicionalnih pjesama i kola.

Pukan’ca je lokalni naziv za bijeli vez na hlačama muške narodne nošnje župe Čuntić upisano u Registru kulturnih dobara RH kao nematerijalno dobro. Nematerijalna baština je živa baština koja nas okružuje: običaji, jezik ples, obredi, slavlja, umijeća. Svrha upisa umijeća izrade veza pukan’ce u Registar kulturnih dobara RH je očuvati umijeće od zaborava te ga podukom i prenošenjem s generacije na generaciju zaštititi od zaborava i nestajanja. Priručnik koji detaljno opisuje izradu pukan’ce divan je primjer zaštite svoje baštine i identiteta te sjajan poticaj za izradu novih nošnji među mlađim generacijama koje mogu i revitalizirati i popularizirati ovaj tradicijski način veza našeg kraja.

Marketing
Marketing
Marketing

Možda vas zanima...

”Zalogaj poezije” održan u Sarajevu

Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture organizirala...

U utorak je nova ”Stihovnica Siska”

Sljedeća ”Stihovnica Siska” Matice hrvatske na rasporedu je u...

Na Korčuli počinje 16. izdanje Smaragdnog eco film festivala

Sljedeći tjedan na otoku Korčula počinje 16. izdanje Smaragdnog...